Dtum
Login with Facebookk
1912 | December

A román trónbeszéd

A román törvényhozó testület új ülésszakát deczember 9-én nyitották meg. Délelőtt 11 órakor a metropolita ünnepélyes istentiszteletet czerebrált, melyen a miniszterek, szenátorok, képviselők, diplomácziai kar tagjai, számos méltóság, a katonai és polgári hatóságok fejei vettek részt.

 

Károly király kiséretével a palotából a parlament épületébe hajtatott. A királyi menet elindulását 101 ágyúlövés jelezte. A király Ferdinánd trónörökös és Károly herczeg kiséretében lépett a kamara üléstermébe. Erzsébet királyné az elnöki páholyban volt, a hol Danev a szobranje elnöke is helyet foglalt. Károly királyt a terembe léptekor a jelenlévők élénk üdvözléssel fogadták. A király a következő trónbeszédet olvasta föl:

 

A mostani jelentőséges körülmények között és egy számomra mélyen fájdalmas pillanatban kiváló örömöt találok abban, hogy egész Románia képviselőitől látom magamat körülvéve, és ezért teljes szívből üdvözlöm önöket, a kik az új törvényalkotó cziklus első ülésszakára összeültek. A mostani kormány megalakítása szükségessé tette a nemzet újra való megkérdezését.

 

A legújabb általános választásokból kerülvén ki, önök uraim, abban a helyzetben vannak, hogy az ország szükségleteit a legjobban ismerik. Románia politikája, mely a mérsékelt és béke politikája, az ország legfőbb érdekeivel összeegyeztethető határon belül, lehetővé tette nekünk, hogy az összes államokkal barátságos viszonyban éljünk és főleg a nagyhatalmak megkülönböztetett bizalmát élvezzük.

 

Románia abban a törekvésében, hogy a háború lokalizálását elősegítse, a hadviselő balkáni államokkal szemben semlegeset tanusított, de figyelemmel kiséri azoknak az eseményeknek a fejlődését, melyek országunk számos érdekeit érintik. Följogosítva érezzük magunkat arra a reményre, hogy kedvező eredményeket fog megérlelni a balkáni államokhoz új összetételükben való viszonyukra nézve és hogy érdekeink figyelembe fognak vétetni.

 

Romániát az európai konczert fontos tényezőjének tekintik és a balkáni válság által földszínre jutott kérdések végleges rendelkezésénél szabad meghallgatásra fog találni. A bizalom, melylyel a nemzet katonáinak kivétele nélkül elismert vitézsége iránt viseltetik, teljesen jogosult. A hadsereg abban a helyzetben van, hogy a bizalomnak e jeleit igazolja és mindenkor kész hivatását teljesíteni. Az új hitelek, melyeket önöktől a hadsereg számára követelni fognak, az önök lángoló hazafiságában fogják megokolásukat találni.

 

Kormányom önöknek tárgyalás végett több törvényjavaslatot fog előterjeszteni, a melyek hivatva lesznek a román állam konszolidálásának és haladásának művét minden irányban előmozdítani. Nem kételkedem, hogy önök a mostani körülmények között az ország által önökre bízott hivatás magaslatán állanak és a szükséges támogatásban részesítvén a kormányt, teljesen fogják a nemzet jogos reményeit. Isten áldása legyen munkájukon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország – Csehszlovákia 1:1 (1:0) Magyarország – Csehszlovákia 1:1 (1:0)
Magyarország - Csehszlovákia futballmérkőzést hirdetett a plakátok...
Készül az új Lánczhíd Készül az új Lánczhíd
A legnagyobb magyar hatalmas alkotása, a Pestet Budával összekötő...
Bolgár képviselők Budapesten Bolgár képviselők Budapesten
Ma reggel érkezik Budapestre a szövetséges Bulgária képviselőinek...
Zander világrekordja 1500 méteren Zander világrekordja 1500 méteren
Zander, a svédek elsőrangu stockholmi középtávfutója a közelmultban...
Az Arizona Szilvesztere Az Arizona Szilvesztere
Az Arizona új műsora mindig esemény volt a pesti szórakozási fronton!...
Rádiofon Rádiofon
Rádiofon a gazdasági élet szolgálatában. Berlinben, ebben a szobában...
Képzőművészeti szemle - Könyvek Képzőművészeti szemle - Könyvek
Lyka Károly Magyar művészet 1800-1850 címen új és bővített kiadásban...
A Nyugat 25 éves A Nyugat 25 éves
A huszadik század első évei. Az irodalomnak egy szigete, egy...
Hanuman majomistentől a JU 87-es zuhanóbombázóig 1. Hanuman majomistentől a JU 87-es zuhanóbombázóig 1.
Hanuman, a hinduk majomistene, a legendák szerint már a Napig...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98