Dtum
Login with Facebookk
1912 | Október

Az egyetemi sportélet

Két közgyűlés tette ismét aktuálissá az egyetemi sport sohasem érdektelen ügyét. A BEAC meg a MAFC szervezkedtek ujra és választották meg tisztikarukat az 1912-13. tanulmányi esztendőre s mindkét közgyűlésnek megnyugtató jelensége volt az a lelkesedés és bizalom, a melylyel a főiskolák kebelébe tartozó diákok az egyetemi sport zászlaja mögé sorakoztak.


Mert a lelkesedés, a tettvágy pezsgő mámora sohasem hiányzott az egyetemi klubokban – az év elején. Mindig nagy tervekkel, szárnyaló lendüléssel indultak el a hosszu és nehéz utra, de mert a legtöbbször hiányzott az erős egységes vezetés, széthullottak a tervek, s elszéledtek a közgyűlések lelkes és hangos matadorjai.


A MAFC-nál azonban, mintha valamilyen különös, egyetemi klubnál majdnem érthetetlen változást tapasztaltunk volna. Megvalósította maga elé tűzött programját, tehetségben gazdag versenyzőgárdát teremtett s minden akciójában energikus és öntudatos volt. Fejlődése is – ennek megfelelően – intenziv volt, olyannyira, hogy a MAFC ma föltétlenül a leghatalmasabb sportegyesületek közé tartozik. Természetesen még ez az eredmény is mérföldekre van az ideáltól, mert a végcél nem lehet más, minthogy az egyetemi sport álljon az egyetemes sport csucsán, de mint javulás mindenesetre biztató!

 

A tudományegyetem klubja a BEAC – sajnos - messze elmaradt a műegyetemétől. A vezetőség egykedvüsége és langyos ügyvitele megboszulta magát és sok, különben értékes ambiciót fojtott meg már csirájában. Érezték ezt a BEAC közgyülésének résztvevői is, jogos tehát a reménység, hogy az uj vezetőség több munkakedvvel s a diákság élénkebb részvétele mellett dolgozik majd az egyetemi sport fölépítésén. A magyar sportnak óriási érdeke az egyetemi sportélet föllendülése. Az egyetemek diákjaiból kerül ki Magyarország gerince, az intellektuális elem. mérhetetlen hasznát jelenti tehát a magyar sportnak az, ha a sportszeretettől áthatva lép át az egyetemek falai közül az életbe.


Ezért látjuk igaz örömmel a MAFC erősbödését és térfoglalását s örvendünk még a reménynek is, hogy a club tradicióihoz méltó uj aera kezdődik a BEAC-ban. Még az sem hangol le bennünket, hogy az egyetemi klubok nem őrzik féltékenyen a főiskolai jellegüket. Belátjuk, hogy a mig nincsenek tul a kezdet nehézségein, szükségük van erre az átmeneti állapotra. Olyan szépséghiba ez, a mit előbb utóbb ki fognak küszöbölni a megerősödött egyetemi klubok. A mig azonban megvan, mindaddig meggyőzően világítja meg az egyetemi sportélet fejletlenségét.


A kormány különben meglehetős jóakaratot tanusít az egyetemi sportklubokkal szemben. Nemsokára felépül a MAFC pályája a Lágymányoson és a BEAC uj nagystilü pályájáról is gondoskodni fognak. A klubjaik mögé tömörülő diákság lelkes munkáján mulik tehát az egyetemi sport jövője.


Nagy oka van annak, hogy az egyetemi sport jövendőjének megépítését hangsulyozzuk. Az alapot ugyani a közoktatásügyi kormány akarja megteremteni azzal, hogy a középiskolai testnevelés ügyét ujjá szervezi és teljes egészében a kezébe veszi. Jellemző tünetei már is mutatkoznak nehány főigazgatói rendeletben ennek a föltétlenül nagy horderejü tervezetnek. Hirt kaptunk arról, hogy egy vidéken székelő főigazgató megtiltotta a kerületébe tartozó középiskolák diákságának, hogy nyilvános sportegyesületek szineiben szerepeljenek. Ez a hír magában állva szomoruan hangzanék, de vigasztaló, sőt örvendetes momentum, hogy helyette viszont középiskolai sportegyesületek szervezését rendeli el.


Kétségtelen dolog, hogy a középiskolai sportegyesületben tapasztalt pedagógusok vezetése mellett helyesebb irányban fejlődik a kis diákság, mint a nyilvános egyesületekben. Az egyetemi sport is több hasznát fogja látni, mert a nyilvános egyesületek nem fedezik föl s kötik le magukat a jobb fiatal erőket.

Mindenképpen hasznot hajtónak tünik föl tehát a középiskolai sport egységesnek tervezett szervezése.


Határozott javulás mutatkozik tehát az egész vonalon. A MAFV ujjászervezkedett és erősebb, akcióképesebb, mint valaha volt. a BEAC-ban tetterőre ébredt s ujra hatalmas táborba tömörült a diákság; a Kolozsvári Egyetemi Atletikai Club agilis vezetés mellett ujabban szintén eredményesen dolgozik; Oxford-Cambridge mintájára évről-évre meg fog ismétlődni a BEAC – KEAC küzdelem, a totalizatőradóből jelentékeny összeget szánt a kormány az egyetemi sport istápolására; a kormány kezébe veszi a középiskolai sport egységes megszervezését – külön mérlegelve is olyan örvendetes és mélyreható eredmények, hogy tagadhatatlanul egy szebb jövő zálogát hordják magukban.

 

Együttesen hatva pedig valósággal elragadó perspektivát tárnak föl.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Lévay József ünnepe Lévay József ünnepe
Boldog öregkor: úgyszólván egymagában maradni fenn egy nagy históriai...
Néhány szó néhány uriemberhez Néhány szó néhány uriemberhez
Ennek a boldogtalan országnak legcsunyább sebei azok, amiket a...
Döntés Spanyolországban Döntés Spanyolországban
A spanyol köztársasági kormány londoni követe vasárnap megjelent a...
Ki az ideál? Mussolini vagy Pató Pál? Ki az ideál? Mussolini vagy Pató Pál?
Rossz időben érkezett Budapestre Mussolini fiatal és rokonszenves...
Roth Lilit letartóztatták Roth Lilit letartóztatták
A legujabb kommunista szervezkedés gyanuja alatt letartóztatott Roth...
Grammofon-ébresztő Grammofon-ébresztő
A grammofont manapság folyton ujabb és ujabb kapcsolat- és...
Pályaváltoztatások Pályaváltoztatások
A háboru beleszól a – pályaválasztásba is. Látjuk azt a...
Madame Curie Madame Curie
Curie asszony neve külön fejezetet kér az emberi müvelődés...
Minisztériumi munkatervek Minisztériumi munkatervek
Elmult karácsony, elmult új esztendő napja: vége ünnepnek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98