Dtum
Login with Facebookk
1912 | Április

A déli sark felfedezése

A mindennapi élet szürkeségén, bajain és kétes örömein egyelőre vajmi keveset lendit az a körülmény, hogy a föld két sarkát sikerült élő embernek elérnie!

 

Az északi sarokkal tudvalevőleg nagyon megjárták azok, a kik a felfedezési hireknek hitelt adtak, ugy hogy Cook és Peary vállalkozásai ma egész más szinben tünnek fel és noha mindketten igen sokat utaztak az északi sarkvilág környékén, mégis sok oka volt a nagyközönségnek, hogy óvatos fenntartással fogadja a felfedezés hangzatos hireit.

 

Csunya botrány kerekedett az északi sark felfedezése körül, volt vita, leleplezés, világraszóló skandalum és bár Peary megbizhatóbb, mint Cook, azért végeredményben az északi sark felfedezetlenül magányosan ott van, a hol van és várja, hogy valaki csakugyan és komolyan felfedezze.

 

A déli sarkkal már másként áll a dolog. Itt igen nagy a valószinüség, hogy ezt felfedezték, hogy emberi láb tapodta a misztikus földsarkot. Amundsen Roald norvég ismert utazóról és Scott angol kapitányról érkezett a hir, hogy felfedezték a déli sarkot. Utóbb odamódosult hir, hogy Scott még sem jutott el egészen a déli sarokig, ellenben Amundsen igen.

 

Amundsennek régi jó hirneve van mint merész utazónak, a ki Fram nevü hajójával már nagy utakat tett meg, járt az északi sarkvidéken, de nem tudott eljutni az északi sarokhoz. Erre a déli sark megkeresésére határozta el magát.

 

Ma csak annyit tudunk, hogy az expedicziónak tényleg nagy sikerei voltak, de mindenesetre be kell várnunk Amundsen visszaérkezését, hogy a tudományos és ténybeli bizonyitékokat tőle halljuk, lássuk és meggyőződjünk, hogy valóban megtörtént-e a nevezetes felfedezés?

 

Amundsen expedicziója, igen jól fel volt szerelve minden szükséges tárgygyal. Hozzávéve Amundsen ismeretes szivós erélyét, és azt, hogy az örök jég mezején komoly baleset nem érte őket, feltehető, hogy az expediczió sikerrel járt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Amundsen Roald és a Fram nevü expedicziós hajó tisztjei és legénysége az elutazás előtt Amundsen Roald, norvég délsarki utazó és expedicziójának téli pihenőállomása
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98