Dtum
Login with Facebookk
1912 | Január

Testnevelés Japánban

Irta: Dr. Yamané.

Hozzávetőleg negyven évre becsülendő azon idő, ami alatt Japánban a torna nagyobb mértékben kifejlődött s amelynek nivója ma már valósággal csodálatos, nemcsak a japán nemzeti, hanem az európai racionális irányzatok tekintetében is.


A japán nemzeti játékok nagyon hasonlatosak az európaiakhoz. Már több mint harminc év óta a katonáink belátták, hogy ügyességük fejlesztéséhez legalkalmasabb az, ha fegyvereikkel gyakorlatokat végeznek; napjainkban a fegyvergyakorlatok, illetve fegyverforgatások valóságos sporttá fejlődtek ki. Parasztjaink inkább szórakoztató játékot üznek üres idejükben, ennek azonban nem a testnevelés a célja.


A népszerű football és birkózás nálunk régóta mindig nagy szeretetben részesültek; az evezés, többé-kevésbbé nehezebb gyakorlatokkal összekötött lovaglás, uszás, célbalövés, kötélhuzás mindegyik olyan sportág, amit Japánban nagyon, de nagyon régen ismernek és kultiválnak.


A leányoknak és fiuknak sokféle nemzeti jellegü játékuk van, s azok között a legsportszerübbek a bugócsiga, labda, papirlepke, tánc, kötél, futó állatok kergetése. Ezek között meg kell még említenem a fa vagy vasbotoknak a hajitását is, ami Japánban szintén sportszerüen műveltetik.


Nem is oly régóta a katonai szolgálat Japánban mindenki részére kötelező. A törvény előtti egyenlőség kimondása a népben megrendítette az apathiát és ettől kezdve a sport óriási lépésekben haladt előre.


A Tai-Ykurai hatalmas sportegyesület 1870-ben alakult meg s bámulatos lendületet adott a fizikai nevelésnek.
Ennek kezdeményezésére a tornát minden iskolában kötelezővé tették, ahol azt hetenként több órában tanitják olyan tantárgyként, mint a többit, A felsőbb iskoláinkban a tornával kapcsolatban a katonai gyakorlatok és célbalövés is kötelező.


A Tai-Ykurai-nak jelenleg 2800 tagja van s maga ezen egyesület több tornacsarnokot és több uszodát létesítet s ezen törekvéseit Tókión kivül a vidékre is kiterjeszti, sőt egy igen tekintélyes és tartalmas sportujságot is ad ki, ahol sportirodalmi és tudományos jellegü cikkek jelennek meg.


Tornaegyesületek igen nagy számban alakultak:ezek közül az egyik, Butokukui, 300,000 (mond háromszázezer) tagot számlál. Hogy a horribilis nagyszámu tornászok részére művezetők álljanak rendelkezésre, e célból a hatóságok arra nyertek kormányhatósági engedélyt, hogy időnként a tornatanítók képzéséről gondoskodhassék, mert azelőtt csakis rendes tanár taníthatta a tornát.


Japánban a sportegyesületeknek nemcsak a testnevelés a céljuk, hanem emellett a nyilt hazaszeretetre és a jó erkölcsökre is tanitanak. A törvényhozásnak mind a két háza, a sportegyesületek mindegyikének igen tekintélyes állami anyagi támogatást biztosított, megjegyzem, hogy ezen támogatás kimondásánál mint a két törvényhozó testületünk egyhangulag hozta meg határozatát. Az agyagi támogatás helyes és hasznos felhasználását az állam tisztviselői és az ezekhez csatlakozó notabilitások ellenőrzik; a leányiskoláinkban az ellenőrzést e célra kijelölt hölgyeink végzik.

 

Van még egy olyan törvényünk is, amely határozottan megtiltja a husz éven aluliaknak a dohányzást. Ennek helyességét nem szükséges méltatnom.


Maga a császárunk is melegen érdeklődik a sportok iránt s igen gyakran támogatja is azokat. Egyesületeink arra is törekednek, hogy az intellektuális életünkben a megélhetésért való küzdelmünk idejét kevesbítse azzal a kimondott céllal, hogy a fáradt léleknek nyugalom, a testnek pedig hasznos és üdvös gyakorlatok biztosíttassanak; mert manapság nálunk Japánból jól tudjuk azt, hogy a szenvedélyek, kicsapongások, a roszra való hajlandóságok azonnal megszünnek, mihelyt a nép rájön arra, hogy a családok és gyermekek jóléte és boldogsága nemcsak a világi örömökben rejlik, hanem főleg a testnevelésben és a test fejlesztésében.

(Bravó!! Jó lenne e szent konkluziót, melyet Japánból küldenek világgá, nemcsak megszivlelni, hanem nálunk is teljes lélekkel hirdetni! A szerk)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Birkózóverseny Japánban Az egyik legismertebb japán küzdősport, a judo
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az uj esztendő küszöbén Az uj esztendő küszöbén
Gyorsan telnek egymásután az évek; egyik eltünik a multak tengerébe,...
Reformok vagy  a szavak sorsa Reformok vagy a szavak sorsa
A szavak üres edények, minden kor azt tölti beléjük, amit akar, de...
Hajmáskéri tüzértelep Hajmáskéri tüzértelep
A közös hadsereg tüzérsége számára most avatták föl az új lövőtért a...
Vásároljon delejes keresztet! Vásároljon delejes keresztet!
Méltó feltünést keltett az öröm és szerencse, mely Bank István...
A franczia tábornok lakása Budapesten A franczia tábornok lakása Budapesten
A Budapestet megszálló entente-sereg parancsnokának, Henrys...
Újra a finn Thunberg nyerte a gyorskorcsolyázó világbajnokságot Újra a finn Thunberg nyerte a gyorskorcsolyázó világbajnokságot
A gyorskorcsolyázó világbajnokság második napján az 1500 és 10.000...
Tintagiles halála Tintagiles halála
A szimbolista drámairodalom egyik reprezentiv alkotását akarta...
A porticii néma reprize a Városi Színházban A porticii néma reprize a Városi Színházban
Őszintén szólva, amikor Scribe megírta a „Porticii néma”...
A Gaal Gaston-párt országos választmánya A Gaal Gaston-párt országos választmánya
A független kisgazdapárt országos választmánya vasárnap délelőtt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98