Dtum
Login with Facebookk
1912 | December

Az óriás polip

A tenger szörnyetegei között ősidők óta legjobban remegnek a hajósok a polipoktól, a melyek megragadják hosszu csápjaikkal a vizbe esett embert és kiszivják a vérét. A valóságban sokkal kisebb és nem is olyan veszedelmes a polip, mert a milyennek a hajósok képzelik; csak ritkán kerül fel a tenger mélyéről és vissza is buvik oda hamarosan.

 

A hajósok eleven képzelete borzalmasnak és óriásinak tünteti fel a polipot. Régi tengerészlegenda szerint óriási testü ez a tengeri szörnyeteg és ötven méternyinél nagyobbra is megnőnek a csápjai, a melyekkel még nagy hajókat is megtámad.

 

E legendát szemlélteli ez az érdekes képünk, mely Dennys-Montfort nevü franczia tudósnak 1805-ben megjelent könyvéből való. Azt mutatja ez a kép, - az említett tengerészlegendának megfelelően – hogy egy óriás polip megtámadt egy vitorlás hajót.

 

Nagy csápjait rátekerte a hajó árbóczaira; nincs menekülés ellene, óriási erővel lehuzza magával a mélységbe a nagy hajót- Szemei majdnem félméternyi nagyságuak és borzalmasan villognak a sötétben.

 

A mesebeli hétfejü sárkánynál is szörnyübb állatnak látja ezt a tengerészek fantáziája s ha igaz volna, a mit e kép ábrázol, csakugyan nagy veszedelem fenyegetné miattuk a tengeren járó hajókat. Valóban rettenetes állatnak látszik e képen ez a tengeri szörnyeteg, otromba testével, nagy csápjaival és kerek szemeivel.

 

Nem csoda, ha a hajóslegenda olyan veszedelmesnek mondja a polipot, mert régebben csakugyan olyannak képzelték, a milyennek e képünk mutatja. Az említett franczia tudós maga is hisz a poliplegendában és azt állítja, hogy valóban élnek ilyen nagy szörnyetegek a tenger fenekén és onnan lesnek nagy szemükkel a hajókra.

 

A tudomány azonban nem erősítette meg azt az állítást és az ujabb idők tengeri katasztrófáinak történetében sem fordul elő olyan eset, a milyent ezen a képünkön látunk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98