Dtum
Login with Facebookk
1913 | November

A magyar földhitelintézetek országos szövetsége

Ez a nagyjelentőségű intézet országos törvénnyel arra alakult, hogy szegény, de szorgalmas gazdasági munkások és kis gazdák sorsán javitson. Az a napszámos gazdasági munkás, a kinek nincs módjában egy talpalatnyi földet sem venni, sem bérelni, mert a vételhez, vagy bérlethez nincs pénze, régi vágyát, álmát váltja valóra az intézet azzal, hogy maga vesz bérbe egyes birtoktesteket s ezeket kisebb parczellákban szétosztja szorgalmas, józan gazdasági munkás-családok között.

Így az a munkásember, a kinek talán a maga kis bérlete elkezdésekor nem igen volt csak néhány koronája de józan, munkás, szorgalmas, egy pár év alatt annyi pénzt takaríthat össze, hogy már néhány hold földet nemcsak bérelhet, de meg is vehet.

Azoknak, a kik már jobb módban vannak, vagyis van néhány száz koronájuk, ám a kik nagyobb ingatlanokat még sem vehetnek, szintén segítségére van a Magyar Földhitelintézetek Országos Szövetsége. A mennyiben egyes, leginkább nagybirtokot minden nyerészkedés és mellékköltség kizárásával adja el a kisvagyonú gazdáknak. 

Mindkét esetben, ha akár munkáscsalád apró bérleten gazdálkodik vagy némi vagyonnal biró kisgazdák az intézet segítségével földet vettek, s földmívelésügyi kormány részéről az állattenyésztésnél, vagy más mezőgazdasági állami segítségadásban való jótéteményét elsősorban ők élvezik, a kik sorsukat az intézet gondoskodó segítségére bízták. De nemcsak az elmondott alkalmakkor, hanem más módon is az intézet gondoskodni fog azoknak anyagi megerősítéséről, a kik bizalommal hozzá fordulnak, józan életüek, pontosak és szorgalmasak. 

Egyik formája lesz a legszegényebb néposztályon való segítésnek az, hogy azoknak a községeknek, melyek legelő hiányában, vagy a meglevőnek kicsinysége miatt új közlegelőt óhajtanak venni, a legelő teljes vételárára az intézet kölcsönt ad.

Ez ideig tízezer gazdasági munkásház épült az országban. Mióta a Magyar Földhitelintézetek Országos Szövetsége működik, ezen a téren is nagyobb lesz a haladás. Mert a vármegyék, városok, községek gazdasági munkásházak építésére ennél az intézetnél jutányos kölcsönt kapnak. S így elérhetjük azt, hogy gazdasági munkásainknak jobb, egészségesebb lakást nyújthatunk. Milyen nagy jótétemény az, hogy azok, a kik eddig árendás házban talán többed magukkal laktak, a nélkül, hogy jövőben többet fizetnének, mint a mennyit eddig évi bérben fizettek, 20-30 év múlva a maguk tehermentes házacskájukhoz juthatnak. 

Az intézetnek alaptőkéje 15 millió korona.
Fennállásának már első évében megvásárolt 14,215 hold földet, melyet aztán javarészben kisgazdáknak föl is parczellázott. A vételár megállapításánál ez a nem haszonra dolgozó intézet arra fektette a fősúlyt, hogy a vevő anyagi boldogulása biztosítva legyen. A vételárnak legalább negyedrészét kellett a vevőnek megfizetnie, háromnegyedrészét kedvező kölcsönnel ötven év alatt törlesztik le. Biharmegye 18 községében 21 földbérlő társaságot alakított. Közel 3 millió kölcsönt adott ki közlegelők szerzésére. Félmillió koronát pedig munkásházakra. 

Ilyen munkát vállal a gazdasági munkások és kisgazdák javára a Magyar Földhitelintézetek Országos Szövetsége, mely Budapesten V. Nádor-utcza 32. szám alatt van. Elnökei: Teleszky János pénzügyminiszter, dr. Bartóky József földmívelésügyi államtitkár. Igazgatója: báró Papp Géza.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A tüdővész uj széruma A tüdővész uj széruma
Mióta az emberiség a Koch-féle tüdővész-szérumban, a Tuberkulinban...
Telefon Budapest és Fiume közt Telefon Budapest és Fiume közt
Február 13-án nyílt meg a telefon Budapest és Fiume közt. A fiumei...
Színház Színház
A „Dárday ház”-at akkor írta Kisfaludy Sándor, amikor már...
Újabb orosz forradalom Újabb orosz forradalom
Az új orosz kormány, a Népbiztosok Tanácsa felhívást intézett a...
Pacifisták Magyarországon (1914-1915) Pacifisták Magyarországon (1914-1915)
Amennyire sajátossága az első világháborúnak a kezdeti háborús...
A Vas- és Acélhengermü Részvénytársaság fizetésképtelensége A Vas- és Acélhengermü Részvénytársaság fizetésképtelensége
Jelentettük, hogy a Budapesti Vas- és Acélhengermü Részvénytársaság...
A vizmüvek A vizmüvek
A mai háboru a technika háboruja s bármilyen haditény sikerét...
A kókuszpálma és gyümölcse, a kókusztej A kókuszpálma és gyümölcse, a kókusztej
Ha a kókuszdió teljesen megérett, a rostos réteg barna lesz és az...
Gép és Röntgen-sugár az orvos kezében, a koponyalékelő Gép és Röntgen-sugár az orvos kezében, a koponyalékelő
A legtöbb ember nagyon egyoldalúan ítéli meg a technika jelentőségét....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98