Dtum
Login with Facebookk
1913 | Október

Tömegesen munka nélkül

Szomorú deputáczió járt a minapában a kormánynál is, a budapesti városházán is: a munkanélkülieknek küldöttsége, a mely sürgős intézkedést kért az államtól és a fővárostól egy fenyegető, rettenetes inség megelőzésére. A küldöttség memorandumot nyujtott át a kereskedelmi miniszternek, a melyben elsősorban a közmunkák nagyarányú teljesítését kivánja, hogy a tétlenül álló munkás-seregek munkához és kenyérhez jussanak. 

A baj valóban égető és az orvoslás a legnagyobb mértékben kivánatos.
Körülbelül százezer ember áll munka nélkül most, ősszel, a mikor küszöbön van a tél minden nyomorúsága, a mikor a szükségletek megszaporodnak, mert tüzelő is kell, valami melegebb gunya is kell, a drágaság pedig most is rettenetes és a silány termés folytán előreláthatóan még növekedni is fog. 

A baj tehát megvan és vele a szomorú alkalom, hogy okait megvizsgáljuk és tanulságait jól megjegyezzük. Az utolsó két esztendő rettenetes pusztitást müvelt főként ipari életünkben és egész tömegét tömte el vagy szárította ki a keresetforrásoknak. Gyárak, telepek, vállalatok sorra buktak és mindenik egy csomó alkalmazott ember megélhetését temette a romjai alá. Ennek a roppant arányu összeomlásnak legelső oka tagadhatatlanul a tőkének a vállalkozástól és a kereskedelemtől való visszahuzódása volt. De ilyesmi megtörtént más országokban is anélkül, hogy ekkora pusztítás járt volna a nyomába. 

A magyarázat nagyon egyszerű.
Azokban az országokban a munkaadó elem, az ipar és a vállalkozás gazdaságilag erős. A munkaadók: gyárosok és vállalkozók hitelt is igénybe vesznek ugyan, de maguk is elég gazdagok ahhoz, hogy a saját tőkéjük alapján is meg tudjanak állani. Ha a hitel szünetel, a kölcsönkapott pénz elvonul, akkor se roskadnak mindjárt össze, legfőlebb kisebbítik üzemük méreteit.

Minálunk azonban a munkaadó elem így anyagilag megerősödni nem tudott. Az üzemek, gyárak, vállalatok túlnyomó nagy része a hitel alapján áll, saját tőkéje elenyészően csekély ahhoz, hogy ennek a forgatása a szükségleteket födözhesse: ha tehát a hitel megszünik, nem tud tovább lélekzeni és összeroskad. Ennek, fájdalom, százszámra láttuk példáját a mostani gazdasági válság napjaiban. 

Mi ebből a tanulság?
Az, hogy Magyarországon munkaadó és tőke egyáltalában nem egyet jelent és az a jelszó, a mely a tőke ellen való küzdelem hangoztatásával vetette egy szinte állandó harcz tüzvonalába a munkásokat a munkaadók ellen: ez a jelszó meglehetősen téves volt. Mert ime kiderült, hogy a kik ellen ez a háború csaknem pihenetlenül folyt és szakadatlanul újabb áldozatokra kényszerített, maguk is keserves harczot voltak kénytelenek vivni a megmaradásukért. Nem a tőkét ostromolta tehát a jóléti harcz, hanem ostromolt olyan pénzt, a melyért a kétfelől is szorongatott munkaadók súlyos kamatot fizettek. A kamat is folyton nőtt, a munkabér is folyton nőtt, ez a magyarázata annak, hogy az első vihar százával teritette le a munkaadókat. 

Százával a munkaadókat és – ezrével azokat, a kik általuk jutottak kenyérhez: a munkásokat. Most aztán itt van a tagadhatatlan és véres bizonysága annak, a miről a folytonos harczok tüzében oly sürün megfeledkeztek: hogy a munkaadó és munkás érdeke egy és a közöttük folyó küzdelem soha se élesedhetik odáig, hogy az exisztencziák alapját megrendítse.

Mert ha nincs munkaadó, nincs munka és ha nincs munka, nincs kenyere a munkásnak. Tehát a munkásnak is érdeke, hogy a munkaadó meg tudjon állni, sőt érdeke az is, hogy valamelyes anyagi erőtartalékhoz jusson, a melynek a segítségével esetleges nehezebb időket is kiálljon: ne legyen kénytelen mindjárt a boltját bezárni és alkalmazottjait, munkásait szélnek ereszteni. 

A munka és kenyér nélkül maradt, dolgozni kivánó szegény emberek ezrein mindenesetre segíteni kell. Kormány és közhatóságok nem engedhetik, hogy százezer emberre és családjaikra rászakadjon a tél minden kínja és nyomorúsága. Alkalmat kell nekik adni munkára és keresetre: hiszen elvégezni való van bőségesen. De jó lesz megjegyezni a válságos helyzet tanulságait, egyaránt hasznára munkaadóknak és munkásoknak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Budapesti szegény gyermekek időtöltése: Kocsikázás Budapesti szegény gyermekek időtöltése: Szegény gyerek hintája Budapesti szegény gyermekek időtöltése: Czéldobó játék a Klauzál-téren Budapesti szegény gyermekek időtöltése: Czipőzsinór-árus fiú Budapesti szegény gyermekek időtöltése: Papirforgó-árus kisleány Budapesti szegény gyermekek időtöltése: Az Ördög-árok egyik ágánál Budapesti szegény gyermekek időtöltése: Czirkusz az Angyalföldön Budapesti szegény gyermekek időtöltése: Házi iskola egy külvárosi udvarban Budapesti szegény gyermekek időtöltése: Zene és táncz az Angyalföldön
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az apadó szénkészlet Az apadó szénkészlet
Az idei télen nagy volt a szénszükség Magyarországon. Ennek azonban...
Pesti kis tükör Pesti kis tükör
Bocsánat, hogy komoly ügy helyett egy pesti természetrajzi...
Ferencváros – MTK 4:0 (0:0) Ferencváros – MTK 4:0 (0:0)
Hatalmas közönséget vonzott ezúttal is a Ferencváros-MTK örök-derby....
IV. Károly király utazása IV. Károly király utazása
Az egyik soproni lap vasárnapi számában ezeket irja: Károly király...
Automobil-szán Automobil-szán
Az ismeretes nagyszánok mintájára már készitettek hatalmas automobil...
Vasárnap három bajnoki rekord lett a múlté Vasárnap három bajnoki rekord lett a múlté
Lesz-e rikord? Csak ezt kérdezték egymástól az Üllői-úti pálya...
Sisa Miklós: A tömeg lelke Sisa Miklós: A tömeg lelke
A nagy reményeket keltett s hamar elakadt tudományok közül való: a...
A budapesti hidak építésének sorrendje V. A budapesti hidak építésének sorrendje V.
A Zsigmond-téri híd megépültével leterhelt Margit-híd ismételt...
Írók, szinészek és sportemberek kísérték utolsó útjára Aszlányi Károlyt Írók, szinészek és sportemberek kísérték utolsó útjára Aszlányi...
Őszinte és mély részvét mellett temették el vasárnap délután a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98