Dtum
Login with Facebookk
1912 | Augusztus

Alkalmi ruhák

A különböző benyomás, a melyet a hölgyek különböző toilettjeikben keltenek, egyik fővarázseszközük. A hölgy mindig ugyanaz marad és mégis oly váratlan és meglepő változásokat tud előidézni megjelenésében, a szerint, a mint toilettjeit felcseréli, hogy mindig magára tudja vonni a figyelmet, felkelteni a kiváncsiságot és érdeklődést, szóval mindig nő és sphinx egyszerre.


Az alkalmi ruhák még talán szemkápráztatóbbak a tavaszi és nyári idényben, mint a tél derekán. Fogadás van a nagy városokban, vadászat, utána társaság a falun. Rég elmult idők, a mikor a kivágott estélyi ruhákat gondosan összerakták és bezárták a böjt beköszöntésekor a ködös őszi napokig. A nyári alkalmi ruhák kevésbbé pompásak, mint a téliek, de annál simulékonyabbak, lengébbek és frissebbek.


Igy például egyik párisi fényképünk nyomán bemutatott estélyi ruhánk meggyszinű drága selymét keresztülhuzhatnók egy gyürű karikáján s az ily lenge, simulékony szöveteknek ezernyi variácziójából készülnek a szebbnél szebb nyári alkalmi ruhák. Az alapszövethez méltán sorakoznak a remek diszek: a csipkék, tüllhimzések, gyöngydiszek stb.


Téli estélyi ruháinkat is bátran felvehetjük nyári alkalomra, ha szövetje, szine kiállitása megengedi. Ügyes kézzel és jó izléssel alkalmazott lenge disz, helyesen feltüzött friss virágcsokor csakhamar megadja a ruhának a nyárias jellegét.


Kiegésziti e nyári alkalmi ruhákat a jól megválasztott fejdisz, vállkendő, kalap vagy napernyő s igy a nyári estélyi toilette tulajdonképpen még komplikáltabb, több fejtörést okoz a télinél.


Gyönyörü kreácziója egyik párisi szabómüvésznek a képünkön bemutatott krémszinü meteorselyemből készült alkalmi ruha. Tüllcsipke tunikáját és derékrészeit dus gyöngyhimzés disziti. Különleges összeállitásával és pompás szabásával hat másik estélyi ruhánk. Az ezüst gyöngyrojtokból készült füzőrész fölött valódi csipke fejezi be a müvésziesen szabott derekat. A lágy selyem simulóan omlik végig a franczia hölgy nyulánk alakján.


A gyöngycsipke és himzés-disz nagy és általános divatja természetesen mindenfelé, alapjában teljesen értéktelen utánzat készitésére ösztönöz, mert hiszen nem mindenkinek áll módjában a drága diszek beszerzése, a divatot követni pedig a legtöbb asszony szereti. Ez utánzatoktól mindig jobb óvakodni, mert az ilyenek alkalmazása mindig az elegánczia és jó izlés rovására történik, éppen ugy, mint a hamis ékszer viselése.


Nyári alkalmi ruhát könnyen előállithatunk kevesebb költséggel is, mert hiszen a fehér lenge ruha egyszerü kivitelben is mindig ünnepélyes s ha szabása szép és sikkes, mindig egyike lesz a legkedveltebb ifju öltözéknek, különösen ha diszül alkalmas nyiló friss virággal látjuk el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Krémszinű alkalmi ruha sötétbarna tüllcsipkéből készült tunikával Meggypiros lágyselyemből készült esti ruha ezüst gyöngycsüngőkből összeállitott fűzőrésszel
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
33.1 millió pengő volt júniusban a külkereskedelmi deficit 33.1 millió pengő volt júniusban a külkereskedelmi deficit
A központi statisztikai hivatal adatai szerint Magyarország...
Büntetések a gabona pazarlásáért Büntetések a gabona pazarlásáért
Szeged városától az Országos Közélelmező Hivatal tudvalevőleg 500...
Törvény az adóeltitkolás ellen Törvény az adóeltitkolás ellen
A hivatalos lap január 4-iki száma közölte az új néptörvényt, melyet...
Élni és boldogulni Élni és boldogulni
Briand szava villan föl francia fénnyel a jegyzékben, amelyet a...
 „A magyar művészetért.” „A magyar művészetért.”
A Horthy Miklósné főméltóságú asszony védnöksége alatt álló...
Antal István államtitkár intézett éles támadást az ellenzék ellen Antal István államtitkár intézett éles támadást az ellenzék...
- A független kisgazdapárt vezére - mondotta - olyan nemzeti egység...
Panaszkodnak a pesti pincérek Panaszkodnak a pesti pincérek
A pesti éjszaka fekete frakkos, villogó plasztromú robotosai, a fürge...
Megmenekült német- náci fogságból Mindszenty József veszprémi püspök Megmenekült német- náci fogságból Mindszenty József veszprémi...
Veszprém, bátor, hitvalló, német és nyilasellenes püspökét....
A romániai választások jelentősége A romániai választások jelentősége
A román királyságban és az anekdált területeken megejtett választások...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98