Dtum
Login with Facebookk
1915 | December

A pénz karácsonya

Bankjaink a háboruban

A háboru a nagy pénzintézeteknek végső eredményben nem volt kárára.
Az első megrohanás után, amely egyfelől kis méretü volt, másrészt rövid ideig tartott, általános megnyugvás következett be, ugy hogy a bankok folytathatták normális tevékenységüket. Természetes, hogy bizonyos eltolódások bekövetkeztek, de nagyjában a bankok mérlegei igen kedvező eredménynyel zárulnak és a tavalyinál nagyobb osztalékot fognak folyósitani. 

A nagybankok elsősorban az áruüzletre feküdtek rá, mert a háborus viszonyok ezen a téren rendkivüli konjunkturát biztositottak. Elsősorban a Hitelbank, Kereskedelmi Bank és a Magyar Bank fejlesztették ipari üzemüket és élelmiszerközvetitő vállalataikat.

A Hitelbank a zsir és cukorüzletben igen okos és előrelátó politikával nagy készleteket kötött le és közvetitett, s evvel a köznek is szolgálatokat tett. A Kereskedelmi Bank ipari vállalatai közül különösen a textilvállalatok és a Magyar élelmiszerszállitó bonyolitottak le nagy forgalmat és biztositotta a tetemes forgalmat az anyavállalatnak.

A Leszámitolóbank közraktárai a háboru során valósággal nemzeti hivatást töltöttek be, mert gabonán kivül egyéb élelmiszereket is depotban tartottak és közvetitettek. A Forgalmi Bank szintén lebonyolitott egy pár sikeres tranzakciót, a dió-üzletre azonban alaposan ráfizetett.

A Magyar Banknak a háboru általános fellendülést hozott, de a balkán piacon valóságos renasszans-ot jelent. A bank igazgatói most állandóan a Balkánt járják és gépben, gyapjuban, cserzőanyagban igen nagy kötéseket eszközölnek. Ezenkivül a bank ipari vállalatai is kiterjedt üzemmel dolgoztak és jelentékenyen hozzájárultak a mérleg kedvező alakulásához.

Váratlanul jó konjunkturához jutott a Telepitő és Parcellázóbank, amely József főherceg uradalmainak kihasználásával sok százezres hasznot biztositott magának és a Fabank, amely igen nagy hadseregszállitásokat kapott és a fa drágulása folytán tetemes nyereséget számolt el.

A bankok és takarékok közül még a Hazai bank, a Moktár és az Egyesült fővárosi takarék vette ki a részét, habár kisebb arányokban a háborus szükségletek kielégitéséből, de azok az intézetek is, amelyek a régi keretek közt dolgoztak, vagy amelyek a jelzálogpiacon vannak angazsálva, veszteség nélkül, sőt nyereséggel kerülnek ki a háboruból, mert a fizetőképesség nagyarányu javulása folytán az annuitások meglepő pontossággal folytak be s általában a kétes követelések mindenütt apadtak, a leirások pedig teljesen az igazgatóságok diszkréciójára vannak bizva, miután a gazdasági helyzet ezidő szerint mindenütt olyan virágzó, mintha az egész ország pénzzel volna tele.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Magyar Általános Hitelbank palotája: a nagy pénztárterem A Magyar Általános Hitelbank palotája: Ullmann Adolf vezérigazgató dolgozó-szobájában A Magyar Általános Hitelbank palotája: váróterem A Magyar Általános Hitelbank palotája: a tanácsterem A Magyar Általános Hitelbank palotája: vesztibül az emeleten A Magyar Általános Hitelbank palotája: a lépcsőház A Magyar Általános Hitelbank palotája: az épület a Dorottya-utca sarkáról A Magyar Általános Hitelbank palotája: szoborcsoport a homlokzaton
Cikk-ajánló
Magyarország belépett a háboruba Magyarország belépett a háboruba
Fekete lobogókat lenget a szél a Nagyságos Fejedelem ősi városában....
Busoni -  Vázlatok a zeneművészet új esztétikájához Busoni - Vázlatok a zeneművészet új esztétikájához
Kenessei Sándor kifogástalan fordításában jelent meg ez a könyv,...
Az idei üzleti mérleg jelentősége Az idei üzleti mérleg jelentősége
Nemcsak az adótörvények, a kereskedelmi törvény is kötelezően írja...
Gépkocsi a talp alatt Gépkocsi a talp alatt
A legmodernebb járműnek, az automobilnak egészen sajátszerű és...
A nemzeti munkapárt megalakulása A nemzeti munkapárt megalakulása
A Nemzeti Munkapárt február 19-én tartotta alakuló gyűlését, melyre...
Sinka István Sinka István
Sinka István mélyről jött költő. A talaj, ahonnét költészete sarjadt,...
Szabadalmaztatták az autokróm fotólemezt Szabadalmaztatták az autokróm fotólemezt
1904. május 30-án a Lumiére fivérek bejelentették új találmányukat,...
Egy új magyar szőlőfaj Egy új magyar szőlőfaj
A szőlőtenyésztést hazánkban még csak nemrég is csupán borkészítés...
Halotti beszéd Wilson fölött Halotti beszéd Wilson fölött
Wilson meghalt, alig egy héttel Lenin után. A halál, ugy látszik,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98