Dtum
Login with Facebookk
1914 | Április

Egy cseh katonatiszt hősködése

A tiroli Brunek falucskának lakosságát, mint Innsbrukkból jelentik nekünk, nagy izgalomban tartja egy katonai affér, a mely sokban hasonlatos a zeberni botrányhoz. A község uri társaságnak néhány tagja a vendéglőben szórakozott s köztük volt Dittmann Alfréd lovag, a 36. gyalogezred cseh származásu kapitánya.

 

Mikor a vendéglőt éjszaka bezárták, a társaság egyik tagja, Meyer Pál, meghivta a társaságot apjának pinczéjébe, a hol folytatták a mulatságot. A kapitány a pinczéből nemsokára távozni akart, de a társaság visszatartotta, a mi annyira fölizgatta Dittmant, hogy kirántotta kardját, megfenyegette a társaságot s eltávozott a mulatság helyéről. A mulatozók követték a kapitányt, a ki a kaszárnya közelében őrjáratot küldött utánuk, a mely a társaságot a kaszárnyába kisérte, a hol a kapitány valamennyiöket letartóztatta.

 

A kapitány és a katonák beszorították a polgármestereket a kaszárnya folyosójára, a hol nagyszámu katonaság volt, a kiken látszott, hogy most alarmirozták őket. A kijáratot két katona állta el. A folyosón egész különös jelentet játszódott le.

 

A kapitány cseh nyelven támadásra szólította föl a katonákat és erre több katona, a ki előbb is különböző tárgyakkal dobálta meg a polgármestereket, rájuk rontott és bántalmazni kezdte őket, úgy, hogy többet közülök megsebesítettek. Egy tartalékos tiszt kérte, hogy bocsássák el a kaszárnyából és becsületszavát adta, hogy egyszerű fölszólításra bármikor visszatér. A kapitány azonban rákiáltott:

- Önnek nincs becsületszava! Ti tiroliak mind czudarok vagytok!


Másfél óráig tartották fogva a társaságot és mikor végre elbocsátották a megkinzott polgármestereket, egy szemközt jövő szakaszvezetőtől meg akarták kérdezni a szolgálattevő tiszt nevét. A szakaszvezető azonban megragadta mellén az egyik kérdezősködőt, azután igazoltatta az egész társaságot.

 

Az esetről azonnal jelentést tettek a hadtestparancsnokságnál. Dittmann kapitányt a bózeni hadosztályparancsnokság rendeletére az innsbrukki helyőrségi kórházba vitték és megindították ellene a vizsgálatot. A vizsgálat vezetésére egy hadbirót küldtek ki Brunekbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98