Dtum
Login with Facebookk
1913 | Február

Az országos vivó csapatbajnokság. Ujítások a vivósportunkban

A Magyar Atletikai Szövetség eddigi tevékenységéhez méltó reform megvalósulása előtt áll vivószakosztálya elfogadta dr. nagy Bélának, az országos vivó csapatbajnokság rendezése tárgyában kidolgozott tervezetét, Nagy Béla kiváló koncepciója javaslatának honorálásával a MASz uj sorompókat nyitott fel a magyar vivósport előtt melynek nagyarányu fellendülését jelenti, ha a vivó csapatbajnokságnak hatásai megfelelnek a várakozással.


A csapatbajnokság fegyvere a kard és tőr. Tőrbajnokság megtartásához azonban legalább 4 egylet indulását kivánja az általánosságban már elfogadott tervezet. A vivócsapatok négy tagból állanak. A csapatba állított vivó csak saját egyesületének szineiben és csak akkor versenyezhet, ha a bajnokság évében más club tagjaként nem versenyzett-
A vivó csapatbajnokságok tervezete nagy vonásokban hasonlít a labdarugó bajnokságok beosztásához.


A MASz külön-külön rendezi a fővárosi és a vidéki bajnokságot, a vidéki klubok azonban jogositják kerületi bajnokságukban való részvétel helyett a fővárosi bajnokságért mérkőzni. Fővárosi egyesületek csak megegyezés esetén tartoznak vidéken mérkőzni.


A klubok szükség esetén három osztályba sorozva küzdenek az első, második, esetleg harmadosztályu bajnokságáért. Egy-egy osztályban legfeljebb 3 egyesület szerepelhet és az osztályokba való sorozást az első bajnoki évben a MASz vivószakoszálya végzi el.


A későbbi években a magasabb osztályba való belépésért osztályozó mérkőzések folynak a magasabb osztályok utolsó és a következő osztályok első helyezettjei között és az osztálycsere csak az alacsonyabb osztályu csapat győzelme esetén következik be.
A fővárosi bajnokságra nevezett csapatok mindegyike mérkőzik egymással, míg a vidéki bajnokság sorsát a kiesési rendszer szabályai szerint döntik el.


A mérkőzések lebonyolításának időtartama legfeljebb 4 hónap. Az idő- és helyváltoztatás eldöntése sorshuzás utján történik, ha megegyezés nem sikerült, a következő évben pedig a választás joga azt az egyesületet illeti meg, a mely egyesületnek a sorshuzás az előző évben nem kedvezett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az eperjesi torna és vívó egylet A győztes magyar vívók a londoni olimpiászon
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98