Dtum
Login with Facebookk
1914 | Január

A budai rablógyilkosság

A budai rabblógyilkosság dolgában a rendőrség befejezte a nyomozást. Véget ért a tanúk és a gyilkosok kihallgatása is és az egész bűnügy a vádlottakkal együtt az ügyészség hatáskörébe került. A rendőrség munkája ezzel befejezést is nyert. A vizsgálatnak érdekes részlete még az a vallomás, a melyet Kóbory Rózáról tett Pethe Zsuzsanna.


Pethe Zsuzsanna, a Turcsányi Emilia volt kézileánya bátran elmondta, hogy Kóbory már karácsony táján beszélt a gyilkosság lehetőségéről. Az egyszerű, romlatlan leányka minden elfogultság nélkül beszélte el, miket mondott neki Kóbory Róza.


- Azt mondotta, - mesélte a kis leány - hogy a nagyságát biztosan baj éri, meggyilkolják és majd kosárba gyömöszölik s beledobják a Dunába a pénzéért. Én e miatt nem is akartam tovább maradni és nem azért mentem el Turcsányi nagyságától, mert ő küldött, hanem mert a Kóbory Róza ijesztgetett.


A leány vallomása felette értékesnek bizonyult. Nick Gusztáv megnyugodott. Töredelmes, beismerő vallomása megkönnyítette a nagy bűnösnek a lelkét. Erre enged következtetni az a körülmény, hogy Nick eszik, nyugodtan alszik, a mit eddig két napon át nem tudott megtenni. Azonban szótlanabb lett. Alig beszél s csak a legszükségesebbet közli őreivel. A rendőrorvos különben ma meg is vizsgálta és ugy találta, hogy Nick tüdőbajos ember, a ki egy esetleg hosszabb rabságba egészen bizonyosan belepusztulna.


Megérkezett Turcsányi Emília családja is Léváról. Anyja: Misovic Mihályné, ennek férje, a ki szappangyári munkás és Turcsányi Kálmán, ugyan csak lévai szappangyári alkalmazott. Ők is, nemkülönben Turcsányi Emilia mostohatestvére. Zwarra Mihály és ennek nőtestvére, Zwara Katalin megtekintették halottjukat az uj Szent János-kórház halottas termében.


Meggyilkolt barátnőjét Schmidt Miksa temettette el nagy pompával. Végső kívánságához képest hermelin-palástban, igaz gyöngyeivel a nyakán tették sírba. Egész testét finom brüsszeli csipkével díszített fehér selyemruha fedte. .Hatlovas gyász kocsin vitték ki az óbudai temetőbe.


Azért temették ebbe a távoli temetőbe, mert Schmidt Miksának ehhez a temetőhöz van a közelben az állandó tartózkodási helye: a kisczelli kolostorból átalakított nyári kastélya, a melyben valamikor apáczák laktak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98