Dtum
Login with Facebookk
1912 | Február

A gyorskorcsolyázás világbajnoksága

A jégsport minden barátja örülhet annak, hogy két héttel ezelőtt elhalasztották a klagenfurti meetinget és Krisztiániában rendezték meg a világbajnokságokat. Minden tekintetben fényesebben sikerült így a verseny, mint amugy sikerült volna, mert a megfelelőbb éghajlat pálya és környezet, valamint az északi versenyzők tömeges részvétele sokkal inkább előmozdította a kristianiai verseny sikerét.


A világbajnoki meetingnek – csak ugy mint az Európa-bajnokságnak, - Mathiesen Oszkár volt a hőse. Az ő idei fenomenális szereplése a norvég főváros lakósságát valósággal lázba ejtette és bizony megtörtént az előttünk szinte hihetetlen csoda, hogy a versenyek mindegyik napján husz-huszezer ember szorongott a Frogner-pálya nagyszerű nézőterén.

 

"Oszkár" ez a név hangzott minden felé és a norvég nép dédelgetett kedvence igazán rászolgált arra a szeretetre, amellyel honfitársai őt övezik.
Mathiesen eddigi eredményei alapján bizonyos volt, hogy a nagy ágyu Strunnikoff, továbbá Bohrer és a mumusként emlegetett Naidenoff nem jő el a versenyre. Nélkülük is azonban gyönyörű mezőny gyűlt egybe, az eredmények pedig azt bizonyítják, hogy ott bizony a távolmaradt nagyságokat sem lett volna sok keresni valójuk.


Mathiesen O. páratlan eredményeket produkált a két napos meetingen. Az első nap, mint előrelátható volt megjavította az 500 méteres rekordot, de hogy ez hat tizeddel sikerüljön neki, arra senki sem számított. Mindennél fenomenálisabb azonban a 10,000 méteres rekorddja. Oeatlundnak évek hosszu sora óta szinte megingathatatlannak hitt rekordját végezte ki az az O. Mathiesen, akiről két évvel ezelőtt mindenki tudja, hogy a hosszabb távot nem igen állja. Emiatt is bizonytalannak tartották sokan győzelmét, különösen midőn a legjobbnak tartott Lundrennel hozta őket össze a sorsolás.

 

A verseny igazán gyönyörű látványt nyujott. Az első öt körben őrült tempóban kergették egymást a versenyzők és azután a közönség óriási üdvrivalgásától kisérve Mathiesen lassan elhuz és mintha megérezte volna, hogy világrekordot futhat, ötszáz méteres nagyszerű végspurttal fejezte be versenyét. Az eredmény kihirdetésekor a közönség szinte mámorossá vált és legalább 10 percig tombolt örömében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Móricz  Zsigmond - Halvány fénykéve Móricz Zsigmond - Halvány fénykéve
Betegen, alvástalan fekszem kilencven napja, éjfélutánokig s még...
Carpentier győzelme Carpentier győzelme
Carpentier, a franciák leghíresebb boxolója 10.000 főnyi nézőközönség...
Hazánk szarvasmarha-tenyésztése Hazánk szarvasmarha-tenyésztése
Hazánk állattenyésztésének minden ága, de különösen a...
Az úszóversenyek nyári sorozata Az úszóversenyek nyári sorozata
Az úszóversenyek nyári sorozata a Balaton UE. versenyével...
Rémnapok Szarajevóban Rémnapok Szarajevóban
A trónörökös és nejének holtteste még ott feküdt ravatalon a...
Óriás agyar Óriás agyar
A föld mélyéről folytonosan kerülnek elő olyan leletek, amelyek...
A védett gazdaadós nem kötelezhető a mezőgazdasági gépek visszaadására, ha a vételár felét már kifizette A védett gazdaadós nem kötelezhető a mezőgazdasági gépek...
A védett gazdaadósok kötelezettségeire nézve a Kuria egy...
Roosevelt leánya kereszteli Vilmos császár hajóját Roosevelt leánya kereszteli Vilmos császár hajóját
Vilmos német császár keresi Éjszak-Amerika barátságát. Egy amerikai...
Kétszázezer dollár értékű valutát szolgáltattak be az első napon Kétszázezer dollár értékű valutát szolgáltattak be az első...
Ma lép életbe a forint és az új árszint, a közönség nagy várakozása...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98