Dtum
Login with Facebookk
1914 | Augusztus

Közlekedési kishírek

Villamos- és kisvasutak kongresszusa

Az idei nemzetközi villamos- és kisvasuti kongresszust Budapesten tartják meg.
A kongresszus szeptember 6-án kezdődik, és programmját a kereskedelmi minisztériumban székelő rendező-bizottság késziti elő. Eddig többi között a berlini, amsterdami, anversi, brüsszeli, londoni, boroszlói, hamburgi, danzigi, milánói, genfi és a bécsi vasutak igazgatói jelentkeztek részvételre. A kongresszus tanácskozása 13-án fejeződik be.

A külföldiek részére a rendező bizottság a Nemzeti Muzeum épületében külön irodát állit föl, a mely fölvilágositással szolgál. Ugyanitt vehetik majd át a kongresszus tagjai jelvényeiket, a tanácskozások és kirándulások programmját és a Magyarországra vonatkozó leirásokat.

 


Első cs. kir. szab. Dunagőzhajózási társaság

A beállott politikai viszonyok következtében az eddigi menetrendszerü darab-áruforgalmak olyképen korlátoztatnak, hogy további intézkedésig a még nyitott társulati vonalszakaszokon az áruk továbbitása, ugyszintén az uszályrakományok elvontatása csakis a rendelkezésre álló szállitó eszközökhöz mérten eszközöltetik. 


A Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási r. t. közli, hogy a bécsi és budapesti raktáraiban és rakodó helyein beállott árutorlódás következtében a Budapestre vagy Bécsbe érkező árukra fennálló 5 napi fekbérmentességet a folyó év augusztus hó 1-től további intézkedésig 24 órára szállitja le.

Ebben a 24 órai fekbérkedvezményben természetesen nem részesednek azok a küldemények, melyekre fekbérmentesség, a helyiárudijszabás vonatkozó határozmányai értelmében egyáltalán nem adható. Egyidejüleg és ugyanez időponttól való érvénynyel felemeltetnek a küldeményeknek az emlitett állomásokon való tárolásáért esedékes fekbérilletékek 100 kg-kint és naponkint 8 fillér, 10 centimes illetve 8 pfennigre, mindazonáltal az áruknál amelyekre a dijszabásban ennél magasabb fekbértétel megállapitva nincs, és pedig ugy az áruk befuvarozására és feladására, mint azok átvételére megszabott fekbérmentes határidők letelte utáni időre, továbbá, hogy személyszállitással összekötött menetrendszerü teherjáratait a Tiszán Szolnok-Csongrád és Csongrád-Szeged között további intézkedésig megszüntette. 

Vasbeton vasuti hid

A Florida és Key West között épülő szigetvasut tervei szerint Svédország és Dánia között a Sund-szoroson át hasonló betonhidat épitenének, mint az emlitett amerikai szigetek között. A szóban forgó hid épitése nem járna különös nehézséggel, miután a talaj mindvégig megbizható krétakőzet s a viz seholsem haladja tul a 10 métert.

A Kopenhága és Malmő közötti ut 17 km hosszu volna, ami elenyésző csekély az emlitett amerikai épitkezés 180 km. hosszához képest. Ott a hidat rendkivül erős szerkezettel kellett épiteni, hogy az uralkodó erős szeleknek ellenálljon. A Sund-szorosban előforduló hullámok aránylag csekély erejüek és itt, a tervező számitása szerint, elegendő a hid pályáját 6 m-re a tengerszint fölé tervezni. 

A betonhid Malmőtől délre Limhamn mellől indulna ki és részben a tengerszoros talajára épitve, Salthom-szigeten áthaladva a Drogden nevezetü szorosba jut, ahol 10 méter mélységgel kell számolni. Ez lenne a vonal legnehezebb része. Az egész vasutvonal hossza 17 km. volna. A hid első része 800 betonpillér közé épitendő betonivekből állana, a mélyebb Drogdenen át a hidon vasszerkezettel kellene épiteni. Itt 50 nyilást terveznek.

A hajózás zavartalan fentartása érdekében a hid több helyen nyitható lenne, sőt azt állandóan nyitva tartanák és csak a vonatok áthaladása alkalmával zárnák le. A tervezett hid révén a Malmő és Kopenhága közti utvonal az eddigi 3 óra helyett 30 perc alatt lesz megtehető. A hid költsége körülbelül 20 millió korona, egy alagut 70 millió. 


Javitott westinghouse-fék

A Penssylvania vasut javitott westinghouse-fékkel végzett legutóbb kisérleteket, melyeknél 12 kocsiból álló 1000 t sulyu vonattal 100 kilométer sebességgel haladva, a fékut 300 méterre rövidült meg.

Azonkivül, hogy a fék belső szerkezetét megjavitották, a fék hatását még azáltal is növelték, hogy az összes kerekeket megfogó féktuskók számát megkétszerezték. A fékezés kezdete és teljes hatása közötti idő az eddigi 8 másodpercről 3 és fél másodpercre kisebbedett. Villamos kormányzás mellett ez az idő 2 és fél mpercre csökkenthető. Egy másik kisérlet alkalmával egy 300 km. sebességgel haladó vonat 600 méter távolságra áll meg. 

Felelős szerkesztő: Goldfinger (György) J.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Titokzatos módon eltűnt Scitovszky Tiborné briliánsokkal kirakott karkötője egy előkelő nyári vendéglőben Titokzatos módon eltűnt Scitovszky Tiborné briliánsokkal kirakott...
Vasárnap délelőtt magas, előkelő külsejű, fehérhajú úr jelent meg...
Vízipóló: Magyarország – Franciaország 9:2 (3:1) Vízipóló: Magyarország – Franciaország 9:2 (3:1)
Eljönnek-e a francia vízipóló bajnok Tourcoing játékosai a válogatott...
Madarász Margit győzelme Hamburgban Madarász Margit győzelme Hamburgban
A magyar lawn-tennis sport vasárnap Németországban jelentős sikert...
Séta a szinházak körül Séta a szinházak körül
A műsoron a Vengerkák és a Kék róka szerepel a Vigszinházban, és...
A fejlődés mesterséges irányítása A fejlődés mesterséges irányítása
Alig három évtizeddel ezelőtt Roux párisi orvos - világhírű Pasleur...
Óriási alagutfuró-gép Óriási alagutfuró-gép
Két amerikai mérnök állitotta össze a világ legnagyobb...
Pelle István nyerte a magyar-olasz tornászviadal egyéni versenyét Pelle István nyerte a magyar-olasz tornászviadal egyéni versenyét
Vasárnap délelőtt a zsúfolásig megtelt Városi Színházban közel 2500...
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Karinthy új könyve a kitűnő humorista új témáival régi nagy értékeit...
Az élet száz év mulva 3. Az élet száz év mulva 3.
A tudomány új erőforrást fog találni, hogy a jövő század büszke...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98