Dtum
Login with Facebookk
1912 | Január

Zöldtakarmány télen

Zöldtakarmány akármilyen formában a baromfiak egészségi állapotára rendkívüli jótékony hatással van. Hatással van a csirkék nevelésére is és csakis akkor várható a baromfitenyésztésből számottevő haszon, ha a tenyésztő egész éven át gondoskodik arról, hogy állatait akármilyen formában mindig zöldtakarmánynyal tudja ellátni. A mennyiben ezt eddig elmulasztotta volna, még mindig segíthet magán, ha egy kis kert áll rendelkezésére. 

A kis fehér dughagymát nagyon szeretik a tyúkok, ha összevagdalva adjuk állatainknak. Igen gyorsan nő és a tyúkok számára ideiglenesen más vetemény közé elhelyezhető. Ha továbbá néhány répát egy homokkal töltött ládába helyezünk el és ezt közel az ablakhoz valahol meleg helyre tesszük és néha megöntözzük, leveleket fog hajtani, melyeket úgy mint a répát, zöldtakarmánynak lehet felhasználni. Kicsirázott zab szintén zamatos takarmányt ad. Hasonlóan használhatunk ezen czélra rozsot is. Mint baromfitakarmány a rozs kevés értékkel bír és a tyúkok nem is szivesen fogyasztják, de csirázott állapotban nagy kedveltségnek örvend. 

Ha őszszel, fagy előtt a zöldséget betakarítjuk, leveleiket előbb levágjuk és apróra felvágva beletesszük jó szorosan a hordóba, azután feltöltjük vízzel és a tetejükbe egy megfelelő vendégfenékkel az egész anyagot lenyomjuk. A vendégfenékre, hogy jobban szorítson, néhány követ teszünk. Mikor azután szükség van ezen zöldségre, merítünk belőle és a zöldtakarmányhoz keverjük. Az sem baj, ha tél folyama alatt esetleg meg is fagyott. A répát meg úgy adjuk a tyúkok elé, hogy azon helyen, a hol etetjük, néhány szöget verünk a falba és ebbe szúrjuk a répákat. 

A kelkáposzta is jó baromfizöldtakarmány, ha olcsón tudunk hozzájutni. A here szintén megfelelő takarmány, adhatjuk felszecskázva szárazon és leöntve és lágy takarmánynyal keverve. Hasonlóan jó télire megtakarítani a levágott pázsitot is. Burgonya, kalarábé, retek stb., szóval nincs az a zöldségféle, mely nyersen vagy főzve ne volna baromfi-eleségnek felhasználható. A legtöbb gyökérnövény azonban a legjobb, ha felaprítva adagoltatik.

Repcze és más takarmánynövény csak a nyári és őszi hónapok alatt használható zöldtakarmánynak, míg az első fagy beköszönt. A tyúkok maguk tudják, hogy melyik zöldség felel meg nekik, a meg nem felelőt ott hagyják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98