Dtum
Login with Facebookk
1914 | Május

A fővárosi részvénymalmok 1913-ban

Az 1913. év az első volt, amelyben a fővárosi malmok az egész éven át csak jelentékeny üzemkorlátozással dolgozhattak és örlőképességüknek csak mintegy 60%-át használhatták ki. A fővárosi malmok a mult év elején a nagy kamatteherrel járó finomlisztkészletek hatása alatt julius végéig hetenként csak négy napon őröltek, sőt ezt a redukcziót augusztus hónapra is kiterjeszteni voltak kénytelenek.

De az üzemkorlátozás itt sem állapodott meg, mert az osztrák piacokon való elhelyezés nehézségei következtében a fővárosi malmok szeptember–november hónapokban csak heti 5, deczemberben pedig heti négy napon dolgozhatnak. 

A tavalyi évben a finomlisztek elhelyezése tekintetében a fővárosi malmokra nézve annyira jelentős osztrák piacot rendkivül hátrányosan befolyásolta a magyarországi és ausztriai buzaárak között beállott diszparitás, amelynek hatása alatt a buza Prágában olcsóbb volt, mint Budapesten. 

Hozzájárultak a kedvezőtlen üzletmenethez más tényezők is: a gyártási költségek az üzemkorlátozás következtében megdrágultak, a korpaárakban jelentékeny hanyatlás következett be, a zsákárak a nyersjuta példátlan áremelkedése következtében szintén jelentékenyen megdrágultak, a pénzdrágasággal járó kamatteher pedig szintén apasztotta az őrlési nyereséget. Az őszi campagnet rendkivül hátrányosan befolyásolta e tényezőkön kivül az a körülmény, hogy az esős nyár következtében a gabona liszthozama minden várakozáson alul maradt, miáltal már a korábban eszközölt eladásokból is, amelyeknél a normális liszthozam vétetett alapul, csak ujabb veszteségek származtak. 

A kedvezőtlen üzleti viszonyok három malomnál, a Király-malomnál, a Gizella- és Erzsébet-malomnál egyenesen veszteséges mérlegeket produkáltak, ami mellett figyelembe veendő, hogy a Király-malom üzleti éve nem egyezik teljesen a naptári évvel. Jellemző, hogy a tavalyi viszonyok hatása alatt két malom valósággal ráfizetett az üzemre, mig egészben az őrlési nyereség a tíz malomnál a mult évben 2,793,000 koronával és ennek megfelelően a tiszta nyereség is 2,167,000 koronával csökkent. A kedvezőtlen üzleti év hatása a tiszta nyereség csökkenése következtében az eredményszámlák többi tételein is meglátszik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gizella-gőzmalom Budapesti hengermalom
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98