Dtum
Login with Facebookk
1913 | Április

A mozgóképek az ipari termelés szolgálatában

Az amerikai ujságok nagyjelentőségü reformról adnak hirt, amely alkalmas arra, hogy az ipari termelés rendjén mind a munkaadóknak mind pedig a munkásságnak jelentékeny szolgálatokat tegyen. A reform a kinematográf alkalmazásának köszönheti alkalmazását, tehát ismét egy uj terület nyilik meg ennek az annyira népszerü intézménynek, amelynek hasznos eredményei szinte beláthatatlanok.

Az északamerikai hatalmas gyárak egyike mozgókép-fölvevő gépet állitott be egyik mühelyébe, ahová a telep legügyesebb munkását állitotta. A munkást megbizták egy bizonyos cikk elkészitésével és amikor hozzáfogott a munkához, meginditották a fényképező gépet, amely hiven lefényképezte a munkás összes fogásait, mozdulatait és a munkásnak valamennyi apró cseprö részletét.

A fényképező gép mellett percmutató órát hoztak müködésbe, amely pontosan jelezte, hogy a munkának egyes fázisai és az egész, befejezett munka meddig tart. A kész filmet aztán bemutatták azoknak a munkásoknak, akik az illető munkálat elkészitésével lesznek megbizva. Vetitő vászon elé ültek és lepergett előttük az ügyes munkásnak minden mozdulata, fortélya és fogása, ugy hogy mindannyian egyszerre s könnyü szerrel sajátitották el az iparcikk termelésének minden részletét.

Ez az eljárás kitünően sikerült és ami a fődolog, a munkaidőnek és a munkaerőnek jobb kihasználását tette lehetővé. A munka, amely eddig 37 percet vett igénybe, az avatott munkás szemléltetése után 9 perc alatt befejeztetett, ami a munkások részére mintegy husz százalékos béremelést eredményezett. 

A kisérletek tovább folynak és remélik, hogy az üzem minden osztályában kedvezőbbé tehetik ugy a termelés arányát, mint az alkalmazottak keresetét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98