Dtum
Login with Facebookk
1915 | Április

A beteg ember

Törökországról általában ugy beszéltek, mint egy haldokló országról, azért adták neki a "beteg ember" elnevezést. Valamikor Törökország egyike volt a legnagyobb keleti hatalmaknka és az uj korban csakugyan lassan-lassan elvesztette nagyságát. Szó sincs róla, bizonyos, hogy jó rész van ebben azoknak a züllött állapotoknak, melyek az ottomán birodalomba lábra kaptak, de jó része van annak is, hogy Törökországnak mindig sok volt az ellensége s gyöngült erővel nem tudott megbirkózni valamennyivel.


Az ántánt szépen megegyezett abban, hogy a jelenlegi háboruban "többek között" megadják a halálos döfést a "beteg embernek" is. Kiszoritják Európából a törököket s országukon megosztozkodnak. Számításukat azonban valahol elhibázták. Nem gondoltak arra, hogy a "beteg ember" 1908 óta gyógyuló félben van. Az ifju törökök felülkerekedése megifjitotta, ujjáalakította és megerősítette a hanyatló országot. Ebben az ujjáalakító munkában nagyszerű tanitói voltak a törököknek a német tisztek. A hadsereget német mintára ujra szervezték, a tüzérséget a legmodernebb Krupp-féle ágyukkal szerelték fel stb.


Ami a török hadsereg vitézségét illeti, az egy cseppet sem vesztett régi hiréből. Ezt már eddig is bebizonyították. A "beteg ember" meggyógyult.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A török frontról Harc a Dardanellákért Halott brit katonák egy török erőd előtt
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98