Dtum
Login with Facebookk
1912 | Február

A gyorskorcsolyázás világbajnoksága

A jégsport minden barátja örülhet annak, hogy két héttel ezelőtt elhalasztották a klagenfurti meetinget és Krisztiániában rendezték meg a világbajnokságokat. Minden tekintetben fényesebben sikerült így a verseny, mint amugy sikerült volna, mert a megfelelőbb éghajlat pálya és környezet, valamint az északi versenyzők tömeges részvétele sokkal inkább előmozdította a kristianiai verseny sikerét.


A világbajnoki meetingnek – csak ugy mint az Európa-bajnokságnak, - Mathiesen Oszkár volt a hőse. Az ő idei fenomenális szereplése a norvég főváros lakósságát valósággal lázba ejtette és bizony megtörtént az előttünk szinte hihetetlen csoda, hogy a versenyek mindegyik napján husz-huszezer ember szorongott a Frogner-pálya nagyszerű nézőterén.

 

"Oszkár" ez a név hangzott minden felé és a norvég nép dédelgetett kedvence igazán rászolgált arra a szeretetre, amellyel honfitársai őt övezik.
Mathiesen eddigi eredményei alapján bizonyos volt, hogy a nagy ágyu Strunnikoff, továbbá Bohrer és a mumusként emlegetett Naidenoff nem jő el a versenyre. Nélkülük is azonban gyönyörű mezőny gyűlt egybe, az eredmények pedig azt bizonyítják, hogy ott bizony a távolmaradt nagyságokat sem lett volna sok keresni valójuk.


Mathiesen O. páratlan eredményeket produkált a két napos meetingen. Az első nap, mint előrelátható volt megjavította az 500 méteres rekordot, de hogy ez hat tizeddel sikerüljön neki, arra senki sem számított. Mindennél fenomenálisabb azonban a 10,000 méteres rekorddja. Oeatlundnak évek hosszu sora óta szinte megingathatatlannak hitt rekordját végezte ki az az O. Mathiesen, akiről két évvel ezelőtt mindenki tudja, hogy a hosszabb távot nem igen állja. Emiatt is bizonytalannak tartották sokan győzelmét, különösen midőn a legjobbnak tartott Lundrennel hozta őket össze a sorsolás.

 

A verseny igazán gyönyörű látványt nyujott. Az első öt körben őrült tempóban kergették egymást a versenyzők és azután a közönség óriási üdvrivalgásától kisérve Mathiesen lassan elhuz és mintha megérezte volna, hogy világrekordot futhat, ötszáz méteres nagyszerű végspurttal fejezte be versenyét. Az eredmény kihirdetésekor a közönség szinte mámorossá vált és legalább 10 percig tombolt örömében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98