Dtum
Login with Facebookk
1912 | Október

Az egyetemi sportélet

Két közgyűlés tette ismét aktuálissá az egyetemi sport sohasem érdektelen ügyét. A BEAC meg a MAFC szervezkedtek ujra és választották meg tisztikarukat az 1912-13. tanulmányi esztendőre s mindkét közgyűlésnek megnyugtató jelensége volt az a lelkesedés és bizalom, a melylyel a főiskolák kebelébe tartozó diákok az egyetemi sport zászlaja mögé sorakoztak.


Mert a lelkesedés, a tettvágy pezsgő mámora sohasem hiányzott az egyetemi klubokban – az év elején. Mindig nagy tervekkel, szárnyaló lendüléssel indultak el a hosszu és nehéz utra, de mert a legtöbbször hiányzott az erős egységes vezetés, széthullottak a tervek, s elszéledtek a közgyűlések lelkes és hangos matadorjai.


A MAFC-nál azonban, mintha valamilyen különös, egyetemi klubnál majdnem érthetetlen változást tapasztaltunk volna. Megvalósította maga elé tűzött programját, tehetségben gazdag versenyzőgárdát teremtett s minden akciójában energikus és öntudatos volt. Fejlődése is – ennek megfelelően – intenziv volt, olyannyira, hogy a MAFC ma föltétlenül a leghatalmasabb sportegyesületek közé tartozik. Természetesen még ez az eredmény is mérföldekre van az ideáltól, mert a végcél nem lehet más, minthogy az egyetemi sport álljon az egyetemes sport csucsán, de mint javulás mindenesetre biztató!

 

A tudományegyetem klubja a BEAC – sajnos - messze elmaradt a műegyetemétől. A vezetőség egykedvüsége és langyos ügyvitele megboszulta magát és sok, különben értékes ambiciót fojtott meg már csirájában. Érezték ezt a BEAC közgyülésének résztvevői is, jogos tehát a reménység, hogy az uj vezetőség több munkakedvvel s a diákság élénkebb részvétele mellett dolgozik majd az egyetemi sport fölépítésén. A magyar sportnak óriási érdeke az egyetemi sportélet föllendülése. Az egyetemek diákjaiból kerül ki Magyarország gerince, az intellektuális elem. mérhetetlen hasznát jelenti tehát a magyar sportnak az, ha a sportszeretettől áthatva lép át az egyetemek falai közül az életbe.


Ezért látjuk igaz örömmel a MAFC erősbödését és térfoglalását s örvendünk még a reménynek is, hogy a club tradicióihoz méltó uj aera kezdődik a BEAC-ban. Még az sem hangol le bennünket, hogy az egyetemi klubok nem őrzik féltékenyen a főiskolai jellegüket. Belátjuk, hogy a mig nincsenek tul a kezdet nehézségein, szükségük van erre az átmeneti állapotra. Olyan szépséghiba ez, a mit előbb utóbb ki fognak küszöbölni a megerősödött egyetemi klubok. A mig azonban megvan, mindaddig meggyőzően világítja meg az egyetemi sportélet fejletlenségét.


A kormány különben meglehetős jóakaratot tanusít az egyetemi sportklubokkal szemben. Nemsokára felépül a MAFC pályája a Lágymányoson és a BEAC uj nagystilü pályájáról is gondoskodni fognak. A klubjaik mögé tömörülő diákság lelkes munkáján mulik tehát az egyetemi sport jövője.


Nagy oka van annak, hogy az egyetemi sport jövendőjének megépítését hangsulyozzuk. Az alapot ugyani a közoktatásügyi kormány akarja megteremteni azzal, hogy a középiskolai testnevelés ügyét ujjá szervezi és teljes egészében a kezébe veszi. Jellemző tünetei már is mutatkoznak nehány főigazgatói rendeletben ennek a föltétlenül nagy horderejü tervezetnek. Hirt kaptunk arról, hogy egy vidéken székelő főigazgató megtiltotta a kerületébe tartozó középiskolák diákságának, hogy nyilvános sportegyesületek szineiben szerepeljenek. Ez a hír magában állva szomoruan hangzanék, de vigasztaló, sőt örvendetes momentum, hogy helyette viszont középiskolai sportegyesületek szervezését rendeli el.


Kétségtelen dolog, hogy a középiskolai sportegyesületben tapasztalt pedagógusok vezetése mellett helyesebb irányban fejlődik a kis diákság, mint a nyilvános egyesületekben. Az egyetemi sport is több hasznát fogja látni, mert a nyilvános egyesületek nem fedezik föl s kötik le magukat a jobb fiatal erőket.

Mindenképpen hasznot hajtónak tünik föl tehát a középiskolai sport egységesnek tervezett szervezése.


Határozott javulás mutatkozik tehát az egész vonalon. A MAFV ujjászervezkedett és erősebb, akcióképesebb, mint valaha volt. a BEAC-ban tetterőre ébredt s ujra hatalmas táborba tömörült a diákság; a Kolozsvári Egyetemi Atletikai Club agilis vezetés mellett ujabban szintén eredményesen dolgozik; Oxford-Cambridge mintájára évről-évre meg fog ismétlődni a BEAC – KEAC küzdelem, a totalizatőradóből jelentékeny összeget szánt a kormány az egyetemi sport istápolására; a kormány kezébe veszi a középiskolai sport egységes megszervezését – külön mérlegelve is olyan örvendetes és mélyreható eredmények, hogy tagadhatatlanul egy szebb jövő zálogát hordják magukban.

 

Együttesen hatva pedig valósággal elragadó perspektivát tárnak föl.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Csehország a Habsburgok ellen Csehország a Habsburgok ellen
A "Deutsches Volksblat" Flieder dr. bécsi cseh követtel folytatott...
Gerevich Aladár az első az osztrák kardvívó-bajnokságban Gerevich Aladár az első az osztrák kardvívó-bajnokságban
A Konzerthaus nagytermében vasárnap délután vívták a döntő...
A berlini dzsungel
A világvárosok erkölcsi romlottsága már eléggé ismeretes és épp ezért...
Az ütemmérő Az ütemmérő
Az ütemmérő, vagy metronom, mint tudjuk, az a szerkezet, amelynek...
Arany János a tanárok kezén Arany János a tanárok kezén
Pár nap híján ötven esztendeje, hogy Arany János meghalt. A...
Amerika nagyipara 25%-kal leszállitotta a munkabéreket és iparcikkeikkel készülnek elárasztani a világot Amerika nagyipara 25%-kal leszállitotta a munkabéreket és...
Amerika, amely buza-áradatával elöntötte a világot, most a...
Bulyovszky Lilla  - 1833-1909 Bulyovszky Lilla - 1833-1909
Bulyovszky Lilla, a kinek halála hire sok kedves emléket ébresztett...
A mi trónörökösünk A mi trónörökösünk
Feltünően fiatalon lett a trón várományosa. És rögtön belekerült a...
Juhász Gyula - Ének Bukosza Tanács  Ignácról Juhász Gyula - Ének Bukosza Tanács Ignácról
Kecskedudás volt, vén, magyar szatir, Felőle hét határban vert a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98