Dtum
Login with Facebookk
1915 | December

A pénz karácsonya

Bankjaink a háboruban

A háboru a nagy pénzintézeteknek végső eredményben nem volt kárára.
Az első megrohanás után, amely egyfelől kis méretü volt, másrészt rövid ideig tartott, általános megnyugvás következett be, ugy hogy a bankok folytathatták normális tevékenységüket. Természetes, hogy bizonyos eltolódások bekövetkeztek, de nagyjában a bankok mérlegei igen kedvező eredménynyel zárulnak és a tavalyinál nagyobb osztalékot fognak folyósitani. 

A nagybankok elsősorban az áruüzletre feküdtek rá, mert a háborus viszonyok ezen a téren rendkivüli konjunkturát biztositottak. Elsősorban a Hitelbank, Kereskedelmi Bank és a Magyar Bank fejlesztették ipari üzemüket és élelmiszerközvetitő vállalataikat.

A Hitelbank a zsir és cukorüzletben igen okos és előrelátó politikával nagy készleteket kötött le és közvetitett, s evvel a köznek is szolgálatokat tett. A Kereskedelmi Bank ipari vállalatai közül különösen a textilvállalatok és a Magyar élelmiszerszállitó bonyolitottak le nagy forgalmat és biztositotta a tetemes forgalmat az anyavállalatnak.

A Leszámitolóbank közraktárai a háboru során valósággal nemzeti hivatást töltöttek be, mert gabonán kivül egyéb élelmiszereket is depotban tartottak és közvetitettek. A Forgalmi Bank szintén lebonyolitott egy pár sikeres tranzakciót, a dió-üzletre azonban alaposan ráfizetett.

A Magyar Banknak a háboru általános fellendülést hozott, de a balkán piacon valóságos renasszans-ot jelent. A bank igazgatói most állandóan a Balkánt járják és gépben, gyapjuban, cserzőanyagban igen nagy kötéseket eszközölnek. Ezenkivül a bank ipari vállalatai is kiterjedt üzemmel dolgoztak és jelentékenyen hozzájárultak a mérleg kedvező alakulásához.

Váratlanul jó konjunkturához jutott a Telepitő és Parcellázóbank, amely József főherceg uradalmainak kihasználásával sok százezres hasznot biztositott magának és a Fabank, amely igen nagy hadseregszállitásokat kapott és a fa drágulása folytán tetemes nyereséget számolt el.

A bankok és takarékok közül még a Hazai bank, a Moktár és az Egyesült fővárosi takarék vette ki a részét, habár kisebb arányokban a háborus szükségletek kielégitéséből, de azok az intézetek is, amelyek a régi keretek közt dolgoztak, vagy amelyek a jelzálogpiacon vannak angazsálva, veszteség nélkül, sőt nyereséggel kerülnek ki a háboruból, mert a fizetőképesség nagyarányu javulása folytán az annuitások meglepő pontossággal folytak be s általában a kétes követelések mindenütt apadtak, a leirások pedig teljesen az igazgatóságok diszkréciójára vannak bizva, miután a gazdasági helyzet ezidő szerint mindenütt olyan virágzó, mintha az egész ország pénzzel volna tele.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Magyar Általános Hitelbank palotája: a nagy pénztárterem A Magyar Általános Hitelbank palotája: Ullmann Adolf vezérigazgató dolgozó-szobájában A Magyar Általános Hitelbank palotája: váróterem A Magyar Általános Hitelbank palotája: a tanácsterem A Magyar Általános Hitelbank palotája: vesztibül az emeleten A Magyar Általános Hitelbank palotája: a lépcsőház A Magyar Általános Hitelbank palotája: az épület a Dorottya-utca sarkáról A Magyar Általános Hitelbank palotája: szoborcsoport a homlokzaton
Cikk-ajánló
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A szénügyek kormánybiztosa felhívja a gazdaközönséget, hogy a...
Sziklai Géza bankárt vasárnap hólabdaszerü ékszercsalás miatt is följelentették Sziklai Géza bankárt vasárnap hólabdaszerü ékszercsalás miatt is...
Vasárnap több ujabb följelentés érkezett a rendőrségre Sziklai Géza...
Svájc birkózói 16:8 arányban legyőzték Magyarországot Svájc birkózói 16:8 arányban legyőzték Magyarországot
A svájci sporttársadalom nagy érdeklődés mellett tartotta vasárnap...
A politika eseményei A politika eseményei
A képviselőház érdekességekben gazdag külpolitikai vitája a mult...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Kecskemét árverés útján adott haszonbérletbe 1023 holdat. A földeket...
A Harden-Moltke-pör A Harden-Moltke-pör
Szenzácziós rágalmazási pör tartja izgalomban a német közvéleményt. A...
Kiutasított magyar-osztrák alattvalók Kiutasított magyar-osztrák alattvalók
Szász-Meiningenből a kormány rendeletére nagyobb csoport horvát és...
Havazások és szélviharok Havazások és szélviharok
Havazások és szélviharok Észak-Európában. Napokon át tomboló viharok...
Rövidek Rövidek
Románia teljes elszigeteltsége a külföldtől vasárnap is tartott....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98