Dtum
Login with Facebookk
1914 | Január

Az iparosok nyugdija és a közszállitás

A ferencvárosi iparosok és kereskedők kaszinójának kezdésére a napokban, a kaszinó helyiségében értekezletre gyültek össze a főváros iparosai, hogy az iparosok nyugdijintézete létesitendő érdekében és a közszállitás ügyében határozatot hozzanak.

Az értekezleten megjelent Ott József dr. osztálytanácsos, a kereskedelmi miniszter megbizásából, az Országos Iparegyesület részéről Thék Endre és Glück Frigyes. Az értekezlet elnökévé Thék Endre udvari tanácsost választották meg. Ott József dr. a kereskedelmi miniszter nevében kijelentette, hogy a kereskedelmi kormány erősen érdeklődik a napirend mindkét tárgya iránt.

Edvi-Illés László bemutatta azt a tervezetet, amelyet a budapesti ipartestületek nagygyülése utján küldöttséggel a kereskedelmi miniszter elé szándékoznak terjeszteni. Kérni fogják, hogy az előterjesztendő ipartörvényjavaslatok az ipari szervezetről intézkedő fejezetébe olyan rendelkezést vegyen föl a kormány, hogy az ipartestületek minden tagja a törvény erejénél fogva kötelezően váljék tagjává az iparosok nyugdijintézetének, továbbá, hogy az uj ipartörvénytervezettel egyidőben terjesszen a kormány a képviselőház elé javaslatot a létesitendő iparosnyugdijintézet szervezéséről és ennek megfelelő állami javadalmazásáról.

A közszállitás szabályozására vonatkozó tervezet szerint a pályázatnak általában nyilvánosnak és csak kivételesen szabad szükebb körünek lenni, de az utóbbi esetben mindenkor szakértők közremüködését kell igénybe venni. Nagyobb munka szállitásánál ne általános vállalkozó, hanem szakmacsoportok részesüljenek a megbizásban.

A pályázatot az ipari érdekképviseletekből kijelölt szakértők birálják felül, és adjanak tájékozást az árszabályról. A munka odaitélésénél semmiesetre sem a legolcsóbb ajánlatot, hanem a legkedvezőbb ajánlatot vegyék figyelembe. Ha kiderül, hogy a pályázók az árat összebeszélés alapján állapitották meg, úgy a pályázatot semmisitsék meg. A letett biztositékot azonnal adják vissza, a kisipari szövetkezetek és a hasonló alakulások a pályázatnál kivételes elbánásban részesüljenek.

A kormány állitson föl törvényhatóságként közszállitási hivatalt. Végül azt kivánják még, hogy a kormány alkosson törvényt a közszállitásnál tapasztalt visszaélés megbüntetéséről és általában törvényt a közszállitásról.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A budapesti fiakkeresek tüntető fölvonulása a miniszterelnökhöz és a belügyminiszterhez (a miniszterelnöki palota előtt) A budapesti fiakkeresek tüntető fölvonulása a miniszterelnökhöz és a belügyminiszterhez (az Albrecht-úton)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Burgonya-központ Burgonya-központ
Burgonya-központ létesitését mondja ki a kormány szept. 4-én kelt...
Babonás észrevételek a mese és a tragédia lélektanához Babonás észrevételek a mese és a tragédia lélektanához
Évekkel ezelőtt a Nyugat egyik legelső számában olvastam Balázs Béla...
Vízilabda az 1900-as olimpiai játékok műsorán Vízilabda az 1900-as olimpiai játékok műsorán
Külön fejlődött a sportág Európában és külön Amerikában. Európában...
Jean Bouin utóda Jean Bouin utóda
Nagy győzelmet ünnepelt a francia atlétika. Legjobb hosszútávfutója,...
Rodin gondolatai a művészetről Rodin gondolatai a művészetről
A Franklin-Társulat kiadásában egy szerfelett érdekes könyv jelent...
Kánya külügyminiszter Titulescu román külügyminiszterrel egy vonaton utazott Genfbe Kánya külügyminiszter Titulescu román külügyminiszterrel egy vonaton...
Vasárnap délben a félkettőkor induló bécsi gyorsvonattal Kánya...
Uszóverseny Miskolcon Uszóverseny Miskolcon
Jótékony célu uszóversenyt rendezett az uszással foglalkozó miskolci...
Egy kereskedő-czég jubileuma Egy kereskedő-czég jubileuma
Ennek a mi nagy, fényes fővárosunknak a sok ragyogó diszét, pompáját...
Berczelly holtverseny után nyerte Rajcsányi ellen a magyar kardbajnokságot Berczelly holtverseny után nyerte Rajcsányi ellen a magyar...
Vasárnap egész napon át tartó küzdelemben mérkőztek legjobb vívóink a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98