Dtum
Login with Facebookk
1912 | December

A román trónbeszéd

A román törvényhozó testület új ülésszakát deczember 9-én nyitották meg. Délelőtt 11 órakor a metropolita ünnepélyes istentiszteletet czerebrált, melyen a miniszterek, szenátorok, képviselők, diplomácziai kar tagjai, számos méltóság, a katonai és polgári hatóságok fejei vettek részt.

 

Károly király kiséretével a palotából a parlament épületébe hajtatott. A királyi menet elindulását 101 ágyúlövés jelezte. A király Ferdinánd trónörökös és Károly herczeg kiséretében lépett a kamara üléstermébe. Erzsébet királyné az elnöki páholyban volt, a hol Danev a szobranje elnöke is helyet foglalt. Károly királyt a terembe léptekor a jelenlévők élénk üdvözléssel fogadták. A király a következő trónbeszédet olvasta föl:

 

A mostani jelentőséges körülmények között és egy számomra mélyen fájdalmas pillanatban kiváló örömöt találok abban, hogy egész Románia képviselőitől látom magamat körülvéve, és ezért teljes szívből üdvözlöm önöket, a kik az új törvényalkotó cziklus első ülésszakára összeültek. A mostani kormány megalakítása szükségessé tette a nemzet újra való megkérdezését.

 

A legújabb általános választásokból kerülvén ki, önök uraim, abban a helyzetben vannak, hogy az ország szükségleteit a legjobban ismerik. Románia politikája, mely a mérsékelt és béke politikája, az ország legfőbb érdekeivel összeegyeztethető határon belül, lehetővé tette nekünk, hogy az összes államokkal barátságos viszonyban éljünk és főleg a nagyhatalmak megkülönböztetett bizalmát élvezzük.

 

Románia abban a törekvésében, hogy a háború lokalizálását elősegítse, a hadviselő balkáni államokkal szemben semlegeset tanusított, de figyelemmel kiséri azoknak az eseményeknek a fejlődését, melyek országunk számos érdekeit érintik. Följogosítva érezzük magunkat arra a reményre, hogy kedvező eredményeket fog megérlelni a balkáni államokhoz új összetételükben való viszonyukra nézve és hogy érdekeink figyelembe fognak vétetni.

 

Romániát az európai konczert fontos tényezőjének tekintik és a balkáni válság által földszínre jutott kérdések végleges rendelkezésénél szabad meghallgatásra fog találni. A bizalom, melylyel a nemzet katonáinak kivétele nélkül elismert vitézsége iránt viseltetik, teljesen jogosult. A hadsereg abban a helyzetben van, hogy a bizalomnak e jeleit igazolja és mindenkor kész hivatását teljesíteni. Az új hitelek, melyeket önöktől a hadsereg számára követelni fognak, az önök lángoló hazafiságában fogják megokolásukat találni.

 

Kormányom önöknek tárgyalás végett több törvényjavaslatot fog előterjeszteni, a melyek hivatva lesznek a román állam konszolidálásának és haladásának művét minden irányban előmozdítani. Nem kételkedem, hogy önök a mostani körülmények között az ország által önökre bízott hivatás magaslatán állanak és a szükséges támogatásban részesítvén a kormányt, teljesen fogják a nemzet jogos reményeit. Isten áldása legyen munkájukon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Elfogták a szófiai tömeggyilkosság tetteseit Elfogták a szófiai tömeggyilkosság tetteseit
A Sveta Nedelja-székesegyház elleni bombamerénylet áldozatai közül a...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
A főváros félmilliós tolvaja
Kecskeméthy Győző óriási lopása a héten a főváros pénzügyi és...
Lueger mint czéllövő Lueger mint czéllövő
Lueger bécsi hívei örvendeznek, sőt még ennél is többet: boldogok. S...
A művészbéke A művészbéke
A kormányzó a művészbéke megteremtése érdekében kéziratot intézett a...
Megnyilt az uj telefon-központ Megnyilt az uj telefon-központ
Szombaton, pontosan éjféli 12 órakor vette kezdetét a...
Franczia közgazdasági kiküldött Magyarországon Franczia közgazdasági kiküldött Magyarországon
Párisból irják a következő sorokat: A legutóbbi magyar válságnak...
A tápió-györgyei kastély titka
A vizsgálat egyre tart, hogy Gottescha Gyula halálának körülményeit...
Az első magyar hanglemezgyár részvénytársasággá alakítása Az első magyar hanglemezgyár részvénytársasággá alakítása
Első magyar hanglemezgyár rt. cég alatt uj részvénytársaság alakult,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98