Dtum
Login with Facebookk
1912 | Október

A gyümölcstermelés jelentőségéről

A gyümölcstermelés fontosságát vitatni aligha szükséges, noha nagyon sokan vannak nálunk, akik gyakorlati tapasztalataik alapján a gyümölcstermesztéstől kicsinylőleg nyilatkoznak. Legkivált elitélik a gyümölcstermesztést egyrészt rendkivül sok élősdije miatt, másrészt a nehéz értékesités okából.

Az ilyen itéletek helyt nem állanak, mert gyakorlati tapasztalatok igazolják azt, hogy a rendszeresen és szakszerüen kezelt gyümölcsösök szép jövedelmet biztositanak és hogy ez a jövedelem bizonyos mértékben fokozható, ugy, hogy még a rossz termésü évekre is bizonyos átlagjövedelmet számithatunk. 

Legyen a gyümölcs akár nagy, akár kicsiny, a hasznositásnál mindenkor jelentőséggel bir a gyümölcs feldolgozása is. 

Senkit le nem kicsinyelhetünk azért, hogy azt, amit termelt teljes mértékben értékesiteni is akarja s munkájának, amely a védekezések és drága napszámbérek mellett rendkivül megdrágul, anyagi eredményét teljes mértékben is biztositani kivánja. 

Az a gazda, aki nemcsak jótermelő, hanem egyben körültekintő kereskedő is, aránylag kevés gyümölcsöt fog értékesitetlenül hagyni. 

Lényegesen emelkedik a gyümölcsfeldolgozás jelentősége abban az esetben, ha a hullott férges és harmad-, negyedrendü gyümölcsöt is számitásunk alapjául vesszük, mint amelyet nyers állapotban alig tudtunk értékesiteni, az üzlet tisztessége mellett tehát egyenesen kizárjuk. Ennek a gyümölcsnek okszerü feldolgozása mindenesetre indokolt, de jövedelmes is lehet.

Jelentősége van a gyümölcs feldolgozásának összgazdasági szempontból is, miután az okszerü feldolgozás mellett egy olyan gazdasági ipart teremthetünk, amely nemcsupán a gyümölcstermesztő jövedelmét gyarapitja, hanem a népnek munkát, keresetet biztosit, azonfelül – ami szintén lényeges – a népet olcsó, egészséges táplálékhoz juttatja.

Csak mellékesen kivánjuk itt megjegyezni, hogy a gyümölcs és a zöldségféle az általános táplálkozás szempontjából, valamint egészségi tekintetekből mind nagyobb fontosságot nyer és idestova a husnak erős versenytársa lesz.

A gyümölcs feldolgozása, miután igen egyszerű módokat ismerünk e téren, nagy jelentőségűvé lesz akkor, ha bő termés van és ennek folytán a gyümölcs értéke minimumra száll. Ez lényegesen befolyásolja a gyümölcstermesztés jövedelmezőségét: ilyenkor nem szabad különbséget tenni a nagyban, vagy kicsinyben termesztés között, mert az okszerü feldolgozás mindkét esetben egyaránt indokolt és jövedelmezővé is tehető. 

Gyümölcsészetünk az utolsó évtizedek alatt jelentékeny fejlődést mutat, sőt mondhatnók, rohamosan emelkedett az érdeklődés a gyümölcstermesztés iránt, ami főleg annak a nehány város produktiv gyümölcstermelésének köszönhető, amelyek ma ugyszolván egyedül képviselik a magyar gyümölcskivitelt és amellett európai hirre tettek szert.

Ez a fejlődés azonban eddigelé nagyon egyoldalu, mert tisztán a termesztésre és a nyersáru eladására szoritkozik, mig a gyümölcs feldolgozás alig egy-két vállalat kezében van és ezek sem müködnek olyan intenziven, hogy a termesztéssel párhuzamosan fejlődni képesek volnának. A gyümölcstermesztés jövedelmezősége a gyümölcsfeldolgozás módjai által emelkedik, ezek pedik vajmi egyszerü kezelést igényelnek, igy p. o. izek, gyümölcskocsonyák, szörpök, osszták különböző fajai aszalás és bor- vagy szeszkészités utján.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98