Dtum
Login with Facebookk
1914 | Május

Pákh Albert síremléke

A kerepesi-uti temetőben május 3-án délben kegyeletes ünnepély folyt le a „Vasárnapi Ujság” feledhetetlen emlékű alapítójának, Pákh Albertnek sirja körül. Mikor Pákh Albert 1867-ben meghalt; a „Vasárnapi Ujság” olvasói közadakozásból emeltek sírboltja fölé művészi kivitelű szép siremlékét.

 

Az azóta lefolyt évtizedek alatt az emlék nagyon megrongálódott, egyes részei felismerhetetlenekké váltak. A rokoni kegyelet gyöngédségtől sugalt gondolata volt az emléket restauráltatni. Pákh Albert még élő, Dobsinán lakó testvérhuga, Pákh Berta úrhölgy gondoskodott rég elhúnyt bátyja, családjának büszkesége sírjáról s unokahuga, Holzmann Károlyné sz. Pákh Berta úrhölgy buzgó segitségével, áldozatkészen fedezve a tetemes költségeket, kijavítatta s síremléket és a kriptát is.

 

E czélból fel kellett bontani a sírboltot s a hamvakat kivenni a csaknem teljesen szétmállott régi fakoporsóból és uj koporsóba tenni. aA munkát a Mazzi Luigi czég végezte elismerésreméltó sikerrel. A kész emléket és a kriptát most újból beszentelték.


A szép ünnepen mintegy százan jelentek meg, a Pákh-család tagjai, tudományos és irodalmi társulatok és testületek képviselői. A sírt tejesen elborították a koszorúk, melyeket a családtagok, az Akadémia, a Kisfaludy- Társaság, a Petőfi- Társaság, az Irodalomtörténeti Társaság és a „Vasárnapi Ujság” szerkesztősége tettek le.

 

Kaczián János evangélikus esperes-lelkész szentelte be az új sírt szép beszéddel, utána Heinrich Gusztáv főtitkár az Akadémia, Beöthy Zsolt elnök a Kisfaludy- Társaság, Ferteczi Zoltán alelnök a Petőfi- Társaság, Szász Károly alelnök az Irodalomtörténeti Társaság és Schöpflin Aladár a „Vasárnapi Ujság” szerkesztősége nevében mondottak meleg, kegyeletes szavakat, valamennyien felidézve Pákh Albert nemes alakjának emlékét s azokat a hagyományokat, melyeket az ö munkája örökségünkül hagyott.

 

Az egész ünnepélyen meleg, kegyeletes hangulat uralkodott: a szép alkalom, a testvéri szeretetnek az a kedves nyilvánulása, a mely Pákh Albert emlékének felidézésére az indítékot adta, az egész társaságot összefoglaló érzés tette emlékezetessé. S az ünnep lapunknak ünnepe is volt, lapunké, a mely újabb alkalmat nyert alapítója emlékéhez való ragaszkodásának nyilvánítására s olvasóinké, a kiknek elődei állíttatták a síremléket, melyet most a testvéri szeretet újított meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98