Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1914 | Május

Fejedelmi élet

Azon alkalomból, hogy Ő Felsége, királyunk az elmult hetekben megbetegedett, a napilapok sürün foglalkoztak betegségével, egész életrendjével. Leirták, mikor kel fel, mikor fekszik le, hány szobában lakik, mit eszik. 

Ezek a hiteles tudósitások valójában és egész más szinben mutatják a „fejedelmi életet”, melyre a tájékozatlanok irigykedve gondolni szoktak. Azt ugyan általánosan tudják, hogy királyunk életrendje nem annyira fényüző és fejedelmi, mint inkább észszerü és rendes, tudják, hogy Ő Felsége sokat dolgozik, testét nem kényezteti, hanem edzi. Most azonban, hogy a hiteles tudósitások bővebben érkeztek, sokan ámulattal értesültek, hogy királyunk életrendje és életmódja voltaképen nem tér el a jómódú polgárétól, sőt annál sok tekintetben egyszerübb és észszerübb. 

Igy kiderült, hogy királyunk a ki kastélyainak számát sem tudja talán, voltaképen csak háromszobás lakásban lakik és rendesen csak három tál ételt eszik. Hát, ha ilyen „fejedelmi életmódot” rendezne be sok előkelő ur Budapesten a feleségének – jegyzi meg ehhez „Zsolt”, kinek érdekes témáival lapunk e számának más helyén is foglalkozunk, Esti Levelében – akkor az menten elválnék tőle. Viszont, ha az asszony csak három tál ételt tálaltatna ebédre urának, hogyan dühöngne az érte! 

Oktató, jó tollával mindjárt további összehasonlitást is tesz „Zsolt" a jómódú, sőt gyakran kevésbbé jómódú polgárember helytelen és indokolatlan igényeivel és a fejedelem egyszerü életmódjával és többek között azt mondja, hogy a polgár megteszi néha, hogy „fejedelem módjára" rendel magának lakomát valamely előkelő vendéglőben, holott királyunknál a hosszu ételsor mindig csak a vendégség kedveért szerepelt és ezért is ért el hosszabb életet, mint mások, s kik már kora ifjuságukban mulatságaikkal elrontják egészségüket. 

Csak dicsérhetjük, helyeselhetjük, „Zsolt” szavait, melyekkel az egyszerüség, észszerü, takarékos életmód felé tereli olvasóit. Ha ezt követik, csak jól járnak vele, egészségüknek szolgálnak és jobban megalapozhatják saját és családjuk boldogságát, mint a céltalan és leggyakrabban indokolatlan fényüzéssel. 

Azért mondjuk, hogy e fényüzés leggyakrabban indokolatlan, mert lépten-nyomon ott is találkozunk vele, a hol a család anyagi jövője még nincs annyira, vagy még egyáltalán nincs biztositva és a hol a családfő legsürgősebb kötelessége volna ezt megtenni. Ám a jelen csalfa élvezeteiről, előnyeiről egy későbbi, még messze vélt jövő kedveért lemondani sok ember nem szeret. Nem szereti jövőjét a jelennél sötétebben képzelni, sőt remélni akarja, hogy az jobb nyugodtabb, boldogabb, legalább is oly boldog lesz, mint a jelen, de elmulasztja azt, hogy ennek a jövőnek megalapitásához a maga erejével hozzájáruljon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Minna von Barnhelm Minna von Barnhelm
Minna von Barnhelm az egyetlen dráma, amely vígjáték alakjában...
MacDonald kormányt alakit MacDonald kormányt alakit
Vasárnap Anglia egész közvéleményét az a kérdés foglalkoztatta, hogy...
Az uj Bethlen-kormány letette az esküt Az uj Bethlen-kormány letette az esküt
Az uj Bethlen-kormány tagjai vasárnap délelőtt 11 órakor tették le a...
Koch Róbert Koch Róbert
A mai tudományosság egyik legnagyobb bajnokát tüntette ki a minap a...
Az elsüllyedt „ Magyar” gőzös megmenekült tisztjeit és legénységét ünnepélyesen fogadták Az elsüllyedt „ Magyar” gőzös megmenekült tisztjeit és...
Vasárnap reggel érkezett haza a délivasúti pályaudvaron az a...
Elektromos – Szeged 4:2 (2:2) Elektromos – Szeged 4:2 (2:2)
A vendég szegediek azonnal a kezdés után nagy lelkesedéssel feküsznek...
Tömeggyilkolás Tömeggyilkolás
Bárhogyan végződjék is ez a szörnyü világháboru, még a jövő ezred...
Brüning nyilatkozata a jóvéteteli szerződés végleges megtagadásáról Brüning nyilatkozata a jóvéteteli szerződés végleges...
Hat hónap óta ostorcsapások és lándzsadöfések gyanánt érik az...
A csáktornyai tanítóképezde jubileuma A csáktornyai tanítóképezde jubileuma
Boldog emlékezetű Trefort Ágoston 1879. julius 9-én állította fel a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98