Dtum
Login with Facebookk
1914 | Május

A kisgazda boldogulása

Hazánkban kerekszámban egy millió hold úrbéres legelő van.
Ez az egy millió hold valamennyi – alig van kivétel – a Csáki-szalmája. Kincseket érő közvagyon, a melyre senki sem gondol. A községi bírónak eskü szerint éber szemekkel kell őrizni a közvagyont: ámde százados közönyből és tudatlanságból elnézzük, hogy ez a közvagyon csupán a jó Isten oltalmára legyen bizva.

A legelő füvet a szél veti: vakondok, mezei poczok és egér szántogatja, szél boronálja. S ugyancsak a szél vet bele burjánt, kutyatejet, lósóskát, szerbián tüsköt. Az emberek pedig közös útnak nézik, kocsikkal, szekerekkel keresztül-kasul átvágják, disznókkal felturatják, kora tavaszszal ráhajtják a marhát, mely széles körmeivel elkopárosítja. 

1898-ban a törvényhozás egy áldott törvénynyel felhatalmazta a födmivelésügyi minisztert, hogy a pótadóval szörnyen sujtott községeket támogassa abban, hogy elhanyagolt közlegelőiket feljavítsák. 

A törvényt eddig körülbelül 600 község vette igénybe.
De még vagy 1000 község nem ébredezik. A mi vármegyénkből is kevesen. – Pedig egy hold legelő feljavítására mintegy 3-4 korona kell. A községeknek azonban a földmivelésügyi miniszter ad segítséget fűmagra, boronák, ekék vételére, kutak ásására, félszerek, enyhehelyek építésére.

Nem ad azonban segélyt napszámos munkákra, a melyek a legelő javításoknál szükségesek, mert igen helyes az az álláspontja, hogy a melyik községnek lakói átlátják a legelő javítás nagy hasznát, ott csak hálásak lesznek a községi bíró urnak, ha kirendeli őket községi munkára és maguk is egy darabját megjavítják, fűvel gazdagítják a legelőt, melyen majd a jószágjuk legelni fog. 

A minthogy nem is sajnálták a munkát abban a 600 faluban, melynek birója, elöljárósága fölrázta a lakosságot, hogy tenni kell. A hol a községi közlegelő kopár, ott a szántóföld is vékonyan terem. 

Ma minden valamire való gazda tudja, hogy ha trágyát nem hintünk a földünkre, valamire való termést nem várhatunk. 

De miből trágyázzuk a földünket, ha jószágot nem tarthatunk? Jászolból tartunk állandóan. Drága dolog az, meg nem is jó dolog! 

Nincs előbbre való dolog ezek szerint biró úr, mint a községi legelőt rendbe hozni! De hát hogyan kell azt? Ezt a faluban senki sem tudja. De tudja a földmivelésügyi miniszter szakértője. Ezt kell kérni a földmivelésügyi miniszter úrtól. A szakértő ingyen jön. Megmondja, mit kell tenni, hogyan kell eljárni! Ne felejtse az elöljáróság, áldani fogják érte! 

De hát ahol közlegelő éppenséggel nincs, – kérdezhetné valaki? – Hát ott mit csináljunk? Ott az a teendő, hogy ha a község határával mesgyésen közlegelőnek alkalmas föld illő áron van eladó, nem kell késlekedni, meg kell venni. Meg lehet venni a legelőt még az esetben is, ha a községnek egy árva garasa sincs rá, mert a Magyar Földhitelintézetek Országos Szövetsége, ez a törvény szerint nem haszonra alakult bank a vételári teljes összeget kölcsön adja minden oly esetben, mikor állami segítséggel valamely község legelőt vesz. 

Nagyon örülnék, ha czikkem felrázná a vármegye községeit és dologra indulnának. 

Még csak annyit, hogy a mely községben jó közlegelő van, ott a lakosság ráadja magát a ló és szarvasmarha nagyobb mérvű tenyésztésére, a mely röviden szemmelláthatólag befolyással van minden községi dologra. 

A lakosok nem élnek szűkös napokat.
Jobban táplálkoznak, a föld többet terem. A gazdálkodás egészségesebb irányba csap át, mert az állattartó kénytelen több takarmányt, növényt és kapást termelni. 

Télen át szünetel a munka, esténként víg pipaszó mellett az egyes községek kisgazdái eszmecserét folytatnak erről a rájuk nézve igen fontos ügyről. 

Lehetetlennek tartom, hogy ha megindulnak ebben a közdologban, a falunak minden rangú és rendű lakosa ne tartson vele. 

Fakadjon is az áldás virággá minden lépés nyomán, melyet községe lakóinak jóvoltáért az elöljáróság tesz.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Csikósok a ménes mellett (Szentmargitapuszta, Hevesmegye) A pihenő barom a cserény körül (Kiskunság) Kospásztor (Kunmadaras)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98