Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1912 | December

Dutka Ákos új verseskönyve

Külsőre is szép könyv, dicsérete a vidéki nyomdának, a melyben készült. A tetszetős rajzú betűkön át pedig egy költő szól hozzánk, a kinek fejlődését rokonszenves figyelemmel néztük első lépésétől fogva. Egy időben féltettük, egy nálánál energikusabb lendületű költő erős hatása alá került - könnyen formálódó, puha telke, melybe belenyomódik minden külső benyomás, mástól átvett formákba öntötte a maga rezdüléseit.

 

Megszabadult hamar ettől a veszedelemtől, megtalálta magát s most már tisztán, csengve árad ajkán a szó, nem érezni rajta semmi egyebet csak saját belső életének hullámzó melegséget. Nem a mélységek költője, a nagy szenvedélyeké, a konvulziv indulatoké, nem zenekar a muzsikája, a mely százféle hangszer hangjait hozza össze egy harmóniába, - lágy, csöndes, merengő hárfaszóhoz hasonlít inkább, a mely halk modulácziókkal, merengő érzelmességgel zeng, ha valami megrezegteti érzékeny, könnyen hangolódó húrjait.

 

A nagyon érzékeny ember borongó melankóliája van Dutka Ákos verseiben, azé az emberé, a kiben érzéssé, hangulattá válik minden, a mi kívülről éri: mindig valami benyomásból indul ki, a mely megpendíti lelkén a húrokat mire zengések szólalnak meg mindenfelől és eltelik szomorgó hangulattal minden, a mi körülötte van. A búcsúszó napfénytől besugárzott őszi mezők, a meleg, fűszeres nyári esték költészete ez, - azoknak az embereknek a lírája, a kikben hangulatokra foszlik az egész élet: a fájdalom, a szerelmi felindulás, az akarat nekiiramodásai.

 

Illik hozzá az olasz táj, a kék ég, a folyóparti olvadozó éjszakái, - egy olaszországi utazás emlékei egész kis cziklust sugalltak Dutkának. Általában sok utazás emléke borong verseiben, de ezek is mind hozzáformálódnak az ő lágy lelkéhez, mindenünnen valami hangulatot hozott haza magával, a minthogy a tárgyaknak, a körülötte levő dolgoknak is csak a hangulata fontos rá nézve, csak azt érzi ki belőlük, a mi már eleve megvolt benne magában.

 

Versei tele vannak hasonlatok, képek, szólamok formájában emlékképekkel, a mit valaha látott, annak a formája, színe elhomályosul benne, de a hangulat, a melyet keltett, változatlanul és bármikor könnyen felidéződve marad meg lelkében. Verseinek van valami sajátságos belső melódiája, mely nem a szavak hangzásában nyilvánul, hanem az érzések összehangolódásában és nem egy esetben biztos erővel fogja össze mondanivalóját.

 

Ez adja meg a verseknek az átélt dolgok melegségét, megerősíti hitelüket, megérezteti, hogy itt nem versfaragó mesterkedéssel van dolgunk, hanem igazán maga-magát énekli, a maga lelkének életéről tesz őszinte vallomásokat valaki, a kinek megadatott a zengőszó adománya.

 

Új verseskönyvében az előbbihez képest mindenképen nagy fejlődést találunk, - ebben már a maga eszközeivel biztosan bánni tudó, saját hangján megszólaló költőt látjuk, a ki a legtöbb esetben biztos, megfogható formába is tudja önteni, a mit érzelmileg átélt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Amikor ők Hindenburgért ujjongnak, mintha a derék tábornagy az ő...
Német léghajó franczia földön Német léghajó franczia földön
Április 3-án egyszerre két helyről is jött a hír, hogy egy...
Kricketterek – B.T.C. 2:1 (Félbeszakítva) Kricketterek – B.T.C. 2:1 (Félbeszakítva)
Rovatunk bevezető részében már megemlékeztünk a bécsi csapat...
Az ötödik magyar-cseh boxmérkőzés Az ötödik magyar-cseh boxmérkőzés
Új ring és zsúfolt ház üdvözli fergeteges tapssal a fiatal erőket...
 A szövetségesek nem engedik meg a Magyarországba való betörést A szövetségesek nem engedik meg a Magyarországba való betörést
A francia lapok egyértelműleg rosszalják a kisentente követelődzését....
Cseh obstrukció a reichsrath-ban Cseh obstrukció a reichsrath-ban
Május hó 8-ikén megnyilt a reichsrath képviselőháza s rögtön...
Filmgyár épül Kolozsvárott Filmgyár épül Kolozsvárott
Bingert János, a Hunnia Filmgyár vezérigazgatója Kolozsvárott...
A szászok a magyar helynevek ellen A szászok a magyar helynevek ellen
A segesvári szászok is, követve a brassói, szebeni, beszterczei...
Griffmadaras síelők győztek az első jánoshegyi versenyen Griffmadaras síelők győztek az első jánoshegyi versenyen
Pompás, napfényes időben, a versenyzők hatalmas érdeklődése közben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98