Dtum
Login with Facebookk
1913 | Július

A Taylor-rendszer

Taylor amerikai mérnöknek egy nagyszabásu munkája kelt mostanában feltünést, melyben mintegy rendszerben foglalva az ipari üzemek jövedelmezőségét kivánja fokozni. A gyárosok és nagyiparosok nagy érdeklődéssel tanulmányozzák a „Tudományos üzemvezetés alapfeltételei”-t, mert valószinü, hogy gyakorlati téren is megismerkednek e rendszerrel. 

A Taylor-rendszer tanulmányozásánál az az érzés támad az emberben, mintha az iparosok és segédek eddig csak kontárkodtak volna. Taylor meg is mondja, hogy minden kézmozdulatra, még a legjelentéktelenebbre is oktatni kell a munkást, amit utóbbinak okvetlen követnie kell. A munkásnak ugy kell dolgoznia, mint a gépnek. Csak ha idáig idomitották, éri el a kivánt eredményt. 

Hogy fogalmat alkossunk magunknak arról, hogy miként kivánja Taylor a munkaképességet fokozni, a következőket emlitjük:

A téglafalazás tudvalevőleg a legrégibb mesterségek közé tartozik.
400 év óta sem a szerszámban, sem az anyagban, sem a falazás módszerében haladás nem konstatálható. Mindamellett milliókra megy azon emberek száma, akik ezt a mesterséget folytatták, sok generáción keresztül nem észleltek fejlődést. Itt tehát a tudományos munkamegosztás vagy munka fokozata ügyében kevés eredmény mutatkozik. Azonban B. Gilberth, aki fiatal korában maga is kőmüves volt, előszeretettel foglalkozott a tudományos munkametódusokkal és elhatározta, hogy ezeket a falazásnál is alkalmazza.

Nagyon érdekes vizsgálatot tett a kőmüvesek test- és kézmozdulatairól: lassanként minden felesleges mozdulatot megszüntetett és a hosszabb időt igénylő kézmozdulatokat gyorsitotta. Minden legkisebb jelenséget, ami a kőmüves gyorsaságát vagy fáradságát befolyásolná, megvizsgált. Pontosan meghatározta a helyzetet, amit a munkás lábának el kell foglalnia és meghatározta a habarcs, tégla, fal és munkás közti távolságot. Ezzel feleslegessé tette azt az egy-két lépést, amit a munkás a tégla vagy vakolat felvételénél rendszeresen tenni szokott.

Kereste és találta, hogy milyen magasságban kell a habarcsnak és téglának a legelőnyösebben elhelyezve lenni és kis tolható állványt készitett az anyag számára, ugy, hogy tégla, habarcs, kőmüves és fal megfelelő távolságba jutnak egymáshoz. Az anyagtartó állványok a fal magasságához képest beállittatnak az e célra alkalmazott munkás által. Ez intézkedés folytán feleslegessé vált, hogy a kőmüves mindannyiszor mélyen lehajoljon, ha a tégla vagy habarcs után nyul. Képzeljük csak mennyi erő lesz azáltal pazarolva, ha egy átlag 75 kilogramm sulyu test minduntalan legalább félméternyire hajlik a tégláért. 

További tanulmányok azt eredményezték, hogy a lerakódott téglák, mielőtt a kőmüves kezébe kerülnek, gondosan szortiroztassanak és a jó éllel és sarokkal felfelé fakeretre helyeztessenek. Ez a fakeret körülbelül olyan, mint valamely fedélnélküli lapos láda és szerkezete azt célozza, hogy a kőmüves a téglát könnyen és időveszteség nélkül megfoghassa. A kőmüves most nem kénytelen a téglát elhelyezés előtt minden oldalról megvizsgálni. 

Falazásnál látható, hogy a kőmüves a lefektetett téglát többször kalapálja, hogy a habarcs jobban fogja. Gilberth ugy találta, hogy ez felesleges, mert a tégla akkor is a kellő mélységbe jut, ha ezt kézzel lenyomják. Ennek feltétele azonban, hogy a habarcs megfelelően hig legyen. Mindezek a részlettanulmányok lehetővé tették, hogy az egyes téglák befalazásánál a szokásos test- és kézmozdulatok-számát 18-ról 5-re csökkentették. 

A munkamennyiség fokozása Taylor szerint ugy érhető el legjobban, ha a szellemi és fizikai munkát egymástól elválasztják. A munkás csak dolgozzék és más alkalmazottak gondolkozzanak helyette. A munkás reggelenként minden részleteiben pontos munkaprogrammot kap, amelyből láthatja, hogy a nap minden percében mit dolgozzék.

A szellemi és testi munka elválasztása és a munkás szigoru ellenörzése a mostaninál sokkal több alkalmazottat igényel. Minden munkafelügyelő a munka csak egy részére ügyel. De a felügyelő- és ellenőrző személyzet szaporitásának költsége a munka intenzitása folytán megtérül. 
Példaképen emliti Taylor könyve, hogy az acélgolyók szortirozásánál alkalmazott 120 leány számát 36-re sikerült leszállitani. A munkaidőt 10 és fél óráról 8 és félre szállitották le és a szombat délután szabad lett. 

Miután a munkások az ő ellenük irányuló változásokat önként nem fogadják el, Taylor csábitószerül magasabb munkabért ajánl, ami természetesen csak átmeneti jellegü lehet. 

Érdekes különben Taylor véleménye a munkabérekről.
Álláspontja, hogy munkás bére csak bizonyos maximumig terjedhet; ha többet keres, könnyelmü lesz, ha kevesebbet keres, elveszti kedvét a munkától. Taylor tipikus vállalkozói nézeteket vall könyvében. Szerinte minden munkás lusta, huzódik a munkától, amikor csak lehetséges. Ezért a lustaságra való alkalom megszüntetendő. A munka kényszere rendszeresitendő és aki a kitüzött munkamennyiséget nem végzi be, elbocsátandó.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A vasbeton vázának szerelése az Operaház tetején. Betonkeverő munkások az Operaház tetején
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A nemzetgyülés kedden semmisiti meg a képviselői kizárásokat A nemzetgyülés kedden semmisiti meg a képviselői kizárásokat
A nemzetgyülés ma délelőtt 11 órakor ülést tart, amelynek...
Egry József és Medgyessy Ferenc Egry József és Medgyessy Ferenc
Budapest művészi életében sokáig hiányoztak azok az intím kis...
Vasuti szerencsétlenség Dorozsmán Vasuti szerencsétlenség Dorozsmán
Szeged mellett Dorozsmán borzalmas vasuti szerencsétlenség történt f....
Laczi-konyhák a nép számára Laczi-konyhák a nép számára
Széll Kálmán belügyminiszter a vidéki hatóságok figyelmét fölhivta a...
Egy kezdő tanár feljegyzéseiből Egy kezdő tanár feljegyzéseiből
1. Az ú. n. Rendszer. A pálya, amelyre ráléptem most, szegény...
Rövid hírek Rövid hírek
Az angol minisztertanács ülése után amely este 11 órakor ért véget,...
Munkásegyesületek győzelem-sorozata a kajak-bajnokságon Munkásegyesületek győzelem-sorozata a kajak-bajnokságon
Evezőseinkkel karöltve rendezték meg Magyarország bajnokságáért...
Ezüstlabda mérkőzés: BTC. – FTC. 3:1 Ezüstlabda mérkőzés: BTC. – FTC. 3:1
A szezon egyik legérdekesebb és legelkeseredettebb küzdelmét vívta e...
A harmadik torony A harmadik torony
Hanyatthomlok utaztam Olaszországba, pánikban, félig becsomagolva, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98