Dtum
Login with Facebookk
1912 | December

Dutka Ákos új verseskönyve

Külsőre is szép könyv, dicsérete a vidéki nyomdának, a melyben készült. A tetszetős rajzú betűkön át pedig egy költő szól hozzánk, a kinek fejlődését rokonszenves figyelemmel néztük első lépésétől fogva. Egy időben féltettük, egy nálánál energikusabb lendületű költő erős hatása alá került - könnyen formálódó, puha telke, melybe belenyomódik minden külső benyomás, mástól átvett formákba öntötte a maga rezdüléseit.

 

Megszabadult hamar ettől a veszedelemtől, megtalálta magát s most már tisztán, csengve árad ajkán a szó, nem érezni rajta semmi egyebet csak saját belső életének hullámzó melegséget. Nem a mélységek költője, a nagy szenvedélyeké, a konvulziv indulatoké, nem zenekar a muzsikája, a mely százféle hangszer hangjait hozza össze egy harmóniába, - lágy, csöndes, merengő hárfaszóhoz hasonlít inkább, a mely halk modulácziókkal, merengő érzelmességgel zeng, ha valami megrezegteti érzékeny, könnyen hangolódó húrjait.

 

A nagyon érzékeny ember borongó melankóliája van Dutka Ákos verseiben, azé az emberé, a kiben érzéssé, hangulattá válik minden, a mi kívülről éri: mindig valami benyomásból indul ki, a mely megpendíti lelkén a húrokat mire zengések szólalnak meg mindenfelől és eltelik szomorgó hangulattal minden, a mi körülötte van. A búcsúszó napfénytől besugárzott őszi mezők, a meleg, fűszeres nyári esték költészete ez, - azoknak az embereknek a lírája, a kikben hangulatokra foszlik az egész élet: a fájdalom, a szerelmi felindulás, az akarat nekiiramodásai.

 

Illik hozzá az olasz táj, a kék ég, a folyóparti olvadozó éjszakái, - egy olaszországi utazás emlékei egész kis cziklust sugalltak Dutkának. Általában sok utazás emléke borong verseiben, de ezek is mind hozzáformálódnak az ő lágy lelkéhez, mindenünnen valami hangulatot hozott haza magával, a minthogy a tárgyaknak, a körülötte levő dolgoknak is csak a hangulata fontos rá nézve, csak azt érzi ki belőlük, a mi már eleve megvolt benne magában.

 

Versei tele vannak hasonlatok, képek, szólamok formájában emlékképekkel, a mit valaha látott, annak a formája, színe elhomályosul benne, de a hangulat, a melyet keltett, változatlanul és bármikor könnyen felidéződve marad meg lelkében. Verseinek van valami sajátságos belső melódiája, mely nem a szavak hangzásában nyilvánul, hanem az érzések összehangolódásában és nem egy esetben biztos erővel fogja össze mondanivalóját.

 

Ez adja meg a verseknek az átélt dolgok melegségét, megerősíti hitelüket, megérezteti, hogy itt nem versfaragó mesterkedéssel van dolgunk, hanem igazán maga-magát énekli, a maga lelkének életéről tesz őszinte vallomásokat valaki, a kinek megadatott a zengőszó adománya.

 

Új verseskönyvében az előbbihez képest mindenképen nagy fejlődést találunk, - ebben már a maga eszközeivel biztosan bánni tudó, saját hangján megszólaló költőt látjuk, a ki a legtöbb esetben biztos, megfogható formába is tudja önteni, a mit érzelmileg átélt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Jég van Jég van
Jég van, jég van! – zümmögi ez a Budapestnek nevezett emberi...
Ódry Árpád Ódry Árpád
Nemcsak egy színésztől, a szóló művészet kitűnő alkotójáról, költői...
A húsz koronás A húsz koronás
Eppeg fordulok bé a nagy kőrútról az Andrássy útra, s megállok az...
A telemobiloszkóp A telemobiloszkóp
Hülsmeyer német feltaláló egy új eszközt készített a...
Az oroszok ajándéka József főherczegnek
Húsvét vasárnapján az oroszok érdekes módon emlékeztek meg József...
Nagy vasuti katasztrófa Dániában Nagy vasuti katasztrófa Dániában
Nagy szerencsétlenség érte mostanában az esbjergi...
Koporsó és bölcső közt Koporsó és bölcső közt
Anyám, ha egyszer végre visszatérek És ott maradok mindörökre nálad,...
Szeszes ital Szeszes ital
Amerikában a szeszes italt nem szabad árulni, sem szállítani. Vannak...
A német gyarmatok felosztása A német gyarmatok felosztása
Afrikában négy német gyarmat volt a világháború kitörésekor: Kamerun,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98