Dtum
Login with Facebookk
1913 | November

Nagy malom-tűz Czegléden

November 17-ikén reggel nagy tűz pusztított Czegléden.
Kigyulladt az állomás szomszédságában épült hatalmas ötemeletes gőzmalom, mely a budapesti Viktória-gőzmalom tulajdona. A hatalmas malom egész nap égett s több város tűzoltóságának sikerült csak nagy erőfeszítéssel a tüzet lokalizálni. A nagy tűzről a következőket jelentik: 

A czeglédi gőzmalom munkásai a szokott időben kora reggel munkába állottak.
Nyolcz órakor reggeliző idejük van s a pihenő munkások közül észrevette az egyik, hogy az emeleti ablakokból füst tódul ki. A malom igazgatósága nyomban értesítette telefonon a tűzoltóságot, de mire az a malomhoz ért, a rohamosan terjedő lángok már teljesen elborították az emeleteket s kicsaptak az ablakon. 

A tűzoltóság óriási erőfeszítést tett, hogy a lángtengerrel megbirkózzék, de nem sikerült neki. 

A rohanó tűz az óriási malom felét szinte elborította.
A tűzoltóság, látván gyengeségét, telefonozott a szomszéd városok tűzoltóságának segítségért. A vészhírre különvonaton érkeztek a veszedelem helyére a nagykőrösi, szolnoki és irsai tűzoltók. 

A nagy tűz ezer meg ezer embert csalt ki a városból s a rendőrség alig tudta föntartani a rendet. A tűzoltók emiatt megfeszített erővel próbálkoztak megmenteni a malom egy részét. A czeglédi tűzoltóparancsnok segítségért telefonozott a budapesti tűzoltóságnak. Janicsek tűzoltóparancsnok bejelentette a kérést Bárczy polgármesternek, a ki megengedte, hogy egy különítmény Czeglédre menjen.

Erre azonban nem került a sor, mert időközben az ottani tűzoltóságnak sikerült a malom egy részét megmenteni s a tüzet lokalizálni. A malom késő estig égett. Az árpakészletet sikerült megmenteni, de a búzamalom a raktárral együtt porig égett. A kár több százezer korona, mely azonban biztosítás útján megtérül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A czeglédi gőzmalom égése A czeglédi gőzmalom égése
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98