Dtum
Login with Facebookk
1914 | December

Új résztvevő: Törökország

1914. őszén új résztvevővel gyarapodott a harcoló országok palettája. Október végén a török flotta (melyben a két német hajó, a Goeben és a Breslau volt a legütőképesebb) bombázta a fekete-tengeri orosz kikötőket. Néhány nappal később az antanthatalmak sorra hadat üzentek Törökországnak.

Ezzel új frontok keletkeztek. A Kaukázus vidékén orosz és török, Egyiptomban, Mezopotámiában brit és török erők álltak egymással szemben. A törökök szent háborút hirdettek, felszólítva az antanthatalmak gyarmatain élő mohamedánokat a felkelésre. A török kiáltványnak azonban külföldön csekély hatása volt, leginkább a hazai lakosságot tüzelte fel.

A törökök sikerrel hárították el az oroszok hamarosan kibontakozó támadását Erzurumnál. Súlyosabb harcok bontakoztak ki Sarikamis térségében.

 

Itt orosz győzelem született, de a török hadsereg ezután megszilárdította a frontvonalat. A harcok részben perzsa területen folytak, noha Perzsia semleges maradt. Mezopotámiában kezdeti súlyos kudarcok után a védekező török erők feltartóztatták a briteket.

A világháború egésze szempontjából az volt a török részvétel legnagyobb jelentősége, hogy a Boszporusz és a Dardanellák elzárásával megakadályozta Oroszország és a nyugati antanthatalmak közötti szállításokat. A központi hatalmak katonai potenciálja 300 000 főnyi, de csak gyenge fegyverzetű katonával gyarapodott.

A török hadba lépés nyomán Nagy-Britannia annektálta Ciprust és bejelentette Egyiptom feletti protektorátusát. Ténylegesen ezek az országok eddig is brit uralom alatt álltak, csak formálisan érvényesült felettük a szultán szuverenitása.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98