Dtum
Login with Facebookk
1914 | Február

A hónap rövidhíreiből

Villamos vontatás a MÁV.-on

A külföldi vasutak mintájára a Máv. is elhatározta, hogy kisérletképpen a villamos vontatást fogja bevezetni egyes vonalain. Az első kisérlet a piski-petrozsényi vonalon történik.

Az államvasutak igazgatósága már hozzá is fogott a terv végrehajtásához és e végből Hunyadmegyében, Klopotiva község határában nagy völgyzárót épittet, hogy a Sztrigy folyó viztömegét villamos áram fejlesztésére használhassák fel.

Mihelyt az idő engedni fog, egy bizottság utazik Rohrmann és Kandó főmérnökkel a helyszinre és megteszik a végső intézkedéseket.


A vaspiacról

A német acélmüvek szövetsége tegnap tartotta meg ülését Düsseldorfban, amelyen mindenekelőtt a jövő év első negyedére a formavasak és félkészáruk eladását változatlan áron engedélyezték. Ezután napirendre kerül a vaspiac helyzetéről szóló jelentés.

Ebből a jelentésből kitünik, hogy a német vasiparban ma sem tudnak még beszámolni semmi jelentősebb változásról. Elmondja a jelentés, hogy a kereslet változatlanul csak a legszükségesebbre szoritkozik. A javulást a tavaszra várják. A balkáni államok kereslete ma még nem élénk, de itt is igen élénk üzlet megindulását remélik a tavaszra.

 

 

Török kölcsön a francia piacon

Konstantinápolyban tegnap irták alá egyfelől a porta, másfelől a Berrier párisi bankház képviselői a török kölcsönre vonatkozó szerződést.

Ennek értelmében a bankház ötszázalékos kincstári jegyek ellenében nyomban a porta rendelkezésére bocsát negyven millió frankot, mig további hatvan millióra opciót kapott. A bankház nyolcadikán fizeti be a török államkincstárnak az első részletet: egy millió fontot.


Vasuti hid Szerbia és Románia között

Már korábban fölmerült az a hir, hogy Románia és Szerbia között át akarják hidalni a Dunát. Ezt a hirt hol megerősítették, hol megczáfolták, a buzgóság azonban, melylyel a tervet tárgyalták, rávall kiváló jelentőségére, melyet megvalósulás esetén a terv nyerne.

Zimonyi tudósítónk most a leghatározottabb formában közli, hogy a hidat megépítik és azt táviratozza, hogy márcziusban  már megtörténik a hid helyének a kimérése. Az építés a tudósítás szerint tíz millió dinárba kerül és négy évig tart.

Nyilvánvaló, hogy a hid elsősorban sztratégiai czélokra épül és innen a terv nagy jelentősége. A Duna délre való elhajlásában épen nem nagy területen választja el a két országot és így sürgős gazdasági szükség nem kivánja meg okvetlenül az új hid építését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Elégett Zeppelin-léghajó Elégett Zeppelin-léghajó
A német birodalom Zeppelin-tipusu óriási léghajóit üldözi a sötét...
Jávai tűzhányók kráterében Jávai tűzhányók kráterében
A napokban hírek jelentek meg arról, hogy a Jáva szigetének nyugati...
Az „Italia”, Nobile tábornok léghajója útján átrepült Nyugat-Magyarország felett Az „Italia”, Nobile tábornok léghajója útján átrepült...
Nobile olasz tábornok és most elkészült kormányozható léghajója az...
Kis gazda rovat
Ha nem is a legszebb, de mindenesetre a szebb tyúkfajok közé tartozik...
Az OTE  atletika versenye Az OTE atletika versenye
Szép számu közönség előtt folyt le a filatorigáti pályán az OTE...
Egymillió készülékkel tíz év alatt „villamosítják” a budapesti háztartásokat Egymillió készülékkel tíz év alatt „villamosítják” a...
Még a mult év őszén alakította meg Budapest Székesfőváros Elektromos...
Erdőben vagyunk? Erdőben vagyunk?
Minden erőfeszités hiábavaló volt: a kormány nem tágit attól, hogy a...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Még a delegácziós tárgyalások idején jelentette ki a kormány, hogy a...
Röntgen-fénykép Röntgen-fénykép
A tudomány egyik legnagyobb szenzácziója volt az ugynevezett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98