Dtum
Login with Facebookk
1914 | Július

Gyász világszerte - rövid beszámolók a gyászmiséről

I. Ferenc Ferdinánddal a monarchia egyik legerősebb oszlopa dőlt ki. Nemcsak az ő népei gyászolták méltóképen a nagyrahivatott trónörökösnek és nejének tragikus halálát, hanem impozáns módon nyilvánult meg a részvét az egész világon. A legtöbb külföldi uralkodó udvari gyászt rendelt el.

 

II.A meggyilkolt trónörökösnek és nejének lelkiüdvéért a mult héten, szombaton tartották meg hivatalos gyászistentiszteletet a budavári koronázó Mátyás-templomban, melynek belsejét gyászpompába vonták ebből az alkalomból. A templom főhajójában a koronaőrök állottak sorfalat, a középhajóban felállított jelképes ravatal körül pedig az egyetem pedellusai helyezkedtek el. A padsorok teljesen megteltek a közélet kiválóságaival. Az ünnepies gyászmisén ott voltak Csernoch János herceg-primás vezetésével Szmercsányi egri érsek. Váradi kalocsai érsek. Majláth erdélyi püspök és Radnay Farkas beszterczebányai püspök. Őket kérték meg absolutiok adására. Fényképfelvételünkön azt a jelenetet látjuk, amikor Csernoch hercegprimás a gyászmiséről távozik.

 

III. A szerajevói tragédia miatt támadt országos gyász nagysága impozáns módon fejeződött ki a budavári koronázó Mátyás-templomban tartott gyászistentiszteleten. A hatóságok és állami intézmények mind képviselve voltak ott s a közélet kiválóságai valamennyien díszmagyarban jelentek meg. Fényképfelvételünkön a gyászistentiszteletre érkező és távozó díszes közönség egy részét látjuk. 1. Gróf Tisza Istvánné, 2. gróf Tisza István és 3. Wlassics Gyula.

IV. A budavári koronázó Mátyás-templomban nagy és előkelő közönség gyült össze a Ferenc Ferdinánd és neje lelkiüdvéért mondott gyászmisén. Fényképfelvételünkön a templomból távozó közönség között ott látjuk: 1. Széll Kálmán volt miniszterelnököt, 2. Gróf Bánffy Miklós, 3. Jankovich kultuszminisztert.

V. A trónörököspár tragédiája alkalmából Mánuel portugál exkirály is kifejezte részvétét londoni nagykövetünk előtt. Felvételünk abban a pillanatban örökítit meg az exkirályt (x), a mint a nagykövetségi palota bejáratánál a szintén részvétlátogatást tett orosz és francia nagykövettel találkozik, s az orosz nagykövettel kezet fog.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A berlini istenitiszteleten megjelent Brethman Hollweg német kancellár A berlini istentiszteleten megjelent Ohannes khán perzsa követ Swerbejew orosz nagykövet Csernoch hercegprímás a gyászmiséről távozik A gyászistentiszteletre érkező és távozó díszes közönség egy részét láthatjuk.1. gróf Tisza Istvánné, 2. gróf Tisza István, 3. Wlassics Gyula 1. Széll Kálmán volt miniszterelnök 2. gróf Bánffy Miklós 3. Jankovich kultuszminiszter, a trónörökös és felesége lelkéért tartandó gyászmisén Manuel portugál exkirály is kifejezi részvétét
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98