Dtum
Login with Facebookk
1914 | Május

Szénbánya-vállalataink 1913-ban

A szénfogyasztás alakulása kétségtelenül az ipari konjunktura megitélésére az egyik legalkalmasabb tényező. Ha pedig a hét legnagyobb hazai bányavállalat mult évi szénszállitási adatait nézzük, arról kell meggyőződnünk, hogy a szénelszállitás ennél a hét vállalatnál, amely a hazai széntermelésnek több, mint kétharmadát jelenti, az 1913. évben 4 1/2 millió métermázsával emelkedett.

A konjunktura meggyöngülése tehát általánosságban nem volt tapasztalható és csak az év vége felé volt tapasztalható a vállalati jelentések szerint bizonyos vontatottság a kötött szénmennyiségek lehivása körül, ami az idei esztendő első hónapjaiban még fokozódott.

Viszont kétségtelen, hogy a szénelszállitás adataiból nyert általános kép még nem nyujthat biztos megitélést az egyes iparágak konjunkturális viszonyára nézve, amelyekben már a mult év folyamán lényeges változások következtek be, természetesen anélkül, hogy a konjunktura általános irányát az év nagyobbik részében leronthatták volna.

A termelésben és a szénelszállitásban tavaly először szerepel a Nyugat-magyarországi kőszénbánya rt., amennyiben tavaly febr. 15-én nyilt meg az államvasutak privigye-nyitrabányai vonala, minek következtében Nyitrabánya naponta 60-70 kocsirakomány szenet képes elszállitani.

Ettől eltekintve valamennyi bányaüzemnél a termelés és elszállitás lényeges emelkedését tapasztalhatjuk a mult évben. Igen jelentős az emelkedés a Magyar általánosnál, amelynél a kimutatott többletből 1,435.791 q emelkedés egyedül a tatai bányamüvelésre esik; a Salgótarjáninál fokozta a produkciót, hogy a nógrádmegyei bányák ujabb berendezése a mult évben teljes mértékben érvényesült, mig az Urikány-zsilvölgyinél a termelés fokozásához jelentékenyen hozzájárult az uj Karolina-bánya megnyitása.

A jelentésekből kitünik egyuttal, hogy valamennyi bányaüzemnél a termelésnek további emelkedésére számithatunk, mert az uj szénterületek szerzésétől és az ujabb feltárási munkálatoktól eltekintve a vállalatok folytonosan tökéletesitik berendezéseiket, sőt az Esztergom-szászvárinál az 1901-ben elöntött Samu-bánya már az 1914. termelésben szintén részt fog venni.

Mivel az 1913. évi szénárakban az előző évvel szemben jelentős változások nem következtek be, a termelés és elszállitás emelkedésére kell visszavezetni a szénbányavállalatok bányajövedelmének 2 1/2 millió koronával való emelkedését is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A zsilvölgyi szénbányászat aninoszai osztályozó műve a századfordulón Bányavasút
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98