Dtum
Login with Facebookk
1909 | Január

A Holnap új versei -Irodalom és művészet

 Alig hogy elült kissé az a zaj, melyet a Holnap első kötete támasztott s ime, most már a második kötettel lépnek elő azok a fiatal költők, heten, a kik ebbe a nagyváradi irodalmi társaságba csoportosultak. A zaj, mely e társaság föllépését fogadta, talán tulzott is volt, elvégre nem történt egyéb, mint hogy hét fiatal költő együtt, bizonyos rokon törekvések alapján, mondjuk programszerűen.

 

A sok vita folyamán aztán a Holnap-ot megtették gyűjtő-fogalomnak, s értették rajta az egész fiatal irodalmat, a mely – a fiatalság írók szokása szerint – ellenzékül lép fel a régivel szemben s a fiatal temperamentumhoz illő hevességgel ostromolja a nyilvánosság kapuit.

 

Ez azonban tévedésre vezet, mert a Holnap csak egy része az irodalmi fiatalságnak s egész serege van rajta kívül, sőt bizonyos tekintetben ellene is a fiatal irodalom erős legényeinek s róla magáról sem lehet bizonyos nagyon tág határvonalakon kívül azt mondani, hogy valami egységes programmot képviselne.

 

Alig köti össze egyéb, mint hogy egy-két pontján a magyar élet aktuális kérdéseinek, témákban, nyelvben többé-kevésbé új nyomokat igyekeznek találni s végül valamennyien Ady Endrét vallják vezérükül. Ez az utóbbi dolog bajt is hozott a fejükre, rájuk zúdította az utánzás vádját. S kétségtelen, hogy ez a vád nem is alaptalan, csak tulságosan ki volt élezve.

 

A mostani második könyvben, a Holnap új verseiben még inkább enyhül: a többi hat költő mindegyikén megérzik, hogy azon a csapáson haladnak, melyet vezérünk tört a magyar versben, de reminiscentiáról legfeljebb egyik-másiknak egyik-másik versében lehet szó. Mind a hét költő különálló, többé-kevésbé erős egyéniség.

 

Ady Endrének vagy tizenöt verse van a könyvben, köztük egy pár a legjobb dolgai közül való, összevéve azonban nem adnak semmit ahhoz a képhez, s nem vesznek el semmit abból a képből, melyet eddig alkottunk róla magunknak s melyet pár hónappal ezelőtt, legutóbbi könyvének megjelenésekor, igyekeztünk róla megrajzolni.

 

Babits Mihály elsősorban a nyelvnek, mint a költői alakítás eszközének virtuóza egészen a szavakkal való játszásig; igen erős intellektusa uralkodik fantáziáján és érzékenységén, a gondolatnak megvan nála az a lendülete, a mely hangulatokat kelt és fantáziát serkent, sajátképen intellektuális lirát csinál, de mindig tudja elkerülni a kiszámítottság veszedelmét, néha pedig bogarasnak, különczködőnek látjuk.

 

Balázs Béla erős fejlődésben mutatkozik a kötetben; ő a szinekre alapítja költészetét, szinre  halmoz s ezért néha összefolynak a formái, gyakran azonban – mint pl. a Tavi nokturnóban – bámulatos telten, frissen jönnek a szinek tolla alól.

 

Dutka Ákos is fejlődött, jórészt megszabadult az egyéniségét zavaró idegen hatástól. Még mindig a pompásan csengő verselés a leginkább szembeötlő tulajdonsága, de már látni rajta, hogy lassankint mind jobban elmélyedik.

 

Juhász Gyula ma is az a merengő, finom lélek és fogékony elme, a ki volt. Néha egy-egy sorban, egy-egy képben igen szerencsésen csendít meg régi magyar reminiscentiákat s általában mintha valamivel szinesebbé fejlődött volna utóbbi időben.

 

 

Miklós Jutka is fejlődik: nemrég megjelent könyvében még alig látszott ki a saját egyénisége a reminiscentiák alól, ma már gyakrabban halljuk a saját hangjait. A kötet Kollányi Boldizsár állította össze s ő is írta elébe terjedelmes bevezető tanulmányt, a mely rövidebbre fogva többet mondana enthelizálásának?kissé dilettáns íze van, de nem lehet tagadni, hogy nem egy ügyesen formulázott, okos gondolatot találunk benne.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Budán fogták el Hitschlert, a Budapesten vérengző SS tábornokot
Újságunk legutóbbi számában megírtuk, hogy Hitschler SS tábornok, a...
Németh Imre új csúcseredménye a kalapácsvetésben: 53 m 58 cm Németh Imre új csúcseredménye a kalapácsvetésben: 53 m 58 cm
A MAC kétnapos viadala nem nagy sikert ígért, hiszen a vidéki...
A fővárosi közlekedési reform A fővárosi közlekedési reform
Bódy László tanácsnok a legközelebbi jövőben dolgozza ki a főváros...
Az asszony helye Az asszony helye
No lám milyen tévedései vannak az embernek. Eddig azt hittük, hogy a...
Nemzetközi művészi fényképkiállítás Nemzetközi művészi fényképkiállítás
Az iparművészet megújhodási mozgalmának egy emberöltővel ezelőtt az...
Héber költők Héber költők
Berlinben hatalmas vállalatok ontják a héber könyvek tízezreit. Kelet...
A délafrikai háboru újabb eseményei A délafrikai háboru újabb eseményei
A háboru újra éledt. A boerok a hosszas pihenőt, melyből Londonban az...
A föld forgásának befolyása a lövedék pályájára A föld forgásának befolyása a lövedék pályájára
A pontszerű lövedék légüres térben parabolikus pályát ír le, melyet a...
Elfogták az amerikai szállitmányok tolvajait Elfogták az amerikai szállitmányok tolvajait
A budapesti amerikai misszió legutóbb följelentést tett a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98