Dtum
Login with Facebookk
1913 | Január

Vázsonyi az adóreform ellen

Budapest adófizető polgárának impozáns tömege hullámzik a Vigadó parkettjén. Ennek a kiuzsorázott, szegény városnak minden adófizető rétege, minden kihasznált polgára ott szorong egy hatalmas tömegben, hogy tűntessen az érdekei ellen való adóreform ellen.
Mikor megszólalt Vázsonyi, a nagy lelkesedést egyszerre mély csend váltotta fel.


- A magyar polgárság sokáig volt siket-néma – mondotta. – Siket, a jogot követelők jajkiáltásaival szemben és néma, amikor a maga keserveit kellett volna hangoztatnia. Gazdasági válságra volt szükség, hogy a siket-néma halljon, beszéljen és szava menydörgés legyen.


És mindvégig, amíg csak hangzott Vázsonyi Vilmos szava, hűségesen követte azt ezrek éljenzése. Ott, ahol a polgárság és iparosság jogait és tehermegkönnyítését sürgette, éppen olyan volt a helyeslés, mint ott, ahol a kormány ellen beszélt. A népek vezéreinek szokásos diadala kisérte beszédét.


És ez a hangulat azután végleg ott lebegett a népgyülés felett. Egyhangu lelkesedés, amely egy közöttük lévő hatalmas elme szított. Budapest polgársága ma egyöntetüen tiltakozott az uj adótörvények végrehajtása ellen. A népgyülésnek ez az egyszerű eredménye. De nem is ez a fontos, hanem azok az apróbb jelenségek, amelyek a népgyülés folyamán érezhetőkké váltak. És ezek a jelenségek talán röviden ebben foglalhatók össze:
Budapest polgári és ipari elemei ma egyöntetüen határoztak. A főváros dolgozó polgárságában már sikerült felébreszteni az együttmüködés szükségességének az érzését. És amikor ezt ideirjuk, magunk előtt látjuk Vázsonyi Vilmos alakját ennek a tömegnek közepette és halljuk a szavait, amelyek e tömeg hangulatának, kivánságainak és követeléseinek hűséges kifejezői.

A nagygyűlés a következő határozati javaslatot hozta:
1. Szükségesnek tartja, hogy az uj adótörvények végrahajtása 1914. január 1-ig feltétlenül elhalasztassék.
2. Szükségesnek tartja a költségvetési törvény oly módosítását, hogy ez esetben, ha az uj adótörvények ebben az évben életbe nem lépnének, akkor ne a kedvező gazdasági viszonyunk alapján kivetett 1912. évi adó legyen fizetendő, hanem a válság által teremtett helyzet tekintetbevételével teljesen uj adókivetés történjen.
3. Kívánja 10 %-ra felemelt betegápolás pótadójának ujra 5 %-ban való megállapítását.
4. Kívánja, hogy az uj adótörvények életbeléptetések előtt revizió

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98