Dtum
Login with Facebookk
1912 | Április

Szinházi kudarczok

A Vigszinház egymásután két eredeti darabot mutatott be. Pásztor Árpádtól Innocentet, Hegedüs Sándortól A kalandort. Innocentben a szerző szinte vakmerően novellisztikus formát ád darabjában. Az első fölvonás első jelenlétében egy utazó megjelenik egy mandzsuriai vendéglőben, bemegy szobájába és nyomban agyonlövi magát.

 

A következőkben azután lejátszódik előttünk az öngyilkos története, mely őt az öngyilkosságig vitte. Ez a történet a következő. Az öngyilkos külföldről hazatért Magyarországba és egy gyönyörű fiatal leányt hozott magával, kit mint apa fölnevel. Itthon azután szeretőjévé teszi a leányt és kártyázik, hogy eltarthassa. De elkártyázza egész pénzét.

 

Ekkor a leány megszökik tőle és elmegy Nizzába. Ott egy igen finom öreg úrhoz csatlakozik, a ki úrias életet biztosít neki. Az öngyilkos elmegy Nizzába és rimánkodik a leánynak, hogy térjen vissza hozzá. Mikor a leány elutasítja, elmegy Mandzsuriába, agyonlövi magát. Ez a történet nagyon kigondoltnak tetszik nekünk. Se a férfiú, se a leány lelkébe nem tudunk igazán bepillantani.

 

A nő hallatlanul gonosz, elvetemedett, de talán csak a végett, hogy a férfiú ily nyomorult sorsra jusson. A férfi pedig oly erőtlen és asszonyos, hogy a nő rajta mutathassa és kipróbálhassa gonoszságát. Minden nagy fordulatot előtt véletlennek érzem a fordulatot. Így tett ez meg az, de tehette volna az ellenkezőt. A leány szeretője lett a férfiúnak, de maradhatott volna tiszta, illetőleg a férfiú ellenállhatott volna.

 

A leány ocsmányúl viselkedik, de fölébredhetett volna a lelkiismerete. Szökése után a férfiú mindjárt agyonlőhette volna magát, de végkép le is mondhatott volna a nőről. Miért kellett Mandzsuriában mennie agyonlőni magát? Játszhatott volna egy milliót, visszavehette volna a leányt és azután elkergette volna, stb.

 

A novella megengedheti magának a tények ilyetén elmondását, a dráma formája sokkal szigorúbb. A szerző néha meglep bennünket a dialogus művészi fordulataival, látszik, hogy író és szereti művészetét, de sem a karakterek rajza, sem a cselekvény vitele nem drámai biztosságú. Se Hegedüsnek, se Varsányi Irénnek, a darab protagonistáinak nem tudott a szerző igazi szerepeket írni.


Hegedűs Sándor se találta meg A kalandorban a dráma formáját. Ha Pásztor női szörnyeteget hozott szinpadra, Hegedüs Sándor oly férfi, rongy, semmiházi, aljas embert gondolt ki, hogy bámulni kell a bátorságát. Ily embert nem lehet megtűrni még a szinpadon sem. Ehhez képest még Jago is csak nyomorult inas. Hogy a szerző nem látta, hogy ilyes valami lehetetlen, annak a bizonysága, hogy ő is csak kigondolja alakjait, hogy nincs eleven érintkezése a színpaddal, hogy nem látja a maga alakjait.

 

Ez a férfiú ugyanis egy előkelő úri nőnek, a ki őt szereti, szerelmes leveleit eladja valakinek, a ki ezt az előkelő úri nőt szintén szereti és ilyeténmódon akarja hatalmába keríteni. Miért akarja ez a „gentleman” ezeket a leveleket eladni? Mert a kártyán nem kevesebbet, mint 35,000 fontot vesztett. A szerző valóban nem fukarkodik pénz dolgában.

 

Az illető egyébiránt foglalkozására nézve pinczér, ki előkelő nevet vett föl, hogy a társaságában belopózhassék. A darab vége az, hogy az említett úri nő agyonlövi a pinczért. Hegedüs Sándort úgy ismerjük, mint tehetséges, művelt, tanult írót, kinek érdekes rajzai, novellái, tanulmányai vannak. De a dráma formája, mint ebből a műből is kiteszik, eddig megtagadtatott tőle.

 

Vannak drámai gondolatai, ámbár ebben a műben még az sincs, de ő nem látja alakjait, nem objektiválja őket. Igen érdekesen meg lehet pl. figyelni ebben a darabjában, hogy a hol személyei csak egyszerűen beszélgetnek, igen jó dialógust sző; mihelyt azonban a cselekvény hajóját bocsátja a dialógus vizére, azonnal zátonyra jut.

 

Személyei akkor lehetetlenségeket mondanak és tesznek. Azok nem tettek neki jó szolgálatot, a kik ép ezt a darabját hozták szinre, ily gyönge darabot, tudtunkkal, még eddig nem írt. A melyet a Nemzeti Szinház előadott, annak legalább az alapgondolata volt értékes. Micsoda mulatság lehet az, szörnyembereket kigondolni, a kik lehetetlen dolgokat mondanak és tesznek? Ez nem realizmus, mint a szerző talán gondolja, hanem teljes és tökéletes irrealizmus.


Alexander Bernát.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pásztor Árpád Innocent czímű színműve a Vígszínházban a  III. felvonás: Dénes  (Hegedűs)  búcsúzik  Innocenttől  (Varsányi Irén) és az öreg úrtól (Szerémi) Részlet a III. felvonásból
Cikk-ajánló
Tüntetések a horvát bán ellen Tüntetések a horvát bán ellen
Báró Rauch horvát bán körülbelül egy héttel ezelőtt, hogy ezzel is...
A gépmadarak elektromos csápjai, a rádióhullámok A gépmadarak elektromos csápjai, a rádióhullámok
A repülőállomások ezenkívül állandó összeköttetésben vannak a...
A láthatatlan írás
A férfi, aki Áprily Lajos verseiből ránk tekint, nemesen konzervatív...
Az állati jellemről  4. Az állati jellemről 4.
Némely állatnál meg lehet figyelni a jóindulatnak, az...
MTK – Vas és fémmunkások SC 4:0 (3:0) MTK – Vas és fémmunkások SC 4:0 (3:0)
A rendkívül felázott a talajon az MTK nagy technikai fölénnyel nyerte...
Olcsó tüzifa és szén! Olcsó tüzifa és szén!
Mint az elmult esztendők folyamán, úgy az idén is szolgálatára áll a...
Brazilia rengetegeiben Brazilia rengetegeiben
Érdekes lakói az őserdők mélyének a termeszek is, amelyeket fehér...
Magyarország legmagasabb ejtőernyős-ugrótornya Magyarország legmagasabb ejtőernyős-ugrótornya
Valahol Magyarországon épül az első ejtőernyős-levente ugrótorony. A...
Apponyi beszéde Washington szobránál Apponyi beszéde Washington szobránál
A városligeti Washington-szobor előtt ma délelőtt lélekemelő ünnepség...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98