Dtum
Login with Facebookk
1913 | November

Kémkedő orosz nagyherczegnő

A legfeltünőbb fajtából való regénynek beillenék az a történet, a melyet ma jelentenek nekünk a svéd fővárosból s a mely a svéd és az orosz fejedelmi udvarokat érinti legelső sorban. Ha tárgyias és jellemző külsőségek nem igazolnák, mindenkép kételkedéssel kellene fogadni ezt a hírt, mely nem kevesebbet mond, minthogy a svéd király fia, Vilmos herczeg azért válik a feleségétől, Mária Pavlovna orosz nagyherczegnőtől, mert az orosz herczegnőre rábizonyult a legközönségesebb kémkedés vádja.

 

Maga a hír, hogy a svéd királyfi válik a feleségétől, nem újkeletű, de egészen friss az a magyarázat, hogy nem a fiatal pár egymástól való elidegenedése miatt bomlik föl az alig öt esztendős házasság, hanem azért, mert az orosz herczegnő meglehetősen alantas szerepre vállalkozott Oroszország vagy helyesebben a pétervári udvar kedvéért. Itt adjuk az érdekesebb eseményt megvilágító részletes stokholmi tudósításokat.


Vilmos svéd herczeg nemsokára elválik feleségétől, Mária Pavlovna orosz nagyherczegnőtől. Alexandrovics Pál nagyherczeg leányától. Ezt a hírt már két hónappal ezelőtt emlegették, mikor a herczegnő atyjával Párisba ment és úgy volt, hogy nem is tér vissza Stokholmba.

 

Pétervár és Stokholm között hosszas tárgyalás folyt és ennek az az eredménye, hogy a házasságot egész biztosan fölbontják. Vilmos herczeg, Gusztáv svéd királynak második fia, a nagyherczegnő pedig a tavaly elhunyt György király unokája. Vilmos herczeg huszonkilencz éves, Mária nagyherczegnő pedig huszonhárom éves, 1908-ban keltek egybe és egyetlen gyermekük van, egy négy éves fiú.


A válás okáról egy angol ujság a következőket írja: Svéd udvari körökben azt állítják, hogy a válás a Stokholmban nemrég fölfedezett kémkedési üggyel függ össze. Ez a kémkedés erősen kompromittálta Affamovics alezredes, orosz katonai attasét, A svéd kormány azt követelte Pétervárott, hogy a katonai attassét hívják vissza, az orosz kormány azonban ezt a kérést nem teljesítette, utalva arra, hogy az attasé ellen semmi bizonyíték nincs. A svéd kormány ezután nem tett több lépést ebben az ügyben. A vizsgálat kiderítette, hogy a legelőkelőbb társaság egyik hölgyének szintén nagy szerepe van a kémkedésben.

 

A közönség eleinte nem akarta elhinni erről az udvari botrányról szóló híreket, azonban a nagyherczegnőnek Párisba való hirtelen elutazása és a házasság fölbontásának kezdeményezése teljesen megerősítette ezeket a híreket. Egyidejüen szabadságolták a stokholmi orosz ügyvivőt, a ki nem is tér vissza állásába. Az orosz katonai attasé néhány nap múlva Kopenhágába megy, a hol szintén akkreditálták katonai attasénak, és ő sem tér többé vissza a svéd fővárosba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98