Dtum
Login with Facebookk
1914 | Március

A láng festése

Az öreg Bunsen tanár kiváló elemező volt és különös büszkeségét képezte az u. n. száraz elemzés. Mig más vegyészek elemzés céljából az illető testet vizben feloldották és más oldatokkal kezelték, Bunsen megmaradt a maga módszerénél, igy a legösszetettebb sóvegyülékeknek is kifürkészte titkát. A vegyelemzés e módjánál nagy szerep jutott a lángfestésnek.

Ha bizonyos sókat a Bunsen-lángba hozunk, jellemzően meg fogják azt festeni. A lángfestéshez nincs szükségünk egyébre egy Bunsen-lángnál, vagyis oly égőnél, amelynek lángja szintelen, továbbá egy vékony platinadrótocskánál, amelynek végét horoggá hajlitjuk. Minthogy ez a drót kisérletezés közben átmelegszik, hátsó végét fába szoritjuk.

Most előveszünk klórkáliumot, konyhasót, klórbáriumot és klórstrontiumot. A platinadrótot megmelegitjük a lángban és először a konyhasót érintjük vele, amelynek egy kis része reáolvad. Ha már most a drótot a láng alsó részének alsó szélébe dugjuk, mint azt a kép mutatja, az gyönyörü sárga lesz. Most tisztogassuk meg a drótot és ismételjük a kisérletet káliummal, igy lilaszinüre fogjuk festeni a lángot, mig a bárium zöldre, a stontium pedig égő vörösre varázsolja azt. Az ilyen sók alkalmazásán alapszik a mindenféle görögtüz szinjátéka.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98