Dtum
Login with Facebookk
1912 | November

Különös eljegyzés

Kinában ősidők óta ragaszkodik a nép ahhoz a különös szokáshoz, hogy halottakat jegyeznek el egymással, mintha élők volnának. Babonájuk szerint az elhunyt hajadon vagy nőtlen ifju nem lehet boldog a másvilágon, gondoskodni kell tehát arról, hogy legalább holtukban hozzájussanak a menyasszonysághoz, vőlegénységhez.

 

Ha valamelyik családban meghalt egy fiatalember, a temetés után azonnal megindul a gyászoló családban a tanácskozás, hogy hol lehetne találni számára menyasszonyt, a ki valamelyik jó családnak elhunyt leánytagja. Ha azután megállapodnak a választásban, kérőt küldenek az illető családhoz: annak rendje és módja szerint megkérik a holt leány kezét a holt ifju számára.

 

A leányos család azután fontolóra veszi az ügyet, tudakozódik a holt vőlegényről: becsületes ember volt-e és jó férj válik-e majd belőle a másvilágon? Még azt is kikutatják, hogy szelid volt-e a természete, mert holmi veszekedő emberhez nem akarják hozzáadni holt leányukat. A tudakozódás olyan komolysággal folyik, mintha élők egyesüléséről volna szó.

 

Ugyanigy történik a holt leány számára a vőlegény-keresés. Mikor a két család szülei megegyeznek az eljegyzésben, akkor megkezdődik a leányos háznál az ünnepség, mely nagy lakomával jár. Mind a két család egy-egy nagy bábot készittet és ezeket odaültetik az asztalhoz és ételt tesznek elébük. A bábok közül az egyik a vőlegény, a másik pedig a menyasszonyt jelképezi. A lakoma után az egyik bábot a menyasszony sirjához viszik ki, a másikat a vőlegényéhez.

 

E képünkön éppen azt az érdekes jelenetet látjuk, a mikor a „násznép” elindul a bábokkal a temetőbe. A bábokat otthagyják a sirok mellett. A két család ezután rokonságot tart egymással; mind a kettő meg van győződve arról, hogy a holt pár majd egybekel a másvilágon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98