Dtum
Login with Facebookk
1913 | Április

Az élelmiszer hamisitás fölismerése

Az élelmiszer hamisitás elleni küzdelem nem olyan csekély jelentőségü társadalmi probléma, a milyennek első pillanatra látszik. Ma már a hatóságok is erélyes eszközökkel dolgoznak, hogy a fogyasztó közönséget anyagilag és főleg az egészsége nézőpontjából megvédelmezzék. De csak félmunkát végez a hatóság, ha csak azokat bünteti meg, akiket ő maga kap rajta élelmiszer hamisitáson. Az egész társadalomnak segitenie kell ebben a munkában. Ehhez természetesen szükséges, hogy a közönség kellően tájékozva legyen a hamisitott élelmiszer fölismerésének a módjáról.

A leggyakrabban előforduló eset a tej és termékeinek hamisitása. Otthon a háztartásban is igen könnyen meggyőződhetünk arról, vajjon a vásárolt tej tiszta-e, avagy vizzel higitott, avagy idegen anyaggal süritett. A tiszta hamisittatlan tejbe, ha eg kötőtűt dugunk bele, s lassan kiemeljük, egy kerek csepp függ rajta. Az bizonyos, hogy a hamisitók ma a kémia tudományt is igénybe veszik, s ha a tej például tul kövér, több a zsirtartalma, mint a törvény által előirt minimum, a tejet lefölözik. És bár tiszta a tej, de gyengébb minőség, ez ellen a kötőtűpróba nem segit. A tej egyik termékének a vajnak a hamisitása is száz meg száz féle.

Ma már hatósági engedéllyel árusitják a művajat, de azzal a korlátozással, hogy az eladó köteles megmondani, hogy művajat adott el. A nem elővigyázatos közönség gyakran becsapódik s művajat kap a természetes, tiszta vaj helyett. Erről igen könnyen meggyőződhetik otthon, ha egy evőkanálba egy kis darab megvizsgálandó vajat helyez és borszeszláng fölött megolvasztja. A tiszta vaj zajtalanul olvad szét, míg a művaj és a tisztátalan vaj erős sercegés és zsirrészeinek szétlocsanása közben olvad meg.

Talán sehol a világon nem forditanak annyi gondot az élelmiszerek tisztaságára és hamisittatlan voltára, mint Dániában. A dánok annyira feltékenyek különösen a tejtermékükre, hogy külön törvény védi a vajat, s a hamisitó, vagy pancsoló fegyházbüntetést kap. Eltekintve attól, hogy a fogyasztó közönség egészsége függ az élelmiszerek minőségétől, a dánok e puritánsága üzlet. Tudvalévő dolog ugyanis, hogy a világ szuverénjei, - uralkodói - és azok a dusgazdag emberek, akik pénzük révén mindazt a jót és kellemest megszerezhetik, amit csak egy uralkodó szerezhet meg, dán vajat esznek. Ugy tudjuk, hogy királyok asztalára, konyhájára csakis dán vaj kerül. Bizonyos, hogy ennek az uralkodói asztalra kerülő vajnak, amelynek talán semmi más tulajdonsága nincs, csakaz, hogy finom lefölözetlen, zsirdus tejből készül, az ára sem csekély, s bizonyos, hogy a dán vajkészitőtelepek szokatlanul magas összeget kapnak a vaj kilójáért. Mindez azért, mert a dán vajról tudja az egész világ, hogy hamisittatlan és jó. A dán kormány pedig, mint emlitettük, a legféltékenyebben őrködik a vaj tisztaságán és jó hirnevén.

Mint a következő eset igazolja, az őrizésben elmegy a legszélső határig. Alig néhány hónapja egy dán kémikusnak sikerült kivonatot készitenie a tejszinből s ezt poralakban álitotta elő. A találmánynak meg volt az a rendkivüli tulajdonsága is, hogy rendkivüli olcsósága mellett szapora volt. A hatása és felhasználása pedig egyenesen szenzáció. Nem kisebb dolgot tudott a tudós ezzel végezni, mint azt, hogy a lefölözött zsirszegény, sovány tejet egy kevés műtejszinporral zsirdus teljestejjé tudta változtatni. Erre a hirre az egész német gazdatársadalom, sőt sok dán gazda is mesés ajánlattal üldözte a föltalálót, de a kormány megijedt. Féltette az ország évszázados jó hirnevét, féltette milliókra rugó vaj kivitelét - és valjuk be joggal. A jó hirnév megóvásának érdekében rendeletileg eltiltotta a műtejszin alkalmazását, holott a föltaláló nem is akart mást, csak a vajkészités után visszamaradó sovány, zsirszegény tejet a borjuk táplálása és hizlalása céljaira följavitani.

Nem ugy a szomszéd állomok, akik nagy pénzen megvásárolták a szabadalmat, s most vigan gyártják a műtejszint, amely Dániában tilos. A dán vajon kívül hires még a tescheni vaj is, s ma már a magyar hamisitatlan vajaknak is van külföldi piaca. Sehol sem készül máskép a vaj, mint nálunk, s a mi vajunk alapanyaga a tej sehol sem zsirosabb. Kövérebb legelők sehol sincsenek, s a külföldi vaj sehol sem jobb.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Európa birkózó és sulyemelő bajnoki versenye Európa birkózó és sulyemelő bajnoki versenye
F.hó 25, 26 és 27-én folyt le óriási közönség jelenlétében a BAK és...
Rajcsányi az első pécsi olimpiai válogató versenyen Rajcsányi az első pécsi olimpiai válogató versenyen
Az ötvenéves Pécsi Atlétikai Club vasárnap kardvívóversenyt...
Amerikai vád az angol bajnokságok ellen - Wahle Ottó támadása Amerikai vád az angol bajnokságok ellen - Wahle Ottó támadása
A 220 yardos angol bajnokság alkalmával kritika tárgyává tettük az...
Oroszlánok által széttépve
Borzalmas szerencsétlenség történt ujév napján a bécsi állatkertben....
Herriot vasárnap a békeszerződések reviziója mellett foglalt állást Herriot vasárnap a békeszerződések reviziója mellett foglalt...
Francia politikai körökben bizonyosra veszik, hogy a választások...
Az angol-japán szövetség felbontása Az angol-japán szövetség felbontása
Nagy feltűnést keltő hírt közölnek, mely azt mondja, hogy Tokióból...
A belga királyné hagyatéka -  tovább gyűrűzik Koburg Lujza ügye A belga királyné hagyatéka - tovább gyűrűzik Koburg Lujza ügye
Eddig azt remélték, hogy Henrietta belga királyné hagyatékának ügyét...
A magyarság antik hagyományai
Leggazdagabb, mert szünet nélkül ható hagyományunkról, az antikvitás...
A német császár fia házasodik A német császár fia házasodik
A mult héten Vilmos császár ötödik fia, a 26 éves Oszkár herczeg...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98