Dtum
Login with Facebookk
1914 | Január

Az iparosok nyugdija és a közszállitás

A ferencvárosi iparosok és kereskedők kaszinójának kezdésére a napokban, a kaszinó helyiségében értekezletre gyültek össze a főváros iparosai, hogy az iparosok nyugdijintézete létesitendő érdekében és a közszállitás ügyében határozatot hozzanak.

Az értekezleten megjelent Ott József dr. osztálytanácsos, a kereskedelmi miniszter megbizásából, az Országos Iparegyesület részéről Thék Endre és Glück Frigyes. Az értekezlet elnökévé Thék Endre udvari tanácsost választották meg. Ott József dr. a kereskedelmi miniszter nevében kijelentette, hogy a kereskedelmi kormány erősen érdeklődik a napirend mindkét tárgya iránt.

Edvi-Illés László bemutatta azt a tervezetet, amelyet a budapesti ipartestületek nagygyülése utján küldöttséggel a kereskedelmi miniszter elé szándékoznak terjeszteni. Kérni fogják, hogy az előterjesztendő ipartörvényjavaslatok az ipari szervezetről intézkedő fejezetébe olyan rendelkezést vegyen föl a kormány, hogy az ipartestületek minden tagja a törvény erejénél fogva kötelezően váljék tagjává az iparosok nyugdijintézetének, továbbá, hogy az uj ipartörvénytervezettel egyidőben terjesszen a kormány a képviselőház elé javaslatot a létesitendő iparosnyugdijintézet szervezéséről és ennek megfelelő állami javadalmazásáról.

A közszállitás szabályozására vonatkozó tervezet szerint a pályázatnak általában nyilvánosnak és csak kivételesen szabad szükebb körünek lenni, de az utóbbi esetben mindenkor szakértők közremüködését kell igénybe venni. Nagyobb munka szállitásánál ne általános vállalkozó, hanem szakmacsoportok részesüljenek a megbizásban.

A pályázatot az ipari érdekképviseletekből kijelölt szakértők birálják felül, és adjanak tájékozást az árszabályról. A munka odaitélésénél semmiesetre sem a legolcsóbb ajánlatot, hanem a legkedvezőbb ajánlatot vegyék figyelembe. Ha kiderül, hogy a pályázók az árat összebeszélés alapján állapitották meg, úgy a pályázatot semmisitsék meg. A letett biztositékot azonnal adják vissza, a kisipari szövetkezetek és a hasonló alakulások a pályázatnál kivételes elbánásban részesüljenek.

A kormány állitson föl törvényhatóságként közszállitási hivatalt. Végül azt kivánják még, hogy a kormány alkosson törvényt a közszállitásnál tapasztalt visszaélés megbüntetéséről és általában törvényt a közszállitásról.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A budapesti fiakkeresek tüntető fölvonulása a miniszterelnökhöz és a belügyminiszterhez (a miniszterelnöki palota előtt) A budapesti fiakkeresek tüntető fölvonulása a miniszterelnökhöz és a belügyminiszterhez (az Albrecht-úton)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az antant elképzelései a békéről Az antant elképzelései a békéről
Az újraválasztott amerikai elnök, Wilson 1916. már májusában...
Ujpesten nem kapnak tejet a zsidók Ujpesten nem kapnak tejet a zsidók
Ujpest polgármestere a keresztény lakosság tej ellátásának...
A budai királyi palotán most már a befejezés munkáit végzik. A budai királyi palotán most már a befejezés munkáit végzik.
A budai királyi palotán most már a befejezés munkáit végzik. Az új...
Építik a berlini Stadiont Építik a berlini Stadiont
Az olympiai küzdelmek eddigi szinterétől eltérően a berlini...
Mi a rossz az új divatban? Mi a rossz az új divatban?
A megszólás öröme… Hiába, ezt a tavaszi napfénynek készült,...
Levél egy elköltözött barátom után Levél egy elköltözött barátom után
Sándorkám, először életedben vagy tehetségtelen - igaz, hogy ehhez...
Bárdossy László külügyminiszter jelentést tett németországi tárgyalásairól Bárdossy László külügyminiszter jelentést tett németországi...
Vasárnapra virradó éjszaka érkezett haza Münchenből Bárdossy László...
Rövidek Rövidek
Sok csalódás ért bennünket, gyakran történtek tévedések is - ...
A király egészsége A király egészsége
A király egészségi állapotáról az utóbbi napokban ismét nyugtalanító...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98