Dtum
Login with Facebookk
1913 | Augusztus

Vitorlásverseny a Balatonon

Balatonszemes, augusztus 16.

Amiről annyit ábrándoztunk és amit olyan régóta szorgalmaztunk, most sok ember örömére megvalósult. Balatonszemesen a folyó évben megalakult Balatoni Yacht Club e hó 17-én tartotta meg, mondhatni a legelső magyar vitorlás-versenyt.

Azért hangsulyozzuk, hogy ez volt a legelső, mert eleddig a vitorlázást csak a kiváltságosak sportjának lehetett tekintenünk. A Stefánia Yacht Clubból Balatonföldváron alakult Magyar Yacht Club szintén rendezett vitorlás-versenyeket, de aki ezekben résztvenni óhajtott, annak a nevezéséhez legalább is a nemesi oklevelét, vagy pedig vagyonának kimutatását csatolni kellett.

Ilyen körülmények közt ezt a sportágat az exclusivitás összes nehezékei elnyomták, a Balaton partvidékein, nem fehérlettek a vigságot és örömet terjesztő duzzadó vitorlák. Éveken keresztül sürgettük, hogy a vitorlázás sportját béklyóiból fel kell szabaditani, hozzáférhetővé kell tenni.

Bármely sportág csak akkor tölti be kulturális hivatását, ha az a tömeget foglalkoztatja. Annak a néhány kiváltságos embernek, akik a Balaton hullámait cimeres yachtjukkal szeldesték, szépnek is, talán uttörőnek is tarthatjuk, de igazi sport aerája csak most kezdődik, a Balatoni Yacht Club éledésével.

A mult heti ünnepélyek már szombaton megkezdődtek. Ekkor érkeztek meg Keszthelyről, Siófokról, Földvárról, Lelléről és a többi fürdőről a yachtok. A balatonszemesi uj móló telisde-tele volt az érkező hajókkal. Horgonyvetés után az érkező vendégek ismerkedési estélyre gyültek össze.

Vasárnap délelőtt mindenki a versenyek szinhelyére sietett. A pálya három bójával jelölt háromszög volt, 7500 méter távolságban. A távolságot loggal felmérték.

Három versenyszám szerepelt a kiirásokban. Az elsőosztályu tőkés hajók versenye elmaradt, mert ilyenek indulásra nem jelentkeztek.

Sorra következett a II. osztályu 2 vitorlások és a III. osztályu 1 vitorlások versenye. A kétvitorlások 15 km., az egyvitorlások 7 ½ km. távolságra versenyeztek. Pontban 10 órakor mozsárágyu lövése jelezte az indulást, amikor a 22. versenyhajó 3 méteres délnyugati irányból jött pompás széllel elindult.

Eleinte mind együtt haladt, kivált a „Határőr”, melyet Iszer István és Iszer Jenő vezettek. Ezt a kétvitorlást, mely néhány száz méterrel a többi előtt járt, üldözőbe vette egy kis egyvitorlás: a „Gilly” melyet pentelei Molnár János vezetett. A verseny lefolyását akcidens nem zavarta, mindössze csak néhány vitorlás nem fogott szelet, vagy az ellentétes hullámverés akasztotta meg haladásukat.

A versenyek sorsát a vezetők ügyessége és jártassága döntötte el, mert a nagyobbára Travemundéből és a salzkammerguti Ratzból való hajógyártmányok egytől-egyig igen alkalmasak a balatoni yachtozásra. Mint örömmel értesülünk, a mult heti yachtverseny sikerén felbuzdulva, már magyar iparos is vállalkozik yachtgyártásra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Polnay méltóságos úr a pesti éjszakában Polnay méltóságos úr a pesti éjszakában
Az egyik dunaparti szálloda halljában mintegy tíz nappal ezelőtt...
Szép Ernő: Eszmélet Szép Ernő: Eszmélet
Miről beszélnénk most ahelyett amiről a szó folyik, tonnatartalomról,...
Rongynapok Rongynapok
A textilhulladékgyüjtés megszervezésével a polgári termelési front...
Magyar czimer és fölirás a népiskolákon Magyar czimer és fölirás a népiskolákon
A nemzetiségiek többször tengely akasztottak már a hatóságokkal, a...
Nyári kalapujdonságok Nyári kalapujdonságok
Szorosan véve, még a tavaszszal sem jöttünk rendbe, mikor már...
Magyarországon nincs kártékony infláció Magyarországon nincs kártékony infláció
Oltványi Imre pénzügyminiszter pénteken délután fogadta a magyar...
Mayer János az Országos Mezőgazdasági Kamara elnöke lesz és ezzel végleg lezárul az Ivády–Mayer-ügy Mayer János az Országos Mezőgazdasági Kamara elnöke lesz és ezzel...
Az az affér, amely Ivády földmivelésügyi miniszter parlamenti...
Színészek szórakoztatják a honvédeket Színészek szórakoztatják a honvédeket
Kiss Manyi, Rózsahegyi Kálmán és Elsemann Mihály vezényletével a...
A cséplőgépkezelők és fűtők felmentése A cséplőgépkezelők és fűtők felmentése
A cséplőgépkezelők és fűtők felmentése iránt a honvédelmi miniszter...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98