Dtum
Login with Facebookk
1913 | Január

Az uj magyar tornarendszer

A "Budapesti Torna Club" egy uj magyar tornarendszer kialakításán fáradozik. Gazdag tartalmu könyvet adott ki ez ügyben (lásd hirdetéseinket) s javaslattal fordult a MOTESz-hez. Folyó hó 1-én bemutató órát is rendezett e cél érdekében. Mondanunk sem kell, hogy a BTC előzetes, igen alapos tanulmányok nyomán cselekszik s fáradozása mindenesetre komoly figyelmet érdemel. Igen gondosan keresztülvitt svéd gyakorlatokat láttunk már több ízben a Budaiak, a BTC, OTE és a MTE disztornáin és másutt is.

 

A budaiak a december hó 7-én rendezett disztornájukon bemutattak egy-egy rövidke szép svéd tornát is. A NTE-től láttunk svéd minta gyakorlatokat, de tökéletes, mondjuk teljes rendszerré a látottakat és tapasztaltakat a BTC dolgozta ki. Nem ez a fő különben ebbe , hogy kik és mely egyesület vette magának egy tökéletes, egy teljes, a magyar vérmérsékletnek is megfelelő tornarendszer kidolgozásához, öszszeállításához a fáradságot, a fő az, hogy előttünk fekszik végre egy komoly terv, melynek nyomán rövid időn belül fölépülhet egy végtelen üdvös magyar testnevelési rendszer, mely jelölhet minden testedző sportot is.


A BTC tervezete nagyobb részt svéd és dán alapon nyugszik, ami csak előnye, mert a svédek és dánok valóban komoly orvostudományi alapon állították össze tornarendszerüket s az megczáfolhatatlanul jó és helyes. A BTC e rendszert nem csonkította, nem változtatta meg, összevonta és kiegészítette a testre nem káros, sőt hasznos ügyességi gyakorlatokkal és szabadtéri játékokkal.


Reméljük, hogy a tornaszakkörök, egyesületek, különösen pedig a tornatanárok, a MOTESz és a kultuszminisztérium testnevelési ügyosztálya komoly tanulmány tárgyává fogják tenni a "BTC" reformeszméjét s tornára egyöntetű eljárást fognak meghonosítani az egész magyar testnevelés körül.
A MOTESz a BTC könyvéből 50 példányt vett meg s minden tanácstagnak, valamint a szakbizottsági tagoknak küldött egy-egy példányt s rövid időn belül fog intézkedni a felett, hogy magáévá teszi-e a BTC indítványát és igenlő esetben határozni fog a szükséges tennivalókról.

Ízelítők a BTC könyvéből. Sulyos bírálatot mond a "Budapesti Torna Club" reform könyve a mai tornaképzésről, a mai tornatanárok képességeiről, különösen pedig a jelen tornatanítási rendszerről. Ízelítőül itt közlünk néhány kiszakított mondatot:


"Ezidőszerint a tornatanítók alapfizetése kevés, előremenetelük korlátolt. Ezen mostoha dotáció miatt tornatanítói pályára bizony nagyobbrészt csak azok mennek, akikben kevés az ambició és kik máshol boldogulni nem tudnak, vagy akik könnyen akarnak valamelyes kényelmesen elérhető foglalkozáshoz jutni. Mi sem könnyebb ugyanis nálunk, mint tornatanítói oklevelet kapni. Érettségi után hét havi kevés fáradtsággal járó, semmittérő magánjellegű tanfolyam hallgatása elég Magyarországon a kvalifikációhoz.


Hét hónap alatt képesítik nálunk a középiskolákon valahogy keresztül vergődő fiatalembert, arra, hogy hazánk fiatalságának testi nevelését vezesse, ellenőrizze, egész generációk testi épsége, egészséges fejlődése felett őrködjék.


És a tanítást, képesítést olyan egyének végzik, akiknek szintén csak ilyen előképzettségük van. Csoda hát, ha általában a tornatanítónak nincs a tanári testületben sulya, értéke? Ha a tornatanítót nem veszik komolyan sem a tanárok, sem a növendékek? Ha annak sehol szava nincsen? Csoda, ha ilyen pályára szorgalmas, ambiciózus, tehetséges egyének csak igen kis számban jelentkeznek? De még selejtes ember is kevés jelentkezik ezen egészben véve hálátlan és rossz javadalmazással járó pályára. Ezért például a elemi iskolák részére már képesítéssel biró tornatanító sem jut."


"Ez álla a hivatásos tornatanítókra nézve. De még szomorubban állunk az olyan tanárokkal, akik rendes szakmájuk mellett még a tornatanító képesítést is megszerzik maguknak csak azért, hogy rendes tantárgyuk mellett idővel a tornatanítót helyettesítsék intézetükben a nagyobb jövedelem érdekében. Az ilyen tornatanítótól azután igazán semmi üdvöset nem lehet várni a fiatalság racionális testi nevelése körül. Sem a képesítés előtt, sem azután tornatanítással gyakorlatilag nem foglalkozott."


"Mit várhatunk az ilyen mestertől, akinek egyebe sincs, mint a képesítés a zsebében, amely azonban nem képesíti a vezetésre, mert nincs gyakorlata."

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Ferenczvárosi Torna Club staféta-csapata: Donáth L., Nagy J., Fühl J., Tóbiás Z. BTC tornászcsapata A Budapesti Torna Egylet futócsapata 1905-ben A Ferenczvárosi Torna-Club és a Budapesti Torna-Club csapatja Tornásznők a századfordulón Lánytorna lovon
Cikk-ajánló
Gőzmotor Gőzmotor
A gőzmotornak nehéz vontatásra való alkalmazása egy amerikai...
Pintér Ernő betegsége Pintér Ernő betegsége
Pintér Ernő, a közismert „Pintér bácsi”, az első...
Két első, egy második és egy harmadik helyezés Olsóban Két első, egy második és egy harmadik helyezés Olsóban
Befejeztük oslói szereplésünket és tekintetbe véve a körülményeket,...
Homokba ásott betegek Homokba ásott betegek
A beduinok, akiket máig sem értek el pusztai magányukban a művelődés...
Egyszerü elegancia Egyszerü elegancia
Nem csupán szin és forma tekintetében, hanem anyag dolgában is...
Az Aggteleki barlang, a stalagmitok Az Aggteleki barlang, a stalagmitok
A görög-római történelem és mitológia, az ó- és új testamentum nagy...
Schöpflin Aladár - Mossóczy Pál szép nyara Schöpflin Aladár - Mossóczy Pál szép nyara
A jóízű masánszki-almák jutottak eszembe Schöpflin Aladár új...
A Maniu-kormánynak örül a francia közvélemény A Maniu-kormánynak örül a francia közvélemény
Az uj román kormánnyal szemben a francia sajtó - beleértve a...
Politbüró Politbüró
Másfélmillió ember előtt, pirosló zászlók alatt teljes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98