Dtum
Login with Facebookk
1914 | Július

Az arany mozgalma

Az aranypiac egyre ujabb és ujabb meglepetéseket hoz, amelyeknek részben a minden országban most erősen ingadozó deviza árfolyamok az okai, részben pedig a politikai helyzet. Minden jegybank arra törekszik, hogy minél több aranyat raktározhasson el és külföldi követeléseit növelje, hogy minden eshetőségre föl legyenek készülve. 

Oroszország nyugtalanitotta először az angol pénzpiacot sürgős aranykeresletével: pedig Oroszországban egyáltalában nincs arany a belföldi forgalomban, ámbár a pénzügyminiszter rendeletet bocsátott ki, hogy a tisztviselők és katonatisztek fizetése aranyban adandó ki. De ugy látszik, hogy ennek a rendeletnek nem igen engedelmeskednek. 

Szorgos aranykereslettel jelentkezett a világpiacon Franciaország is.
Londonban pl. julius 25-én 850,000 font sterling aranyra volt kinálat és ebből 400,000 fontot maga a francia bank vett föl, 300,000 font pedig ipari célokra és India részére használtatott föl. 

Az angol bank már nem tudott a nyilt piacon aranyat vásárolni, hanem az Argentinából, Uruguayból és Braziliából érkezett aranymennyiségekkel kellett beérniök, ami kb. 7 millió font sterlinget tehet ki de ez még csak részben van Londonban, egy része pedig még uton van. Az angol bank azért sem versenyez a többi jegybankkal az aranyvásárlásban, mert csak sulyszerint vesz, a vert érméknél tehát különbözet származik, amelyet a mai viszonyok között az eladók nem hajlandók viselni. 

A francia bank nagy aranymennyiségeket kapott az Osztrák-magyar banktól is, amely még a mult héten is küldött aranyat Párisba és Berlinbe. Az utolsó tételek kb. 9 millió K értékü aranyrudak voltak, amiből 5 millió Párisba és 4 millió Berlinbe ment. A francia bank az angol banktól is kapott a mult héten 6000 font sterlinget.

Az osztrák-magyar banknak még mindig nagy aranykészlete van, sok közte az idegen érme, ellenben deviza készlete nem elég nagy és épen ezért igyekszik arany leadása által külföldi követeléseinek állományát növelni. Az utolsó két hétben az osztrák-magyar bank ilyenformán 25-30 millió K összegű devizát vásárolt és valószinű hogy vásárlásait még folytatni fogja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98