Dtum
Login with Facebookk
1912 | Szeptember

Booth Vilmos tábornok

Nyolczvanhárom éves korában meghalt az „Üdv hadseregé”-nek alapitó és vezénylő tábornoka: Booth Vilmos. Rendkivül érdekes, figyelemreméltó ember volt Booth Vilmos, a kinek tanitásait nemcsak Londonban, föleg a szegények között, hanem világszerte ismerték.

 

Booth tanitott. Egy olyan szocziális álmodozó volt, a ki a szebb, nemesebb után való törekvéseket hirdette s a világnak majd minden pontján voltak hivei. Ezek alkották az „Üdv hadseregé”-t, a melynek tábornoka, vezéreként Booth Vilmost ismerték el és tisztelték. Ennek a társadalmi felekezetnek a világ hiuságain való felemelkedés volt a rövidre fogott kátéja.

 

A jótékonyság jegyében hatalmas szervezetté nőtt, nálunk azonban nem tudott tért hóditani. Igazi helye azok a nagy államok, a hol a nagytőke már régóta megnövesztette a tömegnyomort. E szervezetnek, a mely egyenruhát hordott, s a társadalmi osztályok minden rétegére hatott, volt a szellemi főpapja Booth, a kinek helyét most a fia, Bromwell foglalja el.

 

Boothnak az volt a czélja, hogy a társadalmi nyomor és züllöttség ellen a jótékonyság, a felebaráti szeretet, a bibliai áldozatkészség fegyvereivel küzdjön. Ezért képletesen az „Üdv hadseregé”-nek nevezte el hiveinek táborát, a mely a jóért, nemesért és a magasabb emberi eszmékért küzdött.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Both Vilmos tábornok Both Vilmos temetése
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98