Dtum
Login with Facebookk
1915 | Augusztus

A milliomodik alsónadrág

A milliomodik alsónadrág! Ugy hangzik ez, mint valami jó vaskos humoru bohózat cime, pedig nagy és komoly dolog rejlik a tréfás cim mögött.

Ez a rendkivül érdekes fénykép – Müllner János felvétele – a budapesti Technologiai Iparmuzeum katonai fehérnemü-varrodájában készült és azt a kulturtörténetileg is nevezetes pillanatot örökiti meg hitelesen, amikor a villanyszabász a milliomodik katonai alsónadrágot szabja ebben a háborus esztendőben. 

A legérdekesebb kulturbizonyitékok közül való ez a fényképfölvétel.
Az ipari technika egyik legegyszerübb, de talán éppen azért legcsodálatosabb kitalálását, a villanyos szabógépet mutatja be, egy olyan ünnepi pillanatban, amely odatartozik legkomolyabb hadi eredményeink közé.

Akármilyen furcsán hangozzék is, az a tény, hogy a villanyos szabógép borotvánál élesebb kereke a milliomodik katonai fehérnemü szövetébe hasit bele, egyik legszebb és legmaradandóbb emlékü ünnepe a magyar háborus iparnak.

A hadi tettek krónikája persze nem jegyezheti fel az ilyen polgári jubileumokat, de a kulturtörténelem krónikása tudni fogja, hogy a nagy és fényes győzelmek csak kifogástalan felszerelésü katonákkal voltak kivivhatók és a kulturtörténelem méltányolni fogja az aránylag fiatal és mégis oly pompásan fejlett magyar ipart, amely a magyar katonák nagyszerü hadi felszerelését megteremtette.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98