Dtum
Login with Facebookk
1912 | Február

Egyéniség és frizura

Egyéniség, - individualitás – korunk e jelszava, érthetetlen fogalom mindazoknak, kiknek lényéből hiányzik az egyéniség s kik éppen ezért erővel meg akarják azt teremteni!


Valóságos mániává vált a különleges, feltünő öltözködés, de nagyon sokan elfelejtik, hogy csak az térhet le a sablon ösvényéről és haladhat saját utján, kinek izlése határozott és biztos s ki pontosan és szakértelemmel tudja választani és megkülönböztetni az árnyalatot és vonalat. E mellett ehhez egy jó adag becsületesség, önismeret is kivánatos és szigoru kritika önmagunkkal szemben.

 

Sokan a különleges öltözködésnek, az egyéniség hajhászásnak áldozatul esnek s énjüktől teljesen elütő öltözékükkel könnyen nevetségesekké válnak. Ugyanez áll a haj elrendezésére nézve is, mert hiszen a jól megválasztott frizura, a bájos egyszerüséggel elrendezett haj mérvadó az összbenyomásra nézve. E tekintetben ne kövessük vakon a divatot, válasszunk jól, mert ahány arcz, annyiféle hajviselet az igazi.

 

Nem mindenki dicsekedhetik Lorelei-hajjal, nem mindenkinek adattak gyémántfényű, kékbejátszó hollófürtök; gyakran meg éppen ott, s hol gyönyörü a szin, kevés a haj, mely megadja a kívánt keretet. A hajviselet természetesen szoros összefüggésben van a ruhák divatjával s éppen ebből következik, hogy a divatos frizurák lehető természetességre törekszenek. Az utóbbi évek clou-ja, a drótállványon nyugvó turbán, letünt; a mereven odatüzött fürtök is helyet engedtek az ondulált, hullámos fürtöknek. Ha még oly müvészies a frizura, meg kell óvnia a természetesség és keresetlenség látszatát.

 

A szük, testhez simuló ruhákhoz ugyancsak rosszul illenék a nagyra fésült fej s éppen ezért szemelte ki az ügyes párisi asszony az elválasztott hajviseletet, mely számtalan variáczióban készülhet, s ugyszólván minden arczhoz idomítható. A simán elrendezett, elválasztott haj, laza csomóval mélyen a nyakban, szabályos arczot kiván, mig a hullámos, széles, enyhiti az arczvonal élességét.

 

Hatásosak a hajban az ezüst- és aranypántok, kővel vagy anélkül. Biedermeier-csigák a fülön, koronával a fej tetején, feltétlenül az ifjusághoz ragaszkodnak. A szilfid alaku nőknek mesésen állnak a csüngő, hosszu fürtök. Oly frizura utánzása, mely nem felel meg az arcznak, egyéniségnek és toilettenek, mindig megboszulja magát.

 

Lehetetlen, rossz szokás bálba, társaságba vagy fényképészhez ki nem próbált, idegenszerű s legtöbb esetben meg nem felelő frizurát választani, éppen oly izléstelen nappal a nyakba csüngő hosszu fürt, mely határozottan nagy toilettet kiván. A ki megtalálta az arczához illő hajviseletet, néhány ügyes fogással ünnepélyessé varázsolhatja fejét, a nélkül, hogy tarka szalaggal vagy olcsó virággal ékesedjék, mi tönkre teszi az egyéniségének még leghalványabb nyomát is.


Nincs kedvesebb, nincs bájosabb az egyszerü hullámos hajnál, a lenge, ápolt fonatnál, melynek észbóditó hatását már az ó-kor költői is megénekelték. De ha már kell disz a hajba, ha alkalom, környezet és toilette megköveteli a pompát, az ékességet a nő legszebb ékessége, az illatos hajfürtökbe, akkor legyen az a disz igaz, jól megválasztott, szóljon belőle is, mint minden ruhadarabból a nő egyénisége és bája!

 

A mesterkélt fej, a kipárnázott sablonos frizura tönkreteszi az összhangot és lerontja a hatást. Különösen a fiatal leányka hajviselete legyen egyszerü. Hagyjuk meg a haj természetes hullámzását, fésüljük a fejet könnyedén, lengén és lazán, s óvakodjunk minden más mesterkéltségtől; egy ügyesen elhelyezett friss virágszál, egy sikkesen feltüzött szalagcsokor éppen elegendő arra, hogy az ifjuság bájával párosulva, ünnepélyessé és befejezetté tegyék a megjelenést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Fürtös frizura választékkal Görög csomó a nyakban - jó, de hol ? Símán elválasztott haj, Biedermeier csigákkal Csigák és korona -  de főleg egy arc Hullámosan elválasztott haj
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A földrengésről A földrengésről
Erről a tárgyról tartott két előadást dr. Kövesligethy Radó a Kir....
A szászok a magyar helynevek ellen A szászok a magyar helynevek ellen
A segesvári szászok is, követve a brassói, szebeni, beszterczei...
Totzl bácsi vasárnapi aranylakodalma a Szegényházban Totzl bácsi vasárnapi aranylakodalma a Szegényházban
Orgonazugás és egy apácakórus vékony hangjai áradta vasárnap délután...
Az „olcsó” pénz Az „olcsó” pénz
Az Osztrák-Magyar Bank főtanácsa egészen váratlanul leszállitotta a...
A világ legnagyobb szeizmográfja A világ legnagyobb szeizmográfja
Mindenekelőtt azt kell megmagyaráznunk olvasóinknak, hogy mi ez a...
Legyen-e királyi udvartartás Budapesten? Legyen-e királyi udvartartás Budapesten?
Az udvartartás terheinek növekedését előidéző okok fejtegetésében két...
Kehrling szép küzdelem után kapott ki a világbajnok Cochettól Kehrling szép küzdelem után kapott ki a világbajnok Cochettól
Vasárnap délután gyönyörű napsütéses időben az autók százai lepték el...
Novák Éva csúcsot javított a MAC kétnapos úszóversenyén Novák Éva csúcsot javított a MAC kétnapos úszóversenyén
A MAC hagyományos kétnapos úszóversenye egyúttal Budapest kerület...
Az olasz sertés behozatalának eltiltása Az olasz sertés behozatalának eltiltása
A bécsi piaczon jelentékeny szerepe van az Olaszországból bevitt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98