Dtum
Login with Facebookk
1913 | Július

A házak eltolása

A ház, az valami helyhez kötött, valami olyan fogalom, amelyhez az emberi képzelet a szilárdságot, a megállapodottságot füzi. Valami olyan bevégzettség, bolyongás utáni megnyugvás érzete az, amit az ember a ház fogalma alatt ért. A népvándorlás után, mikor az emberek házakat kezdtek építeni, szinte láthatólag megállt a népek mozgása, elhelyezkedtek, a földhöz kötötték magukat. A mindennapos fogalom is a megállapodást fejezi ki, amikor azt mondja, hogy valaki házat alapít.

Ezt az évezredes fogalmat dönti halomra, cáfolja meg a legújabb kor építési technikája, amely Amerikában látta meg a nyüzsgő modern életet. Arról van szó,hogy a ház ma már nem az a mozdulatlan tömeg aminek eddig képzeltük, hanem helyéből szükség esetén el is vihető, szétszedés nélkül elszállítható alkotás. Nem szabad azonban azt képzelnünk, hogy minden ház fölszedhető, egyszerűen továbbitható.

Gondoljunk csak a mi falusi házainkra, a sárból, vályogból, törrmelékkőből rossz sárhabarcsba rakott gyenge téglából összetákolt vityillókra. Ezeket csak az uristeni gondviselés tartja épen, s még jó, ha egy erősebb vihar szét nem szedi darabokra. Gondoljunk akár budapesti házaiakra, amelyeknél az építési anyag nem egyéb, mint tégla, kő és habarcs. Ezek sem birnák ezt a mozgást, amit égy házeltolásnál az épületnek ki kell állania. Ahoz, hogy egy házat a helyéből el lehessen mozdítani, kell, hogy a ház már építése alkalmával így legyen szerkesztve, hogy az eltolás rázkódásait kibírja.

Nálunk Európában, a komoly megfontolások országaiban, voltaképen alig van szükség házeltolásra. Városokat fejleszteni nálunk ugy szokás, hogy az évszázados össze-vissza épült házakat egyenes vonalzásu tervezéssel be és kiszabályozzák. Amely ház utban van, vagy beljebb került a szabályozási vonalon, lebontjuk s helyébe ujat építünk. Ez Európában - vagy csak maradjunk itthon - helyes is, mert az utban levő házak csaknem holtbizonyossággal ócska, düledező, nem modern, rozoga alkotások.

Az utóbbi évtizedek alatt épült házak már mind a szabályozási vonalba kerültek. Amerikában azonban más a helyzet.

Ott minden ház most épült. Ott nincs évszázados elhelyezkedés, ott csakis modern építkezés van. Minden csak ötletszerűen készül. Városok épülnek máról-holnapra, s itt bizony akárhányszor megtörténik, hogy egész utcasorokat el kell távolítani, mert utjába került egy olyan fontos vasutvonalnak, amely kizárólag csakis azon a helyen épülhet, amelyen az utban lévő házsor áll.

Ilyenkor a jenki nem sokat gondolkodik, fogja a házát és van hozzá helye, hátrafelé betolja, ha nem lehet, hát eltolja más utcába, s ha ez sem lehetséges, hét végső esetben szétszedi és elszállítja.

Mert az amerikai ház nem áll olyan apró elemi részekből, mint a mi házunk, ott nem a tégla a főalkotóeleme a háznak, hanem a vas. Az egész ház vasvárból áll, amelynek közeit téglával rakják ki. Ha tehát beáll a végső eset és a házat le kell hordani, leszedik a téglát s elviszik a házat szekerekre rakva. A házeltolás azonban mindennapos.

Az eltolás ugy történik, hogy az eltolandó ház mellett a föld szine alá olyan mélyre, amilyen az utca terepszine, kellő erősségű alapépítményt készítenek fából és vasgerendákból. A házat megszabadítják a föld színe fölötti és azalatti részek összeköttetésétől, s most emelőgépekkel fölemelik a házat az alapépítményről olyan magasságra, hogy a két rész közé a kellő erősségű elválasztó gerendaszerkezet elhelyezhető legyen.

Mikor így az egész épület az ugynevezett vendégalapon nyugszik, a tológépekkel lassankint, apró nyomokkal odábbnyomják az ismét előre elkészitett ujabb vendégalapra. A továbbgörditésnél ismét emelik ujabb magasságra, azután ismét tolják tovább. Mikor igy az épület elérkezett uj, a már előre megépített végleges alapépítmény fölé tolják, amelyre azután lassan leeresztik. Képünkön egy nem is egyszerű házeltolást látunk. Itt egy házat a Jersey-City városban egy szük utcán kellett volna eltolni, de itt a ház szélessége miatt ez nem volt keresztülvihető.

A jenki nem esik kétségbe; kettévágta, szinte szétfürészelte a házát és két darabban tolták el a mintegy 300 méternyi távolágban levő uj elhelyezési helyére. A vasbetonházak, de még a vasvázak közé rakott téglaházak is, lényegtelen repedések árán jutnak el helyükre.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A földmivelésügyi minisztérium 14 millió pengőt kapott beruházásra A földmivelésügyi minisztérium 14 millió pengőt kapott...
A mult heti minisztertanács Wekerle Sándor pénzügyminiszter és Mayer...
Az egyenes adók reformja Az egyenes adók reformja
Wekerle Sándor miniszterelnök az egyenes adókra vonatkozó összes...
Lelkes honleányunk öröksége Lelkes honleányunk öröksége
Nagy örökséghez jutott az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület,...
Zöldinges suhancok tüntetni akartak Szent István-napján a Dunaparton Zöldinges suhancok tüntetni akartak Szent István-napján a...
A nagy nemzeti ünnep előestéjén, pénteken, szolgálatba lépett...
Egy vezető fasiszta politikus Mussolini beszédéről Egy vezető fasiszta politikus Mussolini beszédéről
A Regime Fascista szombati számában Farinacci felszólitja a fasiszta...
Hymnusz Hymnusz
Imádságot profanizálni, megcsúfolni bün. A Hymnusz az élve koporsóba...
Vakok írása, némák beszéde Vakok írása, némák beszéde
Legfinomabb és legfontosabb érzékszervünk a látás és a hallás. Ha...
Mennyit füstölünk el?
Bizony sok füstbe megy a dohányos embernél, de maga sem sejti, mily...
A MASZ csapatbajnokságai A MASZ csapatbajnokságai
Gyönyörű őszi időben következett sorra a szenior staféta- és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98