Dtum
Login with Facebookk
1913 | Január

Reformok az uszás terén

Az olympiász uszóprogrammja.
Berlin, jan. 16.


A "Fédération Internationale de Natation Amateur" most megjelent évkönyvében lapozgatva, néhány érdekes ujítás ötlik a szemünkbe. Legfontosabb közöttük az amatőr kérdésekre vonatkozók.
Megtudjuk az évkönyvből, hogy amatőrök versenyezhetnek professzionistákkal amatőr voltuk kockáztatása nélkül. ha a versenydij nincsen kitüzve. Jelenleg a professzionista uszósport oly gyönge, hogy az amatőrökkel való mérkőzés egyelőre nem is lehet a főtörekvése. Ugylátszik azonban, gondolnak a jövőre. Talán lesz még egyszer virágzó professzionista uszósport is.


Érdekes az a határozat is, a melynek értelmében, ha egy egylet valamelyik szövetséghez tartozik, egy másik szövetség azt tagjai sorába ne vegye fel s hasonlóképpen ne vegyenek fel a szövetség kebelébe tartozó egyletek külföldi uszót, ha a felvétel egy már hozott határozat vagy szabály megkerülésével járna.


Ugylátszik, a határozat első részének megteremtésénél a speciális magyar viszonyokat nem vették tekintetbe. A külföldön ugyanis legnagyobbrészt egy klub kimondottan csakis egy sportággal foglalkozik. Nálunk ellenben a nagyobb klubok sportbeli tevékenysége több sportágat is felölel.
A vizipóló régen vajudó kérdésével is foglalkoztak s kimondották, hogy eldöntetlen esemény esetén, egy perces szünetekkel háromperces játéktartalommal addig játszanak, a mig valamelyik fél a győzelmet megszerzi.


Az egyes uszószövetségek anyagi jólétére nem éppen jó fényt vet az a határozat, a melyet pedig épp a körülmények kényszerítő ereje folytán hoztak, hogy azok a nemzetek, a melyeknek szövetségei járulékaikat nem fizették be, az üléseken ne képviselhessék magukat.
A vizipólóban a legközelebbi ülésig az angol szövetség szabályai érvényesek. A műugrás szabályinak kidolgozásával Németországot és Ausztria-Magyarországot (?) bizták meg, mig a magas műugrás szabályait Anglia és Svédország kötelesek kidolgozni és 1913. január 1-én benyujtani. (Alkalmasint már el is készültek.)


Az olympiász hivatalos programmját a következőképpen állapíották meg:
Férfiversenyek: 100, 400 és 1500 m. tetszésszerinti uszás, 100 m. hát-, 200 és 400 m. melluszás, 4x 200 m. tetszésszerinti staféta, vizipóló, műugrás és magas műugrás 5 és 10 m.-ről.
Hölgyversenyek: 100 és 300 m. tetszésszerinti uszás, 4x100 m. tetszésszerinti staféta, műugrás és magas műugrás 4 és 8 m.-ről.


Hogy mily komolyan veszik a programmot, mutatja az a határozat is, hogy a szövetségek kötelezik magukat, hogy más számra nem neveznek.
Ugy az olympiász programmja, mint a fönti határozat ellen a német megbizottak ellenindítványt tettek, a melyben a programm-megállapítás jogát egyedül a németekre átruházni kérik.
Ausztria is elérte célját s Csehországot törölték az önálló nemzetek sorából.


A legközelebbi ülés Magyarország meghivására Budapesten lesz eddig még meg nem állapított időben.
Toldi Ödön.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98