Dtum
Login with Facebookk
1904 | Március

Mi ujság?

A "Vasárnapi Ujság" ötven éve. Most, márczius hó 5-ikén, a mikor lapunk mai száma a nyomdába kerül, töltötte be a "Vasárnapi Ujság" életének ötvenedik évét. Épen félszázaddal ezelőtt, 1854 márczius 5-ikén jelent meg az első szám.

 

Az ilyen nagy évfordulót magánemberek is különösen meg szokták ünnepelni; egy lapnak, ha ily hosszú ideig meg tudta tartani az olvasó közönség érdeklődését, még inkább oka van az ünneplésre.

 

Mi nem követjük az ilyen ünneplésnek szokásos módját, a melyben igen sokszor a csillogó, feltünést kereső külsőségek elnyomják a benső, közvetlen tartalmat; a mi ünneplésünk a lefolyt nagy időre s elhunyt jeleseinkre való emlékezés.

 

Ezért újítunk fel mai számunk élén Pákh Albertnek, lapunk első szerkesztőjének emlékezetét. A Vasárnapi Ujság megindulására, az akkori viszonyokra, a kezdet nehézségekre vonatkozó czikket már ezidei első számunkban közöltük, mert az új évfolyam január elsején kezdődvén, akkor került először a lapra az "51. évfolyam"  jelzés.

 

Azok legnagyobb része, a kik a Vasárnapi Ujság első éveinek munkatársai voltak, a sírban pihen a szerkesztóvel együtt; a kezdés munkájának, aggódásainak és reménykedéseinek fő tanui. a két első fő-munkatárs: Jókai Mór és Gyulai Pál azonban még friss erőben élnek és munkálkodnak irodalmunk élén.

 

Az elhunytakra való kegyeletes visszaemlékezés mellett az élőkről sem szabad megfeledkeznünk, őket is fölkeressük hálás üdvözletünkkel, hisz ők is jubilánsok: ötven éve munkatársai már a "Vasárnapi Ujság"-nak.

 

Ritka jelenség ez is, hogy a lefolyt ötven év alatt egy magyar lapnak mindössze két szerkesztője volt: tizenhárom évig Pákh, az ő halála, (1867) óta pedig e lapok jelenlegi szerkesztője.

 

Nevezetes évfordulónkon hálás szívvel gondolunk a magyar olvasó közönségre is, mely mindenkor fogékony részvéttel kísérte közhasznú törekvéseinket s érdeklődésével, pártolásával lehetővé tette, hogy szerény kezdeteiből a "Vasárnapi Ujság" azzá fejlődhessék, a milyennek ma látjuk. Első ötven évének betöltekor a "Vasárnapi Ujság" szeretettel üdvözli az olvasóit!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vasárnapi Újság Pákh Albert Pákh Mihály
Cikk-ajánló
Bartók Béla II. vonósnégyese Bartók Béla II. vonósnégyese
Középszerű tehetségek fejlődése, ha van, rendesen a bonyolultság,...
A Cambridge-nyolcas két méterrel előzte meg a Hungáriát A Cambridge-nyolcas két méterrel előzte meg a Hungáriát
Haragos szél borzolja a Duna felszínét. A Margit-sziget pesti...
Külgazdasági szerződések Külgazdasági szerződések
A Ganz és Társa részvénytársaság szerződést kötött a pittsburgi...
Kelen és Németh nagy harca a rekordért a népligeti nagykörben Kelen és Németh nagy harca a rekordért a népligeti nagykörben
Nagy késéssel indult a BBTE népligeti 10.000 méteres futóversenye....
Sallay és Fürst holttestének kirablása miatt letartóztatták a sírásókat Sallay és Fürst holttestének kirablása miatt letartóztatták a...
Mintegy két héttel ezelőtt a főváros által adományozott díszsírhelyen...
Újpest – Kispest 5:1 (2:1) Újpest – Kispest 5:1 (2:1)
Az MaDISz – UTSE mérkőzés későn kezdése miatt a nagy mérkőzésre...
Hallgatnak a húrok
A zenés, énekes és tánczos szindaraboknak, a ritmussal átszőtt,...
Az idei szilveszter Az idei szilveszter
A luftballon és a töröksapka jegyében zajlott le Budapest olcsó...
A német birodalmi biztos működését nem befolyásolják a norvégiai események A német birodalmi biztos működését nem befolyásolják a norvégiai...
Illetékes német helyről közlik: Berlini politikai körökben annyiban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98