Dtum
Login with Facebookk
1915 | Április

A helyzet

Rettentő vereségeinek dühében és szégyenében az orosz hadvezetőség mirajtunk próbálkozik kárpótlásért. Borzalmasan megviselt, de még mindig temérdek hadseregének millióit szinte egész tömegében reánk nézve. Már tavaly októberben azt üzengették Szerbiának, hogy a czár hadai nyargalvást közelednek Budapesthez és nincs az az erő, a mely föl akarná tartóztatni őket. Azóta az a malacz-pörkölt, a mivel a hivő szerbek Mikulás-napra a dicső czár hadait várták, nagyon megkozmásodhatott.

 

Már 1915 tavaszában jártunk és az orosz hadak ott sincsenek, a hol irtózatos véráldozatok árán tavaly deczemberben voltak. Seregeink kiverték őket egész Bukovinából, a hol már örök időkre berendezkedtek és huszárjaink lovai ezen a tájon is már orosz földet taposnak. Megtisztítottuk tőlük délkeleti Galicziát. Hasztalan vetettek a frontba hatalmas új, meg új tartalékseregeket és a Przemysl körül fölszabadult tömegeiket, minden kisérletük, hogy a mi vonalunkat áttörjék és hordáik pusztító áradatát a termékeny és gazdag magyar alföldre rászabadítsák, véres kudarczba fulladt. A Kárpátokban az idén már arattunk, mikor a rónaságon még csak vetni készülnek. A ránk zúduló orosz hordák sorait és tábláit kaszálták ágyúink, puskáink és gépfegyvereink. Hamarosan kiderült, hogy az orosz megint a falnak ment, a melytől összezúzott koponyával, véresen kell visszatántorognia.


Tudjuk, hogy a rettenetes erőpróbának, a világ legnagyobb hatalmai élet-halál mérkőzésének még nincsen vége és nincs is az az emberi bölcsesség, a mely a vég óráját pontosan meg tudná jövendölni. De eredmények már vannak. Bizonyos, hogy a hét gonoszok: Anglia, Oroszország, Francziaország, Szerbia, Belgium, Japán és Montenegró éveken át előkészített, borzalmas fölszereltséggel megindított nagy rohama ellenünk csúfos kudarczot vallott.

 

Belgium megsemmisült, Francziaország legértékesebb, sok milliárdot érő része a németek hatalmába esett, Szerbia tehetetlenné vált, Montenegró irtózatos inség terhe alatt roskadozik, Anglia gyászos szerepet játszik a tengeren, a Dardanelláknál a legnagyobb csúfság érte, India lázong, Egyptom veszélyben van, Oroszország rettentő katasztrófákat szenvedett, egész hadseregeket elveszített anélkül, hogy jelentősebb eredményei lettek volna, Japán pedig, a mint látta, hogy görbére fordult a vállalkozás, egyszerüen eloldta a csónakját az atyafiakétól és külön halászatra indult a zavarosban a maga számára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98