Dtum
Login with Facebookk
1912 | Október

A gyümölcstermelés jelentőségéről

A gyümölcstermelés fontosságát vitatni aligha szükséges, noha nagyon sokan vannak nálunk, akik gyakorlati tapasztalataik alapján a gyümölcstermesztéstől kicsinylőleg nyilatkoznak. Legkivált elitélik a gyümölcstermesztést egyrészt rendkivül sok élősdije miatt, másrészt a nehéz értékesités okából.

Az ilyen itéletek helyt nem állanak, mert gyakorlati tapasztalatok igazolják azt, hogy a rendszeresen és szakszerüen kezelt gyümölcsösök szép jövedelmet biztositanak és hogy ez a jövedelem bizonyos mértékben fokozható, ugy, hogy még a rossz termésü évekre is bizonyos átlagjövedelmet számithatunk. 

Legyen a gyümölcs akár nagy, akár kicsiny, a hasznositásnál mindenkor jelentőséggel bir a gyümölcs feldolgozása is. 

Senkit le nem kicsinyelhetünk azért, hogy azt, amit termelt teljes mértékben értékesiteni is akarja s munkájának, amely a védekezések és drága napszámbérek mellett rendkivül megdrágul, anyagi eredményét teljes mértékben is biztositani kivánja. 

Az a gazda, aki nemcsak jótermelő, hanem egyben körültekintő kereskedő is, aránylag kevés gyümölcsöt fog értékesitetlenül hagyni. 

Lényegesen emelkedik a gyümölcsfeldolgozás jelentősége abban az esetben, ha a hullott férges és harmad-, negyedrendü gyümölcsöt is számitásunk alapjául vesszük, mint amelyet nyers állapotban alig tudtunk értékesiteni, az üzlet tisztessége mellett tehát egyenesen kizárjuk. Ennek a gyümölcsnek okszerü feldolgozása mindenesetre indokolt, de jövedelmes is lehet.

Jelentősége van a gyümölcs feldolgozásának összgazdasági szempontból is, miután az okszerü feldolgozás mellett egy olyan gazdasági ipart teremthetünk, amely nemcsupán a gyümölcstermesztő jövedelmét gyarapitja, hanem a népnek munkát, keresetet biztosit, azonfelül – ami szintén lényeges – a népet olcsó, egészséges táplálékhoz juttatja.

Csak mellékesen kivánjuk itt megjegyezni, hogy a gyümölcs és a zöldségféle az általános táplálkozás szempontjából, valamint egészségi tekintetekből mind nagyobb fontosságot nyer és idestova a husnak erős versenytársa lesz.

A gyümölcs feldolgozása, miután igen egyszerű módokat ismerünk e téren, nagy jelentőségűvé lesz akkor, ha bő termés van és ennek folytán a gyümölcs értéke minimumra száll. Ez lényegesen befolyásolja a gyümölcstermesztés jövedelmezőségét: ilyenkor nem szabad különbséget tenni a nagyban, vagy kicsinyben termesztés között, mert az okszerü feldolgozás mindkét esetben egyaránt indokolt és jövedelmezővé is tehető. 

Gyümölcsészetünk az utolsó évtizedek alatt jelentékeny fejlődést mutat, sőt mondhatnók, rohamosan emelkedett az érdeklődés a gyümölcstermesztés iránt, ami főleg annak a nehány város produktiv gyümölcstermelésének köszönhető, amelyek ma ugyszolván egyedül képviselik a magyar gyümölcskivitelt és amellett európai hirre tettek szert.

Ez a fejlődés azonban eddigelé nagyon egyoldalu, mert tisztán a termesztésre és a nyersáru eladására szoritkozik, mig a gyümölcs feldolgozás alig egy-két vállalat kezében van és ezek sem müködnek olyan intenziven, hogy a termesztéssel párhuzamosan fejlődni képesek volnának. A gyümölcstermesztés jövedelmezősége a gyümölcsfeldolgozás módjai által emelkedik, ezek pedik vajmi egyszerü kezelést igényelnek, igy p. o. izek, gyümölcskocsonyák, szörpök, osszták különböző fajai aszalás és bor- vagy szeszkészités utján.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
G. Bogáthy Erna 11-edszer is megnyerte a női tőrbajnokságot G. Bogáthy Erna 11-edszer is megnyerte a női tőrbajnokságot
A magyar vívóbajnokságok sorában vasárnap bonyolították le a női...
Hatalmas fölényben volt, mégis csak nehezen győzött a NAC Kispesten Hatalmas fölényben volt, mégis csak nehezen győzött a NAC...
A papírforma és a kabala nem vált be. Hiába győzött eddig minden...
Kerékpáros pályaverseny Kerékpáros pályaverseny
Szezonnyitó kerékpáros pályaversenyek Berlinben. A nagy fejlettségnek...
A boerok hazájából
Mióta a boeroknak le kellett tennie a fegyvert, alig hallani róluk....
A másfélszáz év előtti drágaság A másfélszáz év előtti drágaság
A mai drágaság mellett szinte a mondák körébe tartozik már a régi jó...
Jegyzetek mindenféléről Jegyzetek mindenféléről
A levegőnek is lesz kormánybiztosa, amint hogy eddig már fű, fa,...
Anglia válasza Bulgáriának Anglia válasza Bulgáriának
Bulgária fegyverszünet iránt tett kérelmére adott angol válasz fedi a...
Budapesti Korcsolyázó Egylet nemzetközi meetingje Budapesti Korcsolyázó Egylet nemzetközi meetingje
A Budapesti Korcsolyázó Egylet helyesen megválasztott dátumával...
Országos gazdagyűlés Országos gazdagyűlés
Az Országos Magyar Gazdasági Egyesület gyűlésbe hívta junius 6-án az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98