Dtum
Login with Facebookk
1914 | November

Orosz szocialisták a háboru ellen

Pétervár, nov. 22.

A P.T.I. jelenti: A háboru kitörése óta az orosz nép teljes tudatában volt annak, hogy a haza méltóságát és határainak sértetlenségét kell megvédeni. Mindenki egyetértett abban, hogy a közhatalmat támogatni kell, hogy a hadioperációk folytán előállott feladatokat megoldhassa.

 

Egészen különálló magatartást foglaltak el néhány szociáldemokrata egyesülés tagjai, akik folytatták tevékenységüket, mely abban állott, hogy Oroszország katonai hatalmát megrendítsék olyképen, hogy a háboru ellen agitáló röpiratokat terjesztettek titokban és ezenkívül igen élénk szóbeli agitációt is fejtettek ki, ez év október havában a kormány tudomást szerzett arról, hogy a szociáldemokrata szervezeteket titkos konferenciára akarják egybehívni, amelyen megbeszélte azokat az intézkedéseket, amelyek alkalmasak az orosz államiság megsemmisitésére és a forradalmi szocialisták terveinek gyors megvalósitására.


E hó 17-én a rendőrség megállapította, hogy az a gyülés egy vyborgi uton lévő Pétervártól körülbelül 12 werstnyire eső házban lesz. Egy szakasz rendőrség megjelenik abban a házban, ahol a gyülést tartották és ott 11 személyt lepett meg, közöttük Petrowszky, Bugujew, Muranov, Samuelov és Sagow dumaképviselőket. Minthogy kétségtelen volt az, hogy a konferenciának kormányellenes célja volt és az azon résztvevőket tetten érték, a résztvevőket letartóztatták, csak a dumaképviselőket bocsátották szabadon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98