Dtum
Login with Facebookk
1915 | December

A tábori postaküldemények

Általános tapasztalat, hogy a hadbavonultak hozzátartozói a tábori csomagokba ismételt figyelmeztetések ellenére is könynyen romlásnak induló tárgyakat, pl. friss sajtot, tejfölt, vajat, paradicsomot, sült húst, szárnyas állatokat, mindenféle zsíradékot, lisztet, nyers tojást, sőt még nyers burgonyát és savanyu káposztát is továbbá mindennemü szeszes itelokat, gyufát és más efféléket csomagolnak.

 

Ezek a tárgyak rendszerint romlott, tehát élvezhetetlen állapotban érkeznek a czímzett kezeihez és emellett még a hozzájuk csomagolt szőrmeárukat, felszerelési tárgyakat, valamit a tél hidege ellen védő szereket, stb. is megrongálják úgy hogy az egész küldemény teljesen értéktelenné válik. Ezáltal nagy mennyiségben semmisült meg a közfogyasztási czélokra egyébként felhasználható sokféle élelmi és élvezeti czikk, valamint sok értékes ruházati és felszerelési czikk. Emellett a tábori postacsomagokat rendszerint gondatlanul csomagolják. Sok esetben viaszos vászon helyett csak papírosba göngyölik. Zsínegelésük is rossz vagy egyáltalán hiányzik.

 

A csomagoláshoz használt ládácskák rendszerint gyönge deszkából valók s ezek is rosszul vannak leszegezve és az átzsinegelés hiányzik. Az ilyen rosszul csomagolt küldemények tartalma útközben természetesen széthullik, minélfogva az a czímzett részére elvész. A czímek is sok esetben hiányosak és ezek is csak irónnal, vagy színes irónnal vannak megírva. A czímczédula sok esetben, nincs a csomagra reá ragasztva, hanem csak pecsétviasszal van reá erősitve, minélfogva utközben gyakran lehul s épp úgy lehullanak a hiányosan megerősített czímzászlók is. A küldemény feladója a czímen többnyire nincsen megjelölve, miért is a csomagokat sem kézbesíteni, sem pedig a feladónak visszaküldeni nem lehet.

 

A kézbesítés érdekében tehát minden tábori csomagba a czím másolatát egy czédulára írva, a küldemény fölé kell elhelyezni oly czélból, hogy ha a csomagban lévő czím netán elmosódnék vagy olvashatatlanná válnék, vagy leesnék, a czímzett a küldemény felnyitásakor mégis megállapítható legyen. Gyufát nem szabad a küldeménybe csomagolni, legfölebb csak öngyujtókat.

 

A közelmultban megtörtént ugyanis, hogy egy megrakott tábori postakocsi az összes küldeményekkel együl elégett, a mi kizárólag csak a küldeményekben csomagolt gyufaféle meggyuladása folytán keletkezhetett. E gondatlanság miatt sok katona a neki szánt küldeménytől fosztatott meg.

 

Látnivaló tehát, hogy nem a tábori posta hiányos berendezésein, hanem a föladó gondatlanságán mulik, hogy a csomagok sok esetben nem jutnak és a czímzett kezeihez.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98