Dtum
Login with Facebookk
1909 | Május

A budapesti malmok üzembeszüntetése

A budapesti összes malmok egyértelmüleg elhatározták, hogy üzemüket f. évi junius végéig, de legalább  három hétig teljesen beszüntetik és ezen rendszabályt e hó 31-én már életbeléptetik.


Ezen elhatározás oka az, hogy a lisztáraknak a mult héten beállott némi emelkedése dacára lehetetlen a lisztet a buzaáraknak csak némileg is megfelelő árban elhelyezni és a mostani magas árakon beszerzendő buza megőrlése jelentékeny veszteséggel járna. Mivel pedig a lisztkészletek a közelebbi szállitási kötelezettségek teljesitésére elégségesek, a malmok célszerünek látták az üzemet beszüntetni.


De eltekintve a buza- és lisztárak közt fennálló diszparitástól, a malmok azért is kénytelenek voltak üzemüket beszüntetni, mert a nyersanyag beszerzése rendkivül nehéz. A mult héten összesen csak 38,000 métermázsa buza érkezett Budapestre, a betárolt állomány pedig 78,000 métermázsára csökkent, minélfogva a malmok további buzavásárlásai a buza árának további emelkedését eredményeznék.

A malmok üzembeszüntetése ily időtájt igen ritkán szokott bekövetkezni. Rendszerint az évad befejeztével fordul ez elő a javitási és tisztogatási munkálatok keresztülvitele céljából; oly években, midőn a prompt áru és az uj határidők közt deport áll fenn, ezt az üzemszünetet egy-két héttel meg szokták hosszabbitani azért, hogy a liszt árának valószinü csökkenése esetében a raktárak ne töltessenek meg drágább liszttel; arra azonban, hogy másfél hónappal aratás előtt szüntessék be a malmok üzemüket, alig van példa.


Mint Bécsből irják, az osztrák malmok szintén ventillálják ezt a kérdést, hogy tekintettel a csaknem hasonló helyzetre, nem volna-e célszerü üzemüket ideiglenesen szintén beszüntetni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Budapesti hengermalom Gizella gőzmalom
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98